Quantcast

Kraujo centras: gydymo įstaigose trūksta kraujo, tačiau pagrindo nerimauti nėra

Kauno klinikoms pranešant apie grėsmingą situaciją dėl kraujo trūkumo, Nacionalinio kraujo centro (NKC) vadovas Daumantas Gutauskas teigia, jog šalies mastu pagrindo nerimauti nėra.

Jo teigimu, šiuo metu labiausiai trūksta pirmos neigiamos (0-) ir trečios neigiamos (B-) grupių kraujo.

„Visgi nėra pagrindo nerimauti, nes NKC visas gydymo įstaigas aprūpina reikiamų kraujo grupių komponentais“, – BNS atsiųstame komentare sakė įstaigos vadovas.

„Mūsų kolegos nuolat bendrauja su šalies gydymo įstaigų atstovais, atsakingais už kraujo atsargų koordinavimą, ir operatyviai reaguoja į išsakomus poreikius, organizuoja trūkstamų kraujo grupių pristatymą“, – pridūrė jis.

Jis pabrėžė, kad šiuo metu kartais trūksta vienos grupės kraujo, o kitą dieną – kitos.

„Situacija yra kintanti, o ne stabili. Tai reiškia, kad nėra pagrindo nerimauti“, – tvirtino D. Gutauskas.

NKC duomenimis, kas mėnesį donorai Lietuvoje padovanoja vidutiniškai 2,35 tūkst. litrų kraujo.

Užpernai buvo daugiau nei 62 tūkst. donacijų, kurių metu surinkta per 28 tūkst. litrų kraujo. Pernai – daugiau nei 64 tūkst. donacijų, per kurias surinkta beveik 29 tūkst. litrų kraujo.

Atšaukiamos registracijos duoti kraujo

Santaros klinikų Kraujo centro vadovė Lina Kryžauskaitė BNS teigė, kad šiuo metu dėl išaugusio COVID-19 sergamumo padaugėjo registracijų duoti kraujo atšaukimų.

Jeigu išspaudžiam 80, tai čia jau labai gerai.

„Nenoriu apibendrinimų daryti, bet vis tiek yra žmonių, kurie serga lengvomis formomis, ypač paskiepytieji, arba neturi simptomų, bet jie turi izoliuotis, nes jie yra teigiami – jie negali išeiti iš namų“, – teigė medikė.

„Pavyzdžiui, užsiregistravo donacijai, o kitą dieną sužino, kad jis yra teigiamas arba turėjo didelį kontaktą su šeimos nariu ir jis turi saviizoliuotis (...) Tokių atšaukimų yra begalė“, – pridūrė ji.

Jos teigimu, per dieną dėl to atšaukiama apie 20-30 registracijų duoti kraujo.

Pasak Santaros klinikų medikės, gruodį ir sausio pirmą savaitę kasdien būdavo apie 90-100 donacijų, o pastaruoju metu jų skaičius sumažėjęs iki 60-70.

„Jeigu išspaudžiam 80, tai čia jau labai gerai“, – tvirtino L. Kryžauskaitė.

Anot jos, šiuo metu Santaros klinikose labiausiai trūksta dažniausiai paplitusių kraujo grupių.

„Trūksta dažniausiai paplitusių kraujo grupių – pirmos teigiamos, antros teigiamos, bet realiai dabar poreikis yra visų kraujo grupių. Perpylimų yra labai padaugėję“, – sakė Santaros klinikų medikė.

Ji kviečia nesergančius ir saviizoliacijoje esančius žmones ateiti duoti kraujo.

„Jeigu žmogus jaučiasi gerai ir neturi peršalimo simptomų, nėra saviizoliacijoje, kviečiame ateiti“, – teigė L. Kryžauskaitė.

Ragina duoti kraujo neatlygintinai

NKC vadovas D. Gutauskas ragina žmones duoti kraujo neatlygintinai.

„Norėtume pakviesti mūsų šalies gyventojus būti aktyviais ir aukoti kraujo neatlygintinai, nes taip galime padėti vieni kitiems gelbėdami kitų žmonių gyvybes ir sveikatą“, – sakė įstaigos direktorius.

Jis taip pat primena, kad ilgamečiams donorams suteikiami garbės donoro vardai. Be to, galima pretenduoti į valstybinę pensiją.

„Garbės donorai turi teisę pretenduoti į antrojo laipsnio valstybinę pensiją, kai jis neatlygintinai davė kraujo ne mažiau kaip 40 kartų“, – teigė D. Gutauskas.

Jo teigimu, šiuo metu Lietuvoje yra 58 garbės donorai, kurie gauna tokią valstybinę pensiją, siekiančią 116 eurų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kaunietis

Kaunietis portretas
''Komentatoriai'',netveriantys pavydu Gabrieliui Liaudanskui-Svarui ,gal sugebės suvokti,kad kiekvienam iš jų,ar jų artimųjų gali prireikti kraujo.Ačiū Gabrieliui.

na

na portretas
maziau pardavinekit vokieciams,tai netruks.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių