Quantcast

Lietuvoje pernai registruota mažiau susirgimų rotavirusu

  • Teksto dydis:

Lietuvoje pernai registruota mažiau susirgimų rotavirusine infekcija, ketvirtadienį pranešė Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras (ULAC).

Jo duomenimis, pernai tokių atvejų buvo 2912. Tai – 562 atvejais mažiau nei 2018 metais.

ULAC Epidemiologinės priežiūros skyriaus specialistė Greta Gargasienė teigia, kad susirgimų mažiau, nes nuo 2018 metų rugsėjo valstybės lėšomis nuo rotaviruso pradėti skiepyti dviejų mėnesių kūdikiai.

Iš viso kūdikiai valstybės lėšomis skiepijami trimis vakcinos dozėmis: pirmoji dozė įskiepijama kūdikiui sulaukus dviejų mėnesių, antroji – keturių, trečioji – pusės metų.

Anot ULAC specialistės, pernai rotavirusinės infekcijos vakcinacijos aprėptys siekė 82,5 procento.

G. Gargasienės teigimu, imlumas rotavirusinei infekcijai yra visuotinis, tačiau dažniausiai serga ir hospitalizuojami vaikai iki penkerių metų.

Naujausiais ULAC duomenimis, pernai 80 proc. atvejų registruota iki penkerių metų grupėje – 19 proc. mažiau nei 2018 metais.

Specialistė atkreipia dėmesį, kad dėl higienos įgūdžių stokos virusai labiausiai plinta vaikų kolektyvuose per užterštas rankas ir aplinkos paviršius. Vaikai iš kolektyvo virusų parsineša namo, kur užsikrečia kiti šeimos nariai. Kasmet protrūkiai registruojami tiek šeimose, tiek kolektyvuose.

Pasak G. Gargasienės, žarnyno infekcijų virusai dažniausiai plinta fekaliniu-oraliniu būdu – virusas išsiskiria su išmatomis ir patenka per burną su užterštu maistu, vandeniu ir sąlyčio būdu per užterštus aplinkos daiktus ir rankas, todėl būtina laikytis asmens ir aplinkos higienos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

paaiškinimas labai paprastas

paaiškinimas labai paprastas portretas
kadangi motulė gamta yra sukūrusi žmogaus organizmą taip, kad jis kiekvieną kartą persirgęs, kitą kartą su juo susidorotų greičiau arba apskritai simptomai nepasireikštu, žodžiu įgyjamas imunitetas. Na ir imunitetas įgijamas ne tik nuo naturaliu laukinių virusų, tačiau ir nuo sukurtų laboratorijose. Aišku motulės gamtos laurus kaip visad mėgins prisiimti skiepų gamintojai. Taigi... Naivuoliams linkiu skaniai pavalgyti spagečių, o mastantiems įsijungti kritinį mastymą ir pasidomėti.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių