Quantcast

Dar vienas maliarijos atvejis: į Kauno ligoninę patekęs vyras užsikrėtė Afrikoje

  • Teksto dydis:

Lietuvoje šiemet užregistruotas penktas įvežtinės maliarijos atvejis, pranešė Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras (ULAC).

Centro duomenimis, rugsėjo 29 dieną Kauno klinikinėje ligoninėje 37 metų vyrui diagnozuota ketvirtadienė maliarija.

Per epidemiologinį tyrimą nustatyta, kad ligonis, užsiimantis humanitarine veikla, dalyvavo misijoje, kurios metu keliavo po Afriką. Vyras maliarijos profilaktikai vaistų nevartojo.

Grįžęs į Lietuvą, jis pradėjo karščiuoti. Savijautai blogėjant, rugsėjo 29 dieną ligonis kreipėsi į Raseinių ligoninės priėmimo skyrių.

Įtarus maliariją, jis buvo nugabentas į Kauno klinikinę ligoninę, kur atlikus kraujo tyrimus rasti maliarijos sukėlėjai. Pradėtas specifinis gydymas.

ULAC duomenimis, šiemet jau užregistruoti penki įvežtinės maliarijos atvejai.

Epidemiologinių tyrimų metu nustatyta, kad trys ligoniai darbo tikslais buvo išvykę į Afriką, kur išbuvo ilgiau kaip pusę metų. Jiems diagnozuota tropinė maliarija. Du ligoniai dalyvavo misijoje, keliavo po Afriką ir Indiją. Jiems nustatyta trečiadienė ir ketvirtadienė maliarija. Nė vienas iš sirgusiųjų profilaktikai vaistų nevartojo.

Specialistai nurodo, kad reguliarus antimaliarinių preparatų vartojimas ir apsisaugojimas nuo uodų įkandimo yra vienintelės maliarijos profilaktikos priemonės.

Maliarija yra gyvybei grėsminga liga, pasireiškianti periodiškai pasikartojančiais karščiavimo priepuoliais, dar vadinamais drugio priepuoliais.

Paprastai maliarijos sukėlėjus perneša Anohpeles genties uodai. Vabzdžiai užsikrečia įkandę sergantį maliarija žmogų ir kartu su krauju įsisiurbę maliarijos sukėlėjų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių