Quantcast

Ligoms gydyti – vaistiniai augalai

  • Teksto dydis:

Gamtai bundant joje pradeda vešėti ir vaistiniai augalai. Apie jų naudą sveikatai ir riziką pasakoja Kauno kolegijos Medicinos fakulteto Farmakotechnikos katedros lektorė Romualda Gaurylienė.

Kai nėra cheminių

Arčiausiai žmogaus esanti vaistinė yra mus supančioje gamtoje. Taip buvo gilioje senovėje, taip yra dabar ir bus ateityje.

Gamtoje esantys augalai gali būti vartojami įvairioms ligoms gydyti ir profilaktikai. Mokslininkai nuolat ieško naujų vaistinių augalų, galinčių išgydyti ligas, kol nėra cheminių vaistų.

Prieš pradėdami gydytis vaistiniais augalais, turime pasitarti su gydytoju arba vaistininku. Tai padaryti būtina, nes yra augalų, kurių vartoti negalima, kai žmogus serga ir vartoja cheminius vaistus. Vaistus būtina derinti, tai gali padaryti tik kvalifikuotas specialistas.

Augaliniai vaistai gali būti vartojami šiais atvejais:

1. Kai ligai gydyti nėra cheminių vaistų.

2. Kai gali pakeisti cheminius medikamentus.

3. Kai papildo gydymą cheminiais preparatais.

4. Kai negalima gydyti cheminiais vaistais.

Kylanti rizika

1. Negalima vartoti augalų, kuriuose yra stipriai veikiančių medžiagų, galinčių apnuodyti organizmą.

Rizikinga vartoti vaistinius augalus, kai jų medžiagų veikimas neįrodytas moksliškai.

2. Atsargiai vartotini vaistiniai augalai, kurių sudėtyje yra veikliųjų medžiagų, nes perdozavus arba vartojant per ilgai gali atsirasti šalutinis nepageidaujamas poveikis.

3. Rizikinga vartoti vaistinius augalus, kai juose esančių medžiagų veikimas neįrodytas moksliškai.

4. Nevartojami vaistiniai augalai, kurie nėra visiškai ištirti, nenustatytos visos juose esančios medžiagos, kurios gali sukelti šalutinį poveikį.

Veikia švelniau ir ilgiau

Netinka vaistiniais augalais gydyti infekcines ir psichikos ligas. Juos galima pasitelkti, jei reikia tęsti gydymą, baigus vartoti cheminius vaistus. Vaistiniai augalai veikia švelniau, juos galima vartoti ilgesnį laiką.

Vaistinius augalus vartojant ilgesnį laiką, reikia daryti pertraukas. Jei vaistų veikimo negalima nutraukti, vieną augalinį vaistą reikia keisti kitu, bet turinčiu tokį pat poveikį. Vaistiniai augalai pradeda veikti ne iš karto, o nustojus juos vartoti, veikimas dar tęsiasi.

Rekomenduojama vengti sudėtingų vaistinių augalų receptų, patariama pradėti gydyti vienu augalu, sudėtyje neturėtų būti daugiau kaip trys medžiagos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių