Quantcast

Vasarą valgote daug ledų? Dietologai ir gydytojai turi blogų žinių

  • Teksto dydis:

Ledų vasarą suvalgoma dešimt kartų daugiau nei kitu metų laiku. Kaip juos rinktis? Dietologai primena, kad ledai – kaloringas desertas, gydytojai įspėja, kad per daug ledų gali pakenkti gerklei, o štai maisto veterinarijos specialistai pataria ir rinktis, ir laikyti ledus tinkamai, praneša LNK.

– Ar išgyventumėt vasarą be ledų?

– Vasarą be ledų? Išgyvenčiau, – teigė vienas kalbintas vyras.

– Bet valgot ledus?

– Taip, mėgstu, bet išgyvenčiau. Yra ir kitų atsigaivinimo būdų, kaip šaltibarščiai, – komentavo vyras.

„Ne kiekviena diena lygi kitai dienai, bet porciją į dieną galima. Bet ryte“, – dalinosi kita pašnekovė.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

– Ar tai vienas pagrindinių vasaros desertų?

– Ne, dar šerbetas – labai skanu, – pridėjo moteris.

„Mėgstu, darbe daug turiu“, – kalbėjo kitas kalbintas vyras.

– Tai kiek suvalgote, kas yra daug per dieną?

– Ta prasme, aš ne daugiau vieno suvalgau, – teigė vyras.

– Kodėl save taip ribojate?

– Na, o kam cukraus daug? – nusijuokė vyras.

– Ar įsivaizduojate vasarą be ledų?

–Ne, – teigė kitas pašnekovas.

– Kokius mėgstate labiausiai?

–Vanilinius, – atsakė vyras.

– Be jokių priedų?

– Ne, ta sena vaikystės klasika, – kalbėjo pašnekovas.

– Ir kiek tokių vanilinių galite suvalgyti vienu kartu?

– Porą kaip nieko. Einu dabar į darbą, tai su kava ledus iškart ir suvalgysiu, – sakė vyras.

Vieniems ledai vasarą yra desertas, kitiems – net ir pagrindinis patiekalas. Ledų vasarą suvalgome bene dešimt kartų daugiau nei kitu metų laiku. Taigi ledus mėgsta visi, o plačiau apie juos papasakojo Vilniaus valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos viršininkės pavaduotoja Daiva Ruželienė.

– Pirmiausia jūsų paklausiu, kiek ledų per dieną jūs suvalgote?

– Na, iš tiesų, vasaros sezono metu tenka valgyti ledų ir ypatingai vaikai mėgsta ledus. Ne kiekvieną juos valgau, bet į savaitę kelias porcijas tai tikrai.

Saikingai vartojant ledai yra tikrai puikus vasaros sezono desertas. Nereikėtų jo visiškai ignoruoti. Tačiau žinokime, kad tai yra kaloringas, maistingas maistas ir jį reikia vartoti saikingai.

– Ledų dabar parduotuvėse yra gausybė. Ir štai pirkdama ledus sau, mačiau ir grietininių, ir plombyrą, yra ir pieniški ledai, yra šerbetas ir begalę kitų. Bet turbūt yra kelios pagrindinės rūšys, ką turėtumėme žinoti?

– Vartotojas, besirinkdamas ledus, retai susimąsto, kuo jie skiriasi ir kodėl jų yra tokia įvairovė ir kaip juos tinkamai pasirinkti. Iš tiesų, ledų kategorijos yra kelios. Visų pirma, mes turbūt dažniausiai renkamės pieniškus ledus, tai yra iš pieno pagaminti ledai, saldžios grietinėlės ledai. Tad yra pieniški ledai, grietininiai ledai ir plombyras. Šios kategorijos tikrai skiriasi. Pieniškuose leduose pieno riebalų tikrai yra nedaug. Toliau, kitoje kategorijoje yra grietininiai ledai, tai tuose leduose pieno riebalų jau yra daugiau, tai yra, nuo 8 iki 11 proc., o pieniškuose leduose yra tik iki 7 proc. Ir patys maistingiausi, savo energetine verte patys riebiausi, turbūt retai susimąstom, yra plombyras. Juose pieno riebalų yra daugiau nei 12 proc.

– Jeigu žiūrėsime, ar tai yra ledai su glaistu, ar su įdaru. Ar tada pridedame papildomus riebalus ir papildomas kalorijas?

– Na taip, tai yra saldus pieno produktas, kuris savo sudėtyje turi pieno baltymų, pieno riebalų ir angliavandenių.

– Kiek sveikas yra šis produktas, ar jis turi tik riebalų, kalorijų, ar dar ir kažkokios naudos?

– Iš tiesų, tą produktą mes galime patys pasiskaninti ir pasisveikinti. Turbūt puikiai žinom, jog ledus galime paskaninti ir sezoninėmis uogomis, ir įvairiausiais sezoniniais vaisiais, kurie ypatingai mūsų kraštuose auga. Juos paskaninus savo sezoniniais vaisiais ir sezoninėmis uogomis, mes gausime pakankamai maistingą desertą.

– Dar yra šerbeto ledai, ar tai irgi ledai?

– Taip, dar yra kita ledų kategorija, tai yra vaisiniai ledai. Jie taip pat skirstosi į vaisinius ledus, sorbetus ir šerbetus.

– Kuo jie skiriasi?

– Vaisiniai ledai yra tokie ledai, kurių sudėtyje pačių vaisų, vaisų tyrės arba vaisių sulčių yra nemažiau kaip 20 proc. Sorbetai savo sudėtyje vaisių turi apie 25 proc. Ir šerbetai yra tokie vaisiniai ledai, kuriuose vaisų yra 10 proc., tačiau nepamirškime, kad juose yra ir riebalų – apie 1 proc.

– Tai nėra produktas tiems, kurie renkasi sveiką gyvenseną?

– Saikingai vartojant ledai yra tikrai puikus vasaros sezono desertas. Nereikėtų jo visiškai ignoruoti. Tačiau žinokime, kad tai yra kaloringas, maistingas maistas ir jį reikia vartoti saikingai.

– Kitas dalykas – ar aš galiu atšilusius ledus šaldyti, vėliau juos vėl valgyti?

– Iš tiesų, ir mūsų tarnyba kokių nusiskundimų gauna daugiausiai vasaros sezono metu, tai yra dėl ledų laikymo sąlygų. Vartotojai turėtų patys labai akylai rinktis tuos ledus ir įvertinti, ar tie ledai buvo papildomai užšaldyti, ar jie nebuvo prieš tai atitirpinti. Taip, atitirpintas ledas praranda ir savo maistines savybes, ir energetinę vertę. Bet taip pat ir saugos požiūriu, tai nėra saugus maistas.

– Parduotuvėse šaldytuvuose kartais būna tokių pasikeitusių formų ledų, bet jie šalti, sušalę. Ar jų reikia nepirkti, ar vis dėlto galima?

– Tai yra pirmas ženklas vartotojui, kokių ledų jis turėtų nesirinkti. Tai būtent tie ledai, kurie pakeitę savo formą. Tai yra, ar indeliuose ledai pakeitę savo formą, ar aptirpę, ar apibėgę. Tokių ledų turėtume nesirinkti.

– Kiek ledus iš viso galima laikyti šaldiklyje?

– Šaldiklyje neišpakuotą, nepraardytą pakuotę galima laikyti tol, kol yra nepasibaigęs jos tinkamumo vartoti terminas, kuris yra pažymėtas ant kiekvieno ledo, porcijos pakuotės. Tinkamumo vartoti termino metu tie ledai yra saugūs laikyti ir saugūs valgyti.


Šiame straipsnyje: ledaivasaramitybaLNK turinys

NAUJAUSI KOMENTARAI

Marija

Marija portretas
Tikrai nevisi mėgsta ledus. Pvz. dėl manęs gali jų nebūti ir vasaros metu gal suvalgau tik dvi porcijas.

pamacius

pamacius portretas
ledu kainas man praeina noras juos pirkti, geriau is savo sodo uogu pasidaryti ledus paciam ir sveikesni ir pigesni

M

M portretas
Buvo skaniausi ledai po 0,19 kapeikų plombyras,ir po 0,15 kap.rudi ledai.Na dar sostineje šokoladiniai po 0,28 kap.Dabar chemija viena.
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių