Quantcast

Kova su onkologine liga: svarbiausia – pacientas ir komandinis darbas

Klaipėdos universitetinės ligoninės medikai įspėja – onkologiniai susirgimai plinta lyg epidemija ir grasina vis jaunesniems žmonėms. Nepaisant šiurpios statistikos, diagnozuojant piktybinę ligą ir kovojant su ja, pasitelkiami modernūs ir vis geresnių rezultatų atnešantys ginklai.

Kertinė ašis – pacientas

Klaipėdos universitetinė ligoninė paslaugas, susijusias su onkologija, teikia visam Vakarų Lietuvos regionui. Po vienu stogu – gausus būrys įvairių sričių specialistų, moderni įranga ir reikiamų tyrimų pasiūla. Onkologinių susirgimų kompleksinė diagnostika ir gydymas šiuolaikinėmis priemonėmis ir yra viena prioritetinių ligoninės sričių.

Onkologinę pagalbą sudaro ankstyva ir tiksli diagnostika, kokybiškos gydymo paslaugos, pasitelkiant kvalifikuotus įvairaus profilio specialistus ir modernią įrangą.

Ligoninė turi išskirtinę vėžio gydymo taktiką – kiekvieną savaitę vyksta įvairių specialybių gydytojų pasitarimai – multidisciplininiai konsiliumai.

Klaipėdos universitetinės ligoninės Onkologijos chemoterapijos klinikos vadovas gydytojas onkologas-chemoterapeutas Alvydas Česas tvirtino, kad, diagnozuojant ir gydant onkologinius susirgimus, kertinė ašis yra pacientas.

"Svarbiausia – ligonio interesai. Ligoninės medikų pripažinimą rodo vis didėjantis pacientų srautas. Žmonės pas mus atvyksta ne tik iš visos Vakarų Lietuvos, bet ir didžiųjų šalies miestų. Kompleksinis atsakingas požiūris į onkologiją ir lemia, kad pasiekiame gerų gydymo rezultatų", – teigė A.Česas.

Klaipėdos universitetinės ligoninės vyriausiojo gydytojo pavaduotojas valdymui ir kokybei Virgilijus Vanagas akcentavo, kad A.Česas ir onkologai subūrė su onkologiniais susirgimais kovojančią komandą, ne tik demonstruoja aukštą onkologijos srities kompetenciją, bet ir ją derinančią su puikiomis vadybos žiniomis.

"Kalbant apie mediciną, dažnai medikas – puikus, bet tai dar nereiškia, kad jis bus toks pat geras vadybininkas. Ligoninei labai svarbu turėti žmogų, gebantį būti plataus konteksto strategu, darantį įtaką nacionaliniams procesams", – kalbėjo V.Vanagas.

Dėmesys – krūtų onkologijai

Šiuo metu Klaipėdos universitetinėje ligoninėje stiprinamas Krūtų chirurgijos sektoriaus, kuriame ir diagnozuojamas bei gydomas krūties vėžys, darbas.

Krūtų chirurgijos sektoriuje, kuriam vadovauja chirurgas onkologas Donatas Petrauskas, chirurgai atlieka tiek neapčiuopiamų krūties navikų operacijas, tiek krūtį tausojančias, tiek krūties šalinimo ir krūties atkūrimo operacijas.

Moterims siūlomi modernūs molekuliniai tyrimai, kurie būtini ankstyvai diagnostikai ir ligos progresavimo tikimybei nustatyti. Navikiniame audinyje tiriami specifiniai molekuliniai, genetiniai žymenys, kurie gydytojams padeda įvertinti ligos piktybiškumą ir parinkti optimalų gydymą.

Įtarus paveldimą vėžio sindromą, pacientė siunčiama genetiniams tyrimams ir genetiko konsultacijai.

Daug informacijos medikams suteikia ir Branduolinės diagnostikos skyriuje taikomi šiuolaikiniai neinvaziniai ir skausmo nesukeliantys tyrimų metodai.

Krūtį tausojančios operacijos ir po to taikomas gydymas spinduliais Klaipėdos universitetinėje ligoninėje sergančiosioms ankstyvų stadijų vėžiu jau tapo gydymo standartu, kuris neretai yra ir alternatyva krūties pašalinimui.

Branduolinės medicinos centre pacientės gydomos naujausia šiuolaikine spindulinio gydymo įranga. Tobulėjančios spindulinio gydymo technologijos leidžia saugiai, nepažeidžiant šalia naviko esančių sveikų audinių ir organų, padėti vėžiu sergančioms pacientėms.

Padeda pasmerktiesiems

Klaipėdos universitetinės ligoninės Pilvo ir endokrininės chirurgijos skyriaus vedėjo medicinos mokslų daktaro Algirdo Šlepavičius teigimu, onkologinių pacientų chirurginiam gydymui stengiamasi taikyti minimaliai invazinius metodus – laparoskopinę chirurgiją.

"Ligoninėje laparoskopiškai galime operuoti visus pilvo organus, pradedant skrandžiu ar blužnimi ir baigiant storąja žarna bei antinksčiais. Taip pat atliekame laparoskopines kepenų rezekcijas. Esame ir minimaliai invazinių kasos operacijų pradininkai Lietuvoje. Laparoskopinės pilvo organų operacijos, jei tik liga nėra išplitusi, jau tapo mūsų kasdienybe", – pasakojo A.Šlepavičius.

Anot jo, dar kiti gydymo metodai taikomi pažengusiems onkologiniams susirgimams gydyti.

"Šiais atvejais minimaliai invazinė chirurgija nėra įmanoma. Prieš 20 metų atlikus operaciją ir radus metastazių pilve, belikdavo užsiūti pjūvį ir išsiųsti pacientą numirti. Dabar laikai pasikeitė. Ligoninėje pradėta atlikti citoredukcines operacijas ir taikyti intraoperacinės pilvaplėvės chemoterapiją. Minėtu metodu gydant pirminį pilvaplėvės vėžį (mezoteliomą, pseudomiksomą), turime sukaupę didžiausią patirtį šalyje. Pernai mums ligonius siuntė net Nacionalinis vėžio institutas", – pasiekimus vardijo pašnekovas.

Anot jo, daug naudos atneša ir galimybė Klaipėdos universitetinėje ligoninėje į pagalbą pasitelkti kitų sričių chirurgus.

"Dalis onkologinių ligonių anksčiau buvo pasmerkti žūčiai, o dabar, taikant šiuolaikiškus gydymo metodus, galime pailginti jų gyvenimą ir pagerinti jo kokybę. Be to, džiaugiamės efektyviai įsilieję į ligonėje vykstančius multidisciplininius konsiliumus, kurių metu, padedant kolegoms, galime rasti labiausiai pacientui tinkamus gydymo būdus", – tikino A.Šlepavičius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Renata Čėsnienė

Renata Čėsnienė portretas
Lenkiuos pries Cesa ir jo komanda ! Pries 10 metu jo deka musu brangi mamyte laimejo laiko , galejom pabut kartu ilgiau nei prognozavo liga nustate medikai .

ATA

ATA portretas
Nepasitikiu Cesu. Kiek pinigu jam sukista del tevo, o rezultata tai zinojo, kad nebus kito....
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių