Quantcast

Ligoninės atstovas: per pandemiją geri sprendimai neegzistuoja

Lietuvai kovojant su sunkesne delta atmaina, „Kauno dienos“ studijoje – pokalbis su Kauno ligoninės atstovu Sauliumi Tvirbutu apie pirmos ir kitų bangų skirtumus, kiek kainuoja koronaviruso paciento gydymas. Pašnekovas taip pat atskleidė, kokią dalį į ligoninę patekusių COVID-19 ligonių sudaro visiškai paskiepyti, koks vaikų sergamumas delta atmaina. Ligoninės atstovas teigė, kad karantino metų nebūna gerų sprendimų, tik blogi, blogesni ir pusiau blogi.

– Ką pasakyti žmogui, kuris teigia, kad geriau jau mirs, bet nesiskiepys?

– Sudėtingas klausimas. Tokiam žmogui labai sunku ką nors pasakyti, kai jis turi jau griežtą įsitikinimą. Su koronavirusu ar COVID- 19 susiję žodžiai yra labai magiški, kurie priverčia ypatingai pažiūrėti į situaciją – skiepai, galimybių pasai ir pan. Tai sukelia labai daug emocijų, todėl aš stengiuosi kalbėti faktais ir skaičiais, bet neneigdamas to, kas yra. Nesileidžiu į įtikinėjimus. Tie, kurie nesiskiepija, žaidžia rusišką ruletę. Serga įvairaus amžiaus žmonės. Skyriuje turime ir vaikų.

Saulius Tvirbutas/Vilmanto Raupelio nuotr.

– Kokio amžiaus vaikai?

– Labai įvairaus. Nuo mažamečių iki paauglių. Nesakau, kad visi sunkūs ligoniai, yra įvairių ligos atvejų. Kai kuriems reikia deguonies kaukės. Ši liga nebėra tik senolių ar rizikos grupių. Per pirmą bangą socialiniuose tinkluose rašiau, kad pas mus, dėkui Dievui, buvo palyginti nestipri banga. Tai buvo tik įžanga, daugiau psichologinės baimės, jautrumo. Gal šie veiksniai ir neleido išplisti virusui pirmos bangos metu. Antra banga parodė ilgesnius nagus. Bijau, kad dabar, jei ji toliau plėtosis, parodys visą savo neigiamą galią. Sunkiai serga ir be gretutinių ligų, sportuojantys žmonės.

– Ar imunitetas yra gelbėjimosi ratas?

Sunkiai serga ir be gretutinių ligų, sportuojantys žmonės.

– Kiek žinau, kiek medikai ir mokslininkai sako, tai specifinis. Tai naujas virusas ir imunitetui reikia sukurti naują atminti, kad susidūręs galėtų kovoti. Man vakcinavimas yra pratybos. Nebūtinai tai suveiks, nėra tobulų vaistų, tobulų žmogaus produktų, kurie būtų 100 proc. efektyvūs. Taip, yra ligonių, kurie atvyksta jau paskiepyti, po dviejų dozių. Yra, kurie ir sunkiai suserga. Bet aš žiūriu į skaičius: 10 proc. suserga skiepytų ir patenka pas mus, o didžioji dalis neskiepyti. Į ligoninę atvyksta kokie keturi penki su dviem dozėmis, bet nuolatos guli apie 60, t.y. iš tų 60 – keturi penki skiepyti, visi kiti ne. Reanimacijoje šiuo metu keturi 50–60 metų amžiaus žmonės, jie neskiepyti. Tokia šiandien situacija.

– Sako, kad serga ir skiepyti, dabar sergančiųjų skaičius didelis. Matome, kad daugiausia, 90 proc., serga tie, kurie neskiepyti.

– Mutacijų dar gali atsirasti ir gal vakcinų efektyvumas sumažės. Bet matau, kad šiuo metu jos dar efektyvios.

– Ar būna sunkių atvejų, kurie pasiskiepiję ir serga koronavirusu?

– Gal pavieniai. Ne visiems susidaro imunitetas dėl kitų gretutinių ligų. Tarp pasiskiepijusiųjų, esančių pas mus ligoninėje, didesnė dalis serga kitomis gretutinėmis ligomis – sutrikusi inkstų veikla, dėl vaistų nesusiformuoja atsakas. Ištirta, kad erkinio encefalito skiepas yra 98 proc. efektyvus. Prieš kelerius metus mirė moteris, kuri buvo pasiskiepijusi nuo erkinio encefalito. Tada žurnalistai domėjosi, kaip čia atsitiko. Medikai paaiškino: 2 proc. žmonių neįgyja imuniteto.

100 proc. garantijos šiame pasaulyje nėra.

– Bet galime suvaldyti. Kito kelio nėra. Arba visiškas karantinas, arba bandyti tokiais būdais.

– Faktai rodo, kad ir ką kalbėtų antivakseriai, nesergame raupais, kitomis apie 20 ligų, kurios išnykusios arba visiškai prislopintos. Ir viskas dėl skiepų. Būna skeptikai vis prikiša, kad dar yra laisvų kovidinių lovų, o jau visi panikuoja. Jie nesupranta, kad tai – nelaisvos lovos, o paimamos iš kitų ligonių. Jos tik numatytos paimti iš kitų skyrių. Kovidinio padalinio nėra, jis paimtas iš infekcinių ligų, net negydomi kiti ligoniai. Nors neužpildytas 100 proc., dar galima rasti kelias vietas, bet šalia kito ligoninio nepaguldysi. Nukenčia kiti padaliniai. Mūsų pagrindinė Kauno infekcinių ligų bazė Baltijos prospekte, Šilainiuose, atiduota vienai ligai. Ne gana to, jau esame užėmę apie 20 lovų terapiniame skyriuje, kur buvo kitų ligonių. Reanimacijos ir intensyviosios terapijos skyrius turi šešias vietas koronaviruso ligoniams. Kitos likusios – vadinamoji švarioji zona, kuri naudojama kitoms ligoms. Bet jei neužteks šešių lovų, teks atiduoti visą skyrių. Automatiškai užsidaro Chirurgijos ir Urologijos skyrius, kuriuose atliekamos planinės operacijos. Operacinės be reanimacijos negali funkcionuoti.

– Po vasaros, spėju, padaugėjo ir erkinio encefalito ligonių?

– Taip, jie guldomi į Neurologijos skyrių, į kitus. Erkinio encefalito pacientus galima guldyti į kitus skyrius. COVID-19 yra kito pobūdžio liga. Jei pacientas susirgęs ateina į skyrių, šis užsidaro kitiems ligoniams. Mačiau socialiniuose tinkluose sumeta visos šalies lovų ir medikų skaičių. Bet tos ligoninės išsidėsčiusios per visą šalį – ir mažuose, ir didesniuose miestuose. Ne visur gali priimti COVID-19 ligonių, nes jei priims vieną, reikės uždaryti visą ligoninę. Žongliruoti skaičiais lengva, kai žiūri į kompiuterio ekraną ir rašai į socialinius tinklus, visi spaudžia patiktukus, skalambija, kad viskas išgalvota ir nesąmonė. Deja, liūdna tiesa, bet pandemija grobia kitas ligas. O atsirūšiuoti žmonių neišeina. Lengva kritikuoti Vyriausybę, ministrus. Prieš tai siūlyčiau kiekvienam pagalvoti, kaip aš elgčiausi, jeigu man lieptų priimti sprendimus: kiek mums atsiverti, užsiverti, ar naudoti galimybių pasą, ar ne, ar viską paleisti sava eiga. Jei paleisi sava eiga, gali užlūžti sveikatos sistema. Dabar priimi sprendimą paleisti, kiek mirs, tiek... Tada pagalvoji, ką daryčiau? Dilema. Pandemijos metu nėra gero sprendimo.

– Dabar kritikuojami Ingrida Šimonytė ir Arūnas Dulkys, bet prieš tai buvusi Vyriausybė elgėsi taip pat: buvo karantinas, ribojimai.

– Visas pasaulis elgiasi labai įvairiai, nes nėra vieno gero sprendimo. Yra blogų, blogesnių, pusiau blogų sprendimų. Paskui žiūrime, kaip išeis, kas bus. Visi eksperimentuoja, bet visi bando, nes kitaip aukojamos gyvybės. Labai lengva kritikuoti.

– Kiek sergančiajam kainuoja lova? Buvo skelbta, kad gydymas be deguonies – apie 2 tūkst., su deguonimi – apie 5 tūkst., reanimacijoje – apie 50 tūkst. eurų.

– Išlaidos iš tikrųjų padidėjusios. Kai buvome užėmę apie 300 ligonių, bijojome, kad tik sistema išlaikytų. Deguonis buvo pildomas ir pildomas, žmogus daug sunaudoja per minutę. Aparatūra dirba kiaurą parą. Didelės išlaidos. Nekalbu apie personalo pastangas ir apmokestinamą. Vyriausybė prisiima atsakomybę, todėl ir priima ribojimus. Gali ateiti laikas, kai reikės ligonius rūšiuoti. Neduok Dieve, sulaukti diskriminacijos, kai reikės rūšiuoti pagal amžių. Daugybę moralinių dilemų, ir nepavydžiu, kas turi priimti sprendimus.

– Ateinantis ruduo nežada nieko gero. Vaikai jau serga, uždaromos mokyklos, dar kitos sezono ligos.

– Labai norėčiau, kad atsilaikytume. Bet truputį pralaimime lenktynes. Jei ne delta, gal vakcinacijos tempų būtų užtekę. Tikiu, kad atsilaikysime ir dabar, norėčiau ir šviesesnių žinių. Gera žinia, kad vis dėlto mūsų dauguma lovų su deguonimi. Gal bus mažiau didelių baisių skaičių. Daug medikų ir slaugytojų pasiskiepiję arba persirgę, dabar trečią kartą skiepijasi. Būdavo per savaitę 300 iškrisdavo. Gal dabar bus mažesnis sergamumas, personalas galės dirbti ir nesužlugsime.

– Kiek mirė žmonių nuo skiepų?

– Teorijų prisiklausysime dar visokių. Siūlau pamiršti emocijas ir žiūrėti į ligą kaip ir paprastą, kaip skeptikai ir siūlo. Visi sutelkę dėmesį ieško kabliukų. Visur visko pasitaiko, visokių incidentų būna. Seniau nesidomėdavome skiepais, kokio patikimumo vaistai važiuojant į atokias šalis. Visi važiuodavo ir būdavo laimingi. Gerdami vaistus neskaitome šalutinių poveikių, o ten jų labai daug. Galima labai įsibauginti. Siūlau racionaliau pažiūrėti į procesą ir ligą. Sveikas protas visada praverčia.



NAUJAUSI KOMENTARAI

STOP-skiepas..

STOP-skiepas.. portretas
Seimas (įstatymais) žlugdo (verčia mirti) Lietuvos žmones. Nes eksperimentiniai skiepai (sukelia krūvą komplikacijų iki mirtis) ne tik neapsaugo, bet ir užkrečia kt.žmones (ir skiepytus žmones, kurių yra dauguma). Žmones, galvokite SAVO galvą, o NE VALDŽIOS (ir ne papirktos masinės informacinės priemones; ir ne verslininkų) kurie kemšasi savo kyšenes..

Anonimas

Anonimas portretas
Ligonines atstove, ka tu atstovauji ir kas tau dave teise priimti BLOGUS SPRENDIMUS. Tave toki BUTINA NUZUDYTI kad neadrytum blogai zmonems.

Anonimas

Anonimas portretas
Tai gal daktaras paaiškins kaip suprasti jei paskiepytas gali užkrėsti kitą ,kaip ir nepaskiepytas tai kodėl jie kai kur atskiriami,kitur neatskiriami ir koks tokio chaoso rezultatas.
VISI KOMENTARAI 11

Galerijos

Daugiau straipsnių