Quantcast

Lėtinį skausmą įmanoma nuslopinti ilgam: tuo įsitikino ir 96 metų senolė

96-erių radviliškietė Eugenija seniai jautė nugaros skausmus. Vasarą skausmas ją visiškai surakino. Dvi savaitės vietinėje ligoninėje nepadėjo – grįžusi namo senjorė vėl negalėjo net pajudėti iš skausmo. Jis pasitraukė tik po Kaune atliktos invazinės procedūros – vadinamosios blokados.

Surakino ravint daržą

Ponia Eugenija – energinga aštraus proto senjorė. Mokanti pajuokauti, daug skaitanti, rašanti eilėraščius. Prieš dvejus metus senolė dar važinėjo dviračiu, tačiau šis jos pomėgis kėlė galvos skausmą anūkėms – jų prašoma ponia Eugenija atsisakė šio malonumo. Jos puoselėjamu sodu stebisi kiekvieną vasarą į jį suvažiuojantys sūnus, anūkai, proanūkiai. Iki šiol radviliškietė visus darbus lauke atlikdavo pati. Tačiau vasarą dirbant darže močiutę staiga surakino skausmas.

„Man nuo jaunystės skaudėdavo stuburą, bet niekas jo negydė. Gydytojai tik išrašydavo kokio tepaliuko, ir viskas. Turiu sodą, daržą, gėlyną – turiu labai daug darbo. Rugpjūtį ravėdama daržą, matyt, kažkaip ne taip pasilenkiau – toks skausmas įsimetė į nugarą ir dešinę koją, kad aš negalėjau nei pajudėti, nei iškentėti, kol neatvažiavo greitosios medikai ir nesuleido vaistų“, – prisimena senjorė.

Taip ponia Eugenija atsidūrė vietinėje ligoninėje. Atlikus stuburo juosmeninės dalies kompiuterinę tomografiją, nustatyta, kad vienas stuburo slankstelių yra užspaudęs nervą. Ligoninėje dvi savaites radviliškietė buvo gydoma darant lašelines ir leidžiant vaistus nuo skausmo. Senolės žodžiais, tuo metu skausmas buvo sumažėjęs, tačiau grįžus iš ligoninės jis vėl smogė visa jėga. Ypač nepakeliamas jis tapdavo naktį. Nepadėjo jokie išrašyti vaistai. Senjorei pakilo kraujospūdis (sistolinis siekė 170 mmHg), prasidėjo skrandžio skausmai.

Sužinojusi, kad jos atveju padėtų vadinamoji skausmingos vietos blokada, senjorė dar gulėdama ligoninėje ėmė domėtis galimybe ją atlikti.

„Man buvo pasakyta, kad Radviliškyje tokių blokadų niekas nedaro, kad dėl to reikia kreiptis į skausmo gydytojus Šiauliuose arba Kaune. Kartu gydytoja neurologė įspėjo, kad blokada padeda ne visiems. Giminės nuvežė pas gydytoją Astą į Kauną ir, prašom, po vienos injekcijos skausmą kaip ranka nuėmė. Ta blokada – tikras stebuklas, ir gydytoja puiki“, – šiuolaikinės medicinos galimybėmis negalėjo atsistebėti senjorė. Ji džiaugėsi, kad ir praėjus mėnesiui po Kaune taikyto gydymo jai visiškai neskauda nugaros.

Daugelis pacientų mano, kad ateisis vieną kartą į konsultaciją pas skausmo specialistą, kuris paskirs gydymą ir niekada daugiau nebeskaudės. Tačiau stebuklų nebūna.

„Tiesa, gydytoja negarantavo, kad skausmas neatsinaujins ir man nereikės pas ją sugrįžti. Mane įspėjo, kad turiu judėti atsargiai, nedaryti staigių judesių, nesilenkti žemyn. Sakė, jei nepaisysiu šių nurodymų, panaši situacija gali pasikartoti ir sugrįžti didžiuliai skausmai. Gavau vaikštynę. Gydytoja prisakė kuo daugiau vaikščioti su ja, bet neužsiimti saviveikla – jokių daržo ravėjimų ar derliaus rinkimo“, – pasakojo senjorė.

Namuose ji prisipažino vaikščiojanti be vaikštynės – prisilaiko sienų, tačiau į kiemą be vaikštynės neinanti. „Stuburo ligos – ne juokai“, – tarsi pati save įtikinti bandė ponia Eugenija.

Atliko invazinę procedūrą

Senjorę Kaune gydžiusi gydytoja anesteziologė reanimatologė, skausmo gydytoja Asta Mažeikaitė pasakojo, kad pacientei dėl išvaržos apatinėje juosmeninėje stuburo dalyje buvo užspausta nervo šaknelė.

„Užspaustas nervas paburksta – nebetelpa stuburo angoje, žmogų kankina didžiuliai skausmai. Taip buvo ir poniai Eugenijai – labai stipriai skaudėjo juosmeninę stuburo dalį, skausmas plito į koją. Gydant stacionare taikytos medikamentinės priemonės buvo visiškai neefektyvios. Mes pacientei atlikome invazinę procedūrą – nervo šaknelės blokadą. Procedūrą kontroliuojant rentgenu, prie užspausto nervo buvo suleisti vaistai – vietinio anestetiko ir hormono mišinys. Rentgenas leidžia šią procedūrą atlikti itin tiksliai. Minėtas vaistų mišinys sumažina paburkimą, viskas susitvarko – dingsta ir skausmas“, – pasakojo A.Mažeikaitė.

Gydytoja pastebi: šiuolaikiniai skausmo gydymo metodai neretai leidžia išvengti operacijų.

„Dėl skausmų stuburo srityje mes rekomenduojame pirmiausia kreiptis į skausmo specialistus. Tik tuo atveju, jei toks specialistas negali padėti, siūlome kreiptis į gydytojus neurochirurgus dėl operacijos. Taikant šiuolaikinį skausmo gydymą, žmonėms nebūtina operuoti stuburo išvaržų. Ypač tai pasiteisina vyresnio amžiaus pacientams, kuriems operacijos dažnai nerekomenduojamos dėl gretutinių ligų keliamos rizikos“, – pasak A.Mažeikaitės, šie skausmo gydymo metodai yra labai efektyvūs, o jų keliama rizika – minimali.

Pašnekovė skaičiuoja, kad, taikant įvairias invazines procedūras, skausmo specialistai gali padėti 85 proc. lėtinių skausmų kamuojamų pacientų. Likusiems 15 proc. skausmas visiškai nedingsta, bet sumažėja.

Gydytoja nesiryžo prognozuoti, kiek laiko senjorei iš Radviliškio neskaudės stuburo juosmeninės dalies. Kiekvienas atvejis individualus. Vieniems skausmai po panašių procedūrų gali atsinaujinti po mėnesio, dviejų ar trijų, kitiems – po metų, penkerių ar šešerių.

Visiškai nuslopinti skausmą pavyksta ne visada.

„Mūsų siekiamybė yra skausmo sumažinimas, kad pagerėtų paciento gyvenimo kokybė, jis galėtų aktyviau dalyvauti kasdienėje veikloje, sumažėtų vartojamų vaistų“, – tikslą įvardijo pašnekovė.

Daugiausia – dėl stuburo

A.Mažeikaitė primena: atsiradus skausmui, pirmiausia pacientai turi kreiptis į savo šeimos gydytoją. Dažnu atveju suvaldyti skausmą pavyksta paskirtomis nemedikamentinėmis priemonėmis (refleksoterapija, masažais, kineziterapija) ar gydytojų paskirtais vaistais nuo skausmo.

Įtaka: „Visais atvejais skausmo pojūtį padidina prasta emocinė būklė, patiriama įtampa“, – sako gydytoja A.Mažeikaitė. / Asmeninio archyvo nuotr.

90 proc. pacientų, besikreipiančių į skausmo klinikas ar skausmo kabinetus, yra kankinami lėtinio skausmo. Tai skausmas, kuris tęsiasi ilgiau kaip tris mėnesius.

„Lėtinis skausmas vargina vyresnius kaip 50 metų pacientus. Didžiausią jų dalį sudaro moterys. Daugiausia pacientų sulaukiame dėl stuburo patologijos sukeltų skausmų. Dėl mažo fizinio aktyvumo, netaisyklingos mitybos stebima tendencija – lėtinis skausmas vis dažniau išsivysto ir jauniems žmonėms“, – tendenciją įvardija gydytoja anesteziologė reanimatologė.

Į skausmo gydymo specialistą kreipiasi ir profesionalūs sportininkai, kuriems skausmas išsivysto po iki galo neišgydytos sporto traumos, ir asmenys, susidūrę su onkologinėmis sveikatos problemomis.

„Po COVID-19 pandemijos sulaukiame pacientų, besiskundžiančių pokovidiniu skausmu. Vidutiniškai pacientai, kęsdami skausmą, gyvena septynerius ir daugiau metų, tačiau besikreipiantys vyresnio amžiaus pacientai dažnai būna laukę ilgiau. Jaunesni greičiau, aktyviau siekia užkirsti kelią skausmui progresuoti, kad galėtų greičiau grįžti į įprastą rutiną“, – pasakoja A.Mažeikaitė.

Gydytoja įspėja: bet koks ūmus skausmas gali tapti lėtinis. Tokio skausmo priežastys – įvairios: nuo patirtų traumų, infekcijų iki gretutinių lėtinių ligų.

„Visais atvejais skausmo pojūtį didina prasta emocinė būklė, patiriama įtampa. Lėtinis skausmas gali pasireikšti ir be aiškios, tiksliai nusakomos priežasties. Kaip minėjau, jaunesniems žmonėms lėtinis skausmas dažniausiai atsiranda dėl gyvenimo būdo – sėdimo darbo, per mažo fizinio aktyvumo, nutukimo, netaisyklingo sėdėjimo, netinkamai atliekamų judesių darbo ar sporto metu ir sunkaus emocinio fono – nerimo, depresijos“, – anot A.Mažeikaitės, visa tai stipriai atsiliepia žmogaus sveikatai.

Invazinius skausmo malšinimo metodus gydytoja vadina efektyviausiais.

„Tokie metodai, kaip trigerinių taškų blokada (kai dėl spazmų raumenyse susidaro skausmingų taškų ir nei kineziterapija, nei manualinė terapija nepadeda), periferinių nervų blokada, intrasąnarinės arba epidūrinės blokados, taikomi daugelį metų. Kai kurių jų atlikimo technika yra ištobulinta. Inovatyviausi metodai yra krioterapija ar radiodažnuminė pulsinė terapija (kai naudojant šaltį ar aukštą temperatūrą atliekama nervinės struktūros destrukcija)“, – vardijo gydytoja.

Ji pabrėžė: kurį gydymo metodą taikyti pacientui, gali nuspręsti tik šias invazines procedūras atliekantis gydytojas.

Pašnekovės teigimu, šiuolaikinis skausmo gydymas neretai suvokiamas neteisingai.

Jaunesniems žmonėms lėtinis skausmas dažniausiai atsiranda dėl per mažo fizinio aktyvumo, nutukimo, netaisyklingo sėdėjimo, netinkamai atliekamų judesių ir nerimo, depresijos.

„Egzistuoja klaidingų įsitikinimų, kad paskirta blokada pakenks, todėl esą nėra prasmės konsultuotis su skausmo specialistu. Pacientai neįvertina, kad kiekvieno pagalbos besikreipiančio žmogaus klinikinė situacija yra individuali, skiriami gydymo metodai – skirtingi. Tarp pacientų pasidalyta patirtis ar informacija dažnai būna klaidinga. Daugelis pacientų mano, kad ateis vieną kartą į konsultaciją pas skausmo specialistą, kuris paskirs gydymą, ir niekada daugiau nebeskaudės. Tačiau stebuklų nebūna“, – pabrėžė A.Mažeikaitė.

Anot jos, lėtinio skausmo gydymas – tai bendras gydytojų komandos, o svarbiausia – paties paciento pastangų rezultatas, keičiant kasdienius gyvenimo įpročius. Tai yra, lankant kineziterapijos užsiėmimus, subalansuojant mitybą, mažinant nervinę įtampą.

Kada užtenka judesio

Dažnai sakoma, kad judesys gydo. Tačiau kartais žmogui skauda taip, kad jam net vieną judesį atlikti sunku. Kada skausmus gali padėti numalšinti mankštos, masažai ir kitoks judėjimas, o kada reikia tabletės ar skausmo specialistų pagalbos?

„Jei skausmas neįsisenėjęs, tikrai pakanka tokių gydymo priemonių kaip kineziterapija ar masažai. Tačiau būna klinikinių situacijų, kai dėl paciento jaučiamo skausmo jam neįmanoma taisyklingai atlikti mankštos. Tokiu atveju jis pirmiausia turi būti gydomas skausmo specialistų, kurie sumažins skausmo intensyvumą“, – skausmo gydytojos žodžiais, tada pacientas galės tęsti paskirtas mankštas, kurios dažniausiai ir būna pagrindinės gydymo priemonės, ypač gydant stuburo ligas.

Pasak gydytojos, judesys vis dėlto yra svarbiausias skausmo gydytojas. Jo nereikėtų pamiršti ir kol skausmas dar neįsisenėjęs: griebtis ne tabletės nuo skausmo, o ieškoti būdų, kaip išvengti skausmo judant. Judesio galią A.Mažeikaitė pabrėžia ir kaip profilaktinę priemonę siekiant užbėgti skausmui už akių. „Jaunimas puikiai supranta judesio reikšmę – daugelis sportuoja. Vidurinė ir vyresnioji karta yra pripratę gyventi sėsliai ir pirmiausia ką nors suskaudus griebiasi tabletės. Tiesa, tam tikrų pokyčių vidurinės kartos mąstyme yra“, – gydytoja pastebi, kad ir kai kurie vidurinės kartos atstovai ima suvokti judesio naudą.

Kur kreiptis?

Kankinamas skausmo žmogus pirmiausia turėtų kreiptis į šeimos gydytoją. Su jo siuntimu galima kreiptis į skausmo kliniką arba skausmo kabinetą, kurie veikia ne tik ligoninėse, klinikose, bet ir poliklinikose. Čia dirbantys skausmo specialistai kiekvienam pacientui individualiai pritaiko šiuolaikinius skausmo gydymo metodus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kaunietė

Kaunietė portretas
Man atrodo priešingai, kad vyresnio amžiaus žmonės kaip tik pakantesni skausmui. Į gydytoją kreipiasi tik labai ilgai kentėję skausmą. O jaunimas vos tik suskaudo – tuoj ir bėga pas gydytoją...

Anonimas

Anonimas portretas
Visiem kažką, kažkur skauda,tik vyresni žmonės jautresni skausmui .Nes gyventa ilgiau.Reikia atsikėlus ryte negalvoti kur ką skauda o užsiimti tuo kuo reikia,tada neskaudės.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių