Quantcast

Kokių saldumynų dėti vaikams po eglute?

  • Teksto dydis:

Per šventes vaikams dovanoti saldumynų įprasta. Tačiau, pasak dietologų, tėvai turėtų prižiūrėti, kad įvairiais desertais vaikai mėgautųsi saikingai, nedideliais kiekiais. Be to, patariama vaikams dovanoti sveikesnių, mažiau cukraus turinčių saldumynų.

Nepagrindinė dovana

Anot gydytojos dietologės Editos Gavelienės, nors dažnam lietuviui šventes sunku įsivaizduoti be saldumynų ir tradicija juos dovanoti mūsų kultūroje yra giliai įsišaknijusi, cukrus nebūtinas žmogaus organizmui.

„Tradicijos dovanoti saldumynus nesietinos su sveikatai palankiu maitinimusi. Ar tai bus vaikas, ar suaugęs, ar senyvo amžiaus žmogus – bet kuriuo amžiaus tarpsniu perteklinis pridėtinio cukraus vartojimas nenaudingas žmogaus sveikatai. Dažnai tikima, kad saldumynai pagerina mūsų savijautą ir nuotaiką, tačiau saldaus maisto skonis labiau susijęs su komfortu, trumpalaikiu pasitenkinimo jausmu ir kylančia emocine priklausomybe. Todėl per šventes šeimoje reikėtų ugdyti tokias tradicijas, kad dovanojami saldumynai netaptų pagrindiniu švenčių simboliu ir akcentu“, – įsitikinusi gydytoja dietologė.

Pasak jos, artėjant šventėms ypač atidūs turėtų būti tėvai. „Per šventes daugiausia saldumynų gauna vaikai ir, deja, dažnai tėvai nespėja kontroliuoti, kad gautus saldumynus vaikai valgytų saikingai, nedideliais kiekiais, juos tolygiai paskirstydami. Tokia kontrolė yra tiesiog būtina, kad būtų išvengta ne tik vaikų persivalgymo, bet ir sveikatos problemų. Tėvai turėtų vaikams paaiškinti, kad saldumynų gausa šventės metu yra nuostabu, bet būtų geriau kasdien suvalgyti po vieną saldainį, o ne visus iš karto“, – rekomenduoja E.Gavelienė.

Saldumynų apskritai nereikėtų valgyti dažniau nei du kartus per savaitę, tad Kūčių ir pirma Kalėdų diena galėtų būti tas metas, kai leisite sau suvalgyti keletą desertų.

Saikingai mėgautis galima

Kad ir kaip būtų, per šventes ne visada pavyksta laikytis griežtų taisyklių ir sveikatai palankios mitybos rekomendacijų, tačiau saiko pamiršti niekada nereikėtų. „Pasilepinti desertais per šventes – nemirtina nuodėmė. Svarbiausia – jausti aiškias ribas. Saldumynų apskritai nereikėtų valgyti dažniau nei du kartus per savaitę, tad Kūčių ir pirma Kalėdų diena galėtų būti tas metas, kai leisite sau suvalgyti keletą desertų“, – sako gydytoja dietologė.

Tiesa, specialistė pažymi, kad, valgant sveikatai mažiau palankų maistą, reikėtų išgerti pakankamai vandens, geriau – truputėlį daugiau nei įprastai. Be to, dalį saldumynų gali pakeisti džiovinti ar švieži vaisiai ir uogos.

Svarbu skaityti sudėtį

Vis dėlto, jei norisi saldumynų, geriausia rinktis juodąjį šokoladą. „Juodajame šokolade yra mažiau pridėtinio cukraus, be to, randama medžiagų, pasižyminčių antioksidacinėmis ir antiuždegiminėmis savybėmis. Pagal šias savybes juodasis šokoladas galėtų būti laikomas sveikatai palankesniu saldumynu. Išsirinkti kokybišką juodąjį šokoladą nesunku. Kuo jame didesnis procentas kakavos ir mažiau sudedamųjų dalių – tuo produktas bus kokybiškesnis. Kakavos šokolade turėtų būti ne mažiau nei 70 proc. Tiesa, tamsusis šokoladas pasižymi ir kartesniu skoniu, kuris ne visada patinka vaikams. Manau, kad tą skonį vaikams nuo mažens turėtų lavinti ir ugdyti jų tėvai“, – įsitikinusi E.Gavelienė.

Gydytoja dietologė primena, kad atidžiai perskaityti produkto sudėtį svarbu renkantis ne tik juodąjį šokoladą, bet ir kitus desertus: „Pramoniniu būdu pagamintų saldumynų sudėtyje dažnai gali būti ne tik pridėtinio cukraus, bet ir kenksmingų transriebalų. Todėl patartina visuomet paskaityti pasirinkto produkto sudėtį. Paprastai, kuo joje bus mažiau skirtingų sudėtinių dalių, tuo gaminys bus kokybiškesnis ir palankesnis mūsų sveikatai.“


Šiame straipsnyje: saldumynaivaikaidovanos

NAUJAUSI KOMENTARAI

bla

bla portretas
saldumynų niekam geriau nedėti. Jie neša tik ligas. Labai retai jie reikalingi iš tikro

Anonimas

Anonimas portretas
Kas autorius
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių