Quantcast

Lietuvoje užregistruoti dar du beždžionių raupų atvejai

  • Teksto dydis:

Lietuvoje patvirtinti dar du beždžionių raupų atvejai, ketvirtadienį pranešė Sveikatos apsaugos ministerija (SAM).

Diena anksčiau šalyje buvo patvirtintas pirmasis šios infekcinės ligos atvejis. Tada šia infekcine liga užsikrėtė 40–49 metų grupei priklausantis vyras.

Beždžionių raupai naujai diagnozuoti 20-29-erių ir 30-39-erių metų amžiaus grupėms priklausantiems asmenims. Abu asmenys kreipėsi į ligoninę, išleisti gydytis ambulatoriškai.

SAM primena, kad beždžionių raupais gali užsikrėsti visi, tačiau ne visiems užsikrėtimo rizika vienoda.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus patarėja Rasa Liausėdienė ketvirtadienį BNS sakė, kad šie trys atvejai tarpusavyje nesusiję.

Šiuo metu didesnė beždžionių raupų užsikrėtimo rizika kyla asmenims, turintiems tiesioginį fizinį kontaktą su sergančiu asmeniu.

Sergantys asmenys gali užkrėsti kitus, kol yra ligos simptomai – atsiranda odos bėrimai. Žaizdelėms užsitraukus ir nukritus šašams, žmogus tampa nebeužkrečiamu. Tai dažniausiai užtrunka 2-4 savaites.

Ministerija įspėja, kad atsiradus bėrimui, pakilus temperatūrai reikėtų kreiptis į gydymo įstaigą: konsultuotis telefonu su šeimos gydytoju arba vykti į ligoninės, kurioje yra Infekcinių ligų skyrius, priėmimo skyrių.

Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) duomenimis, nuo gegužės pradžios pasaulyje už Afrikos ribų nustatyta daugiau kaip 23 tūkst. beždžionių raupų atvejų, dauguma jų – Europoje.

PSO beždžionių raupų protrūkį yra pripažinusi tarptautinio masto ekstremaliąja visuomenės sveikatos situacija. Tai yra aukščiausio laipsnio pavojaus signalas, kokį  gali paskelbti ši Jungtinių Tautų agentūra.

Beždžionių raupai yra labai panašūs į raupus, nuo kurių pasaulyje kasmet mirdavo milijonai žmonių, kol 1980 metais ši liga buvo išnaikinta. Tačiau beždžionių raupų simptomai yra daug švelnesni.

Sergantiesiems beždžionių raupai pasireiškia karščiavimu, raumenų skausmais, limfmazgių patinimu, šaltkrėčiu, išsekimu ir į vėjaraupius panašus bėrimu ant rankų bei veido.

Virusas gali būti perduotas per odos pažeidimus, oro lašeliniu būdu, per bendrai naudojamus daiktus, tokius kaip patalynė ir rankšluosčiai. Beždžionių raupais taip pat galima užsikrėsti lytinių santykių metu.

Specifinio beždžionių raupų gydymo nėra, bet nustatyta, kad skiepai nuo raupų maždaug 85 proc. veiksmingumu apsaugo nuo beždžionių raupų.

Lietuvoje nuo raupų neskiepijama maždaug nuo 1980-ųjų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Pupa

Pupa portretas
Baisu, negana šūdą stumdo, bet ir ligas baisiausias nešioja, eina na....ui!!!

Pritariu

Pritariu portretas
Senukui, reikia saugotis iśkrypėlių-subinių draskytojų, jau visos baisiausios ligos ateina iš jų....

kodėl aprimo ARMONAITĖ ?- Išangės gaujos vadovė,

kodėl aprimo ARMONAITĖ ?-  Išangės gaujos vadovė, portretas
ko gero, g a u j o s GĖJAI padovanojo ne tik ŽIV, bet ir RAUPUS
VISI KOMENTARAI 42

Galerijos

Daugiau straipsnių