Quantcast

Kova su antsvoriu: vaikai kviečiami bėgti

  • Teksto dydis:

Naujausiais Londono Karališkosios kolegijos ir Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, iki 2022 metų pasaulyje nutukusių vaikų bei paauglių bus ženkliai daugiau nei žmonių, sveriančių nepakankamai.

Nutukimo problemas Lietuvoje sprendžiantys medikai, sveikatos ir kitų sričių specialistai sako, kad tendencijos tokios pat ir mūsų šalyje, todėl vienijasi siekiui sustabdyti antsvorio augimą bei kviečia vaikus bėgti.

Rekordininkai – Maltos ir Graikijos vaikai

Pasaulyje pristatyto tyrimo duomenimis, Europoje didžiausias problemas dėl vaikų antsvorio turi mergaitės Maltoje ir berniukai Graikijoje, tuo tarpu mažiausias nutukimo rodiklis fiksuojamas Moldovoje. Vidutiniai pasaulio duomenys rodo, kad nutukimas vaikams, kuriems 6-11 metų, nuo 11,3 proc. 1988-1994 m. išaugo iki 19,6 proc. 2016 m.

Gydytoja dietologė, Lietuvos dietologų draugijos prezidentė ir Lietuvos antsvorio ir nutukimo prevencijos asociacijos prezidentė dr. Rūta Petereit sako, kad paskutinius 4 dešimtmečius vaikų ir suaugusiųjų nutukimo mastai kilo visame pasaulyje ir Lietuva, deja. ne išimtis. Nutukimas apibūdinamas kaip pasaulinio masto epidemija. Tai lėtinė kompleksinė liga, susijusi su gyvenimo būdu, aplinka, genetiniais faktoriais.

Yra žinoma, kad žmogus gyvenantis modernų, pasižymintį mažu judrumu, dideliu stresu, gyvenimo būdą yra labiau linkęs priaugti svorio ar nutukti.

„Ženklaus nutukimo paplitimo priežastis buvo aplinkos sąlygų pokyčiai ir tai sukėlė energijos kaupimąsi ir fizinio aktyvumo sumažėjimą. Pavyzdžiui, daugiau maisto šiuo metu yra suvalgoma kitose vietose, tik ne namie, kadangi yra daug užkandinių, kurios siūlo greitą maistą. Taip pat sumažėjęs kasdieninis fizinis aktyvumas dėl sėslaus gyvenimo būdo ar darbo pobūdžio. Yra žinoma, kad žmogus gyvenantis modernų, pasižymintį mažu judrumu, dideliu stresu, gyvenimo būdą yra labiau linkęs priaugti svorio ar nutukti“– tikina gydytoja.

Pasak jos, antsvorio ir nutukimo problema rimta ir reikalauja kompleksinių gyvenimo būdo pakeitimų. Reikalingos ne tik žinios, bet ir nauji taisyklingos mitybos ir individualizuoto fizinio aktyvumo įgūdžiai, emocijų reguliavimo ir sunkumų įveikimo įgūdžiai.

Teigiama, kad nutukimo problemos nesprendžiant vaikystėje, problemos daugeliu atvejų išauga suaugusiam žmogui. Tikimybė, kad užaugęs vaikas išliks nutukęs, jei nutukimas diagnozuotas 7 metų vaikui – 41 proc., jeigu jis diagnozuotas 10-13 metų vaikui – net 70 proc.

Sufleruoja prakaitavimas ir dusulys

„Eurovaistinės“ farmacininkės Reginos Molotkovos teigimu, pagrindiniai vaikų nutukimą rodantys požymiai yra per didelė kūno masė, dusulys, greitas nuovargis, padidėjęs prakaitavimas, sąnarių skausmas.

„Jei vaikas turi antsvorio, tėvai gali imtis veiksmų ir be gydytojų įsikišimo. Jiems derėtų pradėti stebėti, kad vaikas nepersivalgytų ir valgytų reguliariai. Taip pat svarbu parinkti jam kuo įvairesnį maistą ir padidinti jo fizinį aktyvumą“, – sako vaistininkė.

Tikimybė, kad užaugęs vaikas išliks nutukęs, jei nutukimas diagnozuotas 7 metų vaikui – 41 proc., jeigu jis diagnozuotas 10-13 metų vaikui – net 70 proc.

Pasak jos, tėvai patys turėtų parodyti pavyzdį vaikui, jį paraginti bei palaikyti. Rekomenduojama visai šeimai subalansuoti savo mitybą ir nuo riebiai kepto maisto, mėsos ir pieno produktų pereiti prie mažai riebalų turinčio augalinės kilmės maisto, skaldytų grūdų, makaronų, daržovių, ankštinių augalų ir vaisių. Razulevičiūtė sako, kad namuose svarbu laikytis šių principų:

Sveiko maisto atsargos. Namuose po ranka reikia turėti daug vaisių, daržovių, grūdinių produktų, pupelių, o „nesveiko maisto“ neturėtų būti.

Dėmesys maistui, kuris teikia energijos. Pasirinkite paprastą, sveikatai naudingą maistą ir paaiškinkite vaikams, kodėl yra svarbu valgyti tokį maistą. Tai jiems padės suvokti ir pasirinkti sveikus maisto produktus.

Mažiau dėmesio maistui. Kai žmonės sprendžia problemas valgydami ar apdovanoja save įvairiu maistu, tada maisto svarba nebekontroliuojama. Reikia rasti kitų problemų sprendimo būdų, pavyzdžiui, kalbėti apie jas su artimaisiais, rašyti dienoraštyje arba tiesiog pasivaikščioti ar pasivažinėti dviračiu – tai yra daug sveikesni ir produktyvesni problemų spendimo būdai.

Už tinkamus maisto vartojimo įpročius atsakomybę prisiima tėvai. Vaikui belieka pasirinkti, ką valgyti iš siūlomų tėvų apgalvotų pasirinkimų.

Sveiki skanėstai. Skatinkime vaikus vartoti šviežių vaisių kokteilius, spalvingas uogas sezono metu ar daržovių patiekalus, pagamintus taip, kaip vaikai labiausiai mėgsta.

6-11 m. vaikai kviečiami bėgti

Įvertinę pradinių klasių Lietuvos vaikų problematiką, Lietuvos dietologų draugija, Lietuvos vaikų gastroenterologų ir mitybos draugija, Lietuvos antsvorio ir nutukimo prevencijos asociacija pradeda iniciatyvą už judančius, sveikus ir linksmus vaikus „Sveikučiai“. 

Visi šalies 6-11 metų vaikai (1-4 klasių moksleiviai) kviečiami prisidėti prie šios iniciatyvos ir gruodžio 17 d. bėgti Vilniuje vyksiančiame Kalėdiniame bėgime.

„Fizinis aktyvumo trūkumas yra viena esminių problemų, kodėl ima kauptis antsvoris. Organizuodami šią iniciatyvą norime paskatinti vaikus, jų tėvus ir mokytojus atkreipti dėmesį į fizinio aktyvumo naudą ir atrasti motyvuojantį judėjimo būdą bei pasimatyti visiems gruodžio 17 d.“, – sako dietologė dr. Rūta Petereit.

Norintys prisidėti prie idėjos 6-11 m. vaikai iki gruodžio 4 d. gali registruotis elektroniniu paštu sveikučiai@eurovaistine.lt ir Kalėdinio bėgimo metu nemokamai dalyvauti „Nykštukų bėgime“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių