Quantcast

Konservatoriai siūlo vaikų neskiepijantiems tėvams nemokėti vaiko pinigų

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga antradienį sukritikavo „masinį raginimą“ skiepytis, reaguojant į išaugusius susirgimų tymais rodiklius ir augantį skepticizmą dėl vakcinacijos.

„Raginimas visus masiškai dabar skiepytis sukuria keistą situaciją. Dalis žmonių tiesiog supanikavo ir subėgo į privačias gydymo įstaigas“, – opozicinių konservatorių frakcijoje Seime sakė ministras.

Pasak jo, toks raginimas sukėlė skiepų nuo tymų kainą privačiose įstaigose, nors pačių vakcinų Lietuvoje kol kas netrūksta.

„Tas, ką siūlė komercinės klinikos, jau net iki 40 eurų buvo pakilusi kaina, o valstybė perka mažiau nei už 6 eurus tokią vakciną“, – kalbėjo A. Veryga.

Konservatoriai antradienį pasiūlė nemokėti vaiko pinigų savo atžalų neskiepijantiems tėvams. Ši iniciatyva yra tarp aštuonių konservatorių siūlomų priemonių.

Ministras iniciatyvas vertina skeptiškai

Be kitų priemonių, frakcija siūlo neleisti neskiepytiems vaikams patekti į darželius, padaryti privalomus skiepus su vaikų kolektyvais dirbantiems suaugusiesiems, neįleisti į Lietuvą nuo tymų nepasiskiepijusių užsieniečių.

Konservatoriai taip pat pasiūlė valstybei kompensuoti žmonių pasitikrinimą dėl specifinio imuniteto.

Pastarąją iniciatyvą A. Veryga įvertino skeptiškai, nes pasitikrinimas dabar yra brangesnis, nei skiepas.

„Nežinau, kiek tai racionalu daryti“, – kalbėjo ministras.

Jis taip pat atsargiai vertino „prievartinius“ būdus paraginti žmonėms skiepytis, nes tai mobilizuoja prieš vakcinas nusiteikusius žmones.

„Aš manau, kad nepamatuotas spaudimas sukuria mums priešingą efektą ir verčia tas grupes (...) izoliuotis“, – sakė A. Veryga.

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų lyderis Gabrielius Landsbergis pareiškė, kad ministrui trūksta ryžto.

„Klausydami jūsų mes kol kas neišgirdome jokių žingsnių, kaip spręsti (problemą)“, – teigė politikas.

Tuo metu A. Veryga pažadėjo padaryti viską, kad grįžtų reikalingos šalyje vakcinacijos apimtys.

Suprantu, kad jūs norite išvartyti iš gaidžio poną Kepenį, (...) bet jūs galėtumėte daugiau atsakomybės prisiimti.

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) duomenimis, kasmet Lietuvoje nepaskiepyti nuo tymų lieka per 5 tūkst. vaikų. Per pastarąjį dešimtmetį tokių neskiepytų ir neatsparių tymų virusui vaikų susidarė daugiau nei 50 tūkstančių.

Paskiepijamų vaikų dalis mažėja nuo 2009-ųjų – tais metais vakcinacijos lygis siekė 97 proc., 2018 metais – 92,2 procento.

Apkaltino „vartant iš gaidžio“ Kepenį

Konservatoriai posėdyje taip pat piktinosi A. Verygos kolegos valdančiųjų „valstiečių“ frakcijoje Dainiaus Kepenio pozicija dėl skiepų.

Praėjusią savaitę kalbėdamas apie vakcinaciją parlamentaras pareiškė, kad vietoj mergaičių skiepų nuo papilomos viruso reikia galvoti apie jų dorovinį auklėjimą, o ne „skiepyti nuo paleistuvystės“.

D. Kepenis taip pat abejojo dėl skiepų sudėties.

G. Landsbergis pareiškė, kad Seimo nario žodžiai jį įžeidžia asmeniškai kaip dviejų dukrų tėvą ir sukritikavo A. Verygos nenorą pasmerkti D. Kepenį.

„Suprantu, kad jūs norite išvartyti iš gaidžio poną Kepenį, (...) bet jūs galėtumėte daugiau atsakomybės prisiimti“, – tvirtino konservatorių lyderis.

„Nesistenkite manęs supriešinti su frakcijos kolegomis, nes to jums nepavyks padaryti. Seimo nariai yra laisvi savo nuomonę reikšti, o aš esu sakęs, kad šiuo klausimu jam nepritariu“, – atsakė A. Veryga.

Naujausiais duomenimis, šiemet iš viso Lietuvoje užregistruoti 242 tymų atvejai. Daugiausiai – 125 – jų registruota Kaune, Vilniuje – 23 atvejai.

Tymai diagnozuoti 60 vaikų ir 182 suaugusiems asmenims. Daugumos susirgusių suaugusių asmenų skiepijimo būklė nežinoma. Daugiau nei 90 proc. susirgusiųjų vaikų – neskiepyti.

Pernai Lietuvoje užregistruota 30 tymų atvejų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

natalija

natalija  portretas
Skiepiti reike kad neplistu epidemija bet tevai turi zinoti ar tai geri skiepai ar formacininku nepagamintas koks fuflo Nes dabar jie be sazines daro bandymus ir ant suaugusiu ir ant vaiku nebera laboratoriju kur butu vaistai istyrti ant musu pigiau mes ir musu vaikai tapome tomis laboratorinemis ziurkemis

natalija

natalija portretas
PRIE KO CIA PINIGAIJIE YRA VAIKO IR NE TAU GABRY JUO ATIMTI JAU GANA KIEK KONSERVAI ATIMI9NEJO IR IS VAIKU IR IS TEVU IR IS SENELIU TAIP KAD ISIKISK SAVO NUOMONE I KITA GALA

Fita

Fita portretas
Landzbergine šiukšle diktatūra ivedineja
VISI KOMENTARAI 20

Galerijos

Daugiau straipsnių