Quantcast

Laimo liga kelia vis didesnę grėsmę – prasideda vakcinos bandymai

  • Teksto dydis:

Laimo liga kelia vis didesnę grėsmę. Atvejų nuolat daugėja, o šiltėjantys orai skatina erkių plitimą. Pirmą kartą per 20 metų mokslininkai pradeda ilgai lauktus bandymus, praneša LNK.

„Labai džiaugiamės, kad pradedame trečiąjį tyrimo etapą. Tikrinsime turimos vakcinos saugumą ir veiksmingumą. Ji skirta užkirsti kelią Laimo ligai, kurią sukelia šešios Amerikoje ir Europoje labiausiai paplitusios Laimo bakterijų rūšys“, – sakė „Pfizer“ vakcinos vadovė Annaliesa Anderson.

Šunims skirtą vakciną galima įsigyti seniai, bet vienintelė žmonėms sukurta vakcina lygiai prieš 20 metų nepateko į rinką, nes kėlė abejonių dėl ilgalaikio efektyvumo. Dabar didžiausia pasaulyje vaistų gamintoja „Pfizer“ kartu su Prancūzijos ir Austrijos biotechnologijų bendrove „Valneva“ kurdamos naują vakciną siekė išvengti savo pirmtakės klaidų.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

 

„Norime sezoninės vakcinos žmonėms, kurie gyvena erkių endeminėse teritorijose arba mėgsta keliauti, vaikščioti pėsčiomis, važinėti dviračiu. Manau, pasiskiepiję užkirsite kelią ligai. Žmonės bus apsaugoti“, – akcentavo A.Anderson.

Kasmet nuo Laimo ligos gydoma stulbinamai daug – beveik 500 tūkst. žmonių.

Jei bandymai pavyks, skiepytis galės asmenys nuo penkerių metų. Kol kas tūkstančiai savanorių iš Amerikos ir Europos laukia eilėje.

„Nuo tada, kai prieš kelis mėnesius sužinojome apie šį bandymą, žmonės buvo įtraukti į laukiančiųjų sąrašą ir laukia naujienų. Tikrai yra susidomėjusių žmonių, kurie laukia bandymų pradžios“, – pažymėjo specialistas.

Medžiotojo ir keliautojo Roberto aplinkoje Laimo liga sirgo daug draugų, todėl be jokių dvejonių prie vakcinavimo punkto į eilę atsistojo pirmas.

„Labai nekantrauju, tikiuosi, kad viskas pavyks ir nebereikės jaudintis. Mėgstu eiti į miškus, todėl noriu žinoti, kad, kai rasiu ant savęs erkę, man bus viskas gerai. Neturiu dėl ko jaudintis, nes nerimą būtent ir kelia grįžimas namo ir įsitikinimas, kad ant kūno nieko nėra“, – pasakojo savanoris Robertas Terwilligeris.

Kasmet nuo Laimo ligos gydoma stulbinamai daug – beveik 500 tūkst. žmonių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Po visu melu

Po visu melu portretas
Netikiu vakcinomis,nuomonė

senis

senis portretas
sekmės bandymuose

BF

BF portretas
Pliurpalai...
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių