Quantcast

Žvarbų rudenį – „laimės maistas“

  • Teksto dydis:

Jei atėjus tamsiam ir šaltam sezonui jaučiate, kad vis dažniau esate prastos nuotaikos, tai gali būti pirmasis signalas, kad metas peržiūrėti savo valgiaraštį. Pasirodo, laimės jausmą tam tikras maistas skatina arba palaiko ne mažiau nei geri santykiai su artimaisiais ar poilsio ir aktyvaus gyvenimo pusiausvyra.

Tinkamas pasirinkimas

Subalansuota ir sveika mityba, anot dietistės Vaidos Kurpienės, turi didžiulę įtaką laimei, tad pirmiausia ji rekomenduoja atidžiai peržvelgti savo valgiaraštį ir pasistengti atsisakyti organizmui nenaudingų produktų.

„Cukrus, jo pakaitalai, miltai, sultys ir kiti greitai pasisavinami angliavandeniai, kurie staigiai kilsteli gliukozės kiekį kraujyje, suteikia tik trumpalaikį laimės jausmą. Jei taip maitinamasi nuolat, gliukozės šokinėjimas atima galimybę jaustis laimingam. Tokie produktai išbalansuoja organizmą, sukelia uždegimus skatinančius procesus, o su jais – prastą nuotaiką ir nerimo jausmą“, – pastebi sveikesnės mitybos konsultantė.

Pasirinkę maisto produktus, kuriose gausu gerųjų riebalų, pasak V. Kurpienės, iš tiesų galime užsitikrinti geresnę savijautą ir nuotaiką.

„Gerieji riebalai – tai omega-3, kurių gausu skumbrėje (tik rinkitės ne rūkytą), lašišoje, silkėje. Šie riebalai net trumpuoju periodu padeda išsiskirti laimės hormonui – dopaminui, tad pavalgius jausimės žvaliau, linksmiau. Maža to, moksliniai tyrimai rodo, kad reguliariai vartodami produktus, kuriose gausu omega-3, sumažiname riziką jausti nerimą, niūrią nuotaiką, apsisaugome nuo depresyvios būsenos“, – kalba dietistė V. Kurpienė.

Tinkamų užkandžių svarba

V. Kurpienė pataria į kasdienį racioną įtraukti ir augalinės kilmės omega-3 šaltinius. Tai įvairūs riešutai, sėklos ir jų aliejai, avokadai, sojos pupelės, tofu. Svarbu žinoti, kad organizmas iš jų omega-3 įsisavina sunkiau, tačiau tai gali būti puiki saldžių ir menkaverčių užkandžių alternatyva.

„Labai svarbu atidžiai peržvelgti savo užkandžius. Išalkus dažnas mūsų pirmiausia griebiasi ko nors sūraus, saldaus ar riebaus, pavyzdžiui, saldumynų, traškučių, greitojo maisto. Nors suvalgius aplanko trumpalaikis džiaugsmas, sotumo ilgam nepatiriame – priešingai, po valandos ar pusantros norisi vėl užkąsti, sunkiau susikaupti, didėja dirglumas ir apima prasta nuotaika. Jei tokių užkandžių per dieną susidaro daug, gali užplūsti kaltė ar nepasitenkinimas savo pasirinkimu. Tam verta užkirsti kelią ir iš anksto pasiruošti sveikesnių alternatyvų. Pradėkite nuo mažų pokyčių, įtraukdami į kasdienį racioną daugiau maisto pertraukų su riešutais, daržovėmis, uogomis. Šiuo atveju tinka net šaldytos. Jei visą savaitę dirbate biure, apsipirkite ir pasiruoškite užkandžių visoms penkioms dienoms ir nusineškite į darbą – bus daugiau ramybės visomis prasmėmis“, – pataria mitybos specialistė.

Gerosios bakterijos gamina laimę

Kitas svarbus geros emocinės būklės aspektas, pasak V. Kurpienės, yra tinkamai veikianti žarnyno sistema. Iki 90 proc. mūsų organizmo serotonino – vadinamojo laimės hormono – gamina žarnyno mikrobiomas arba, kitaip tariant, sveikų bakterijų sankaupa žarnyne. Teigiama, kad kuo daugiau gausime gerųjų bakterijų, tuo geresnės nuotaikos būsime.

„Naujausi tyrimų duomenys suteikia informacijos, kad ryšys tarp geros žarnyno sveikatos ir mažesnio polinkio į depresiją iš tiesų egzistuoja. Tad patariu į racioną įtraukti fermentuotų produktų: raugintų kopūstų, pomidorų, agurkų ar net kombučos, t. y. fermentuoto gėrimo. Labai svarbu valgyti daug daržovių ir grūdų, turinčių tirpių ir netirpių skaidulų, kurios yra mūsų gerų bakterijų maistas. Tai nėra kažkokios prabangos prekės, todėl įtraukti jas į savo valgiaraštį bus tikrai lengviau nei įvairių egzotiškų naujienų, kurioms kartais teikiame pirmenybę“, – rekomendacijomis, kaip gerinti nuotaiką maistu, dalijasi V. Kurpienė.

Alternatyva šokoladui – kakava

Dar vienas daugeliui žinomas būdas, padedantis pakelti nuotaiką, – gabalėlis juodojo šokolado. Tiesa, čia būtinas saikas: rekomenduojama sveika juodojo šokolado dozė neturėtų viršyti 40 g per dieną. V. Kurpienė atkreipia dėmesį, kad kuo daugiau kakavos turi juodasis šokoladas, tuo didesnė jo nauda.

„Saikinga kokybiško juodojo šokolado dozė gali padėti pagerinti kraujotaką, sumažinti kraujospūdį, pakelti nuotaiką ir suaktyvinti smegenų veiklą. Iš dalies prie geros nuotaikos prisideda ir šokolade esantis cukrus, siunčiantis į smegenis signalus, kurie ir ateityje privers tiesti ranką prie šokolado. Tad dar geriau, jeigu pasimėgausite kakavos gėrimu be cukraus. Kakavoje gausu geros savijautos junginių, tokių kaip kofeinas, teobrominas ir N-aciletanolaminas – medžiaga, chemiškai panaši į kanabinoidus, siejama su geresne nuotaika. Puodelis kakavos suteiks momentinę naudą, sušildys“, – teigia mitybos specialistė.

Norintys ilgalaikės naudos emocinei būsenai, pasak V. Kurpienės, kakavą turėtų ne tik gerti, bet ir gardinti ja įvairias košes, grūdinius patiekalus ir kepinius.

Maisto specialistė pažymi, kad gerai emocinei savijautai svarbu pasirūpinti ne tik kokybišku maistu ir saikingomis jo porcijomis, bet ir skirti deramą dėmesį valgymo ritualams: valgyti ne prie televizoriaus ar kitų ekranų, o mėgaujantis draugija, prieš valgant prisiminti, kas tą dieną nutiko smagaus, nudžiugino.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Nuprotėjo savo reklamomis apie maistą.Gyvuliai jaučia laimę ėsdami atrajodami.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių