Quantcast

Pažymų pas šeimos gydytojus eina ir antivakseriai: ką sako, kad išvengtų skiepo?

  • Teksto dydis:

Skiepytis nenorintys ar bijantys lietuviai apgulė šeimos gydytojų kabinetus, prašydami išrašyti pažymą, kad vakcinuotis jie negali, praneša laida „Labas vakaras, Lietuva“.

– Kokias alergijas žmonės sieja su negalėjimu skiepytis? Ką keisčiausio esate išgirdę?

– Nuo vaikystėje patirtų alergijų braškėms iki uodų įkandimo ir sutinusios kojos įkandimo vietoje. Kai kurie sako, kad alergiški yra daugumai medikamentų. Jiems atrodo, kad tai yra kontraindikacija skiepytis, kada reikėtų rašyti pažymą. Žmonės tiesiog bijo.

– Kokių žmonių yra daugiau: tų, kurie kreipiasi, bandydami apeiti sistemą ir gauti galimybių pasą nesitestuojant, nesiskiepijant, ar tie, kurie iš tikrųjų yra išsigandę, kad kažkokios alergijos gali paveikti juos ir besiskiepijant?

– Dalis teiraujasi, ar gali skiepytis, jei yra alergiški kažkokiam maisto produktui ar medikamentui, tam, kad eidami skiepytis jaustųsi saugesni. Kiti, galima pamatyti ir socialiniuose tinkluose, kad spaudžia „patinka“ ar „dalintis“ įvairia antivakseriška informacija, tai jie kreipiasi pažymų, nes nenori skiepytis.

– Bet tokią pažymą gauti nėra lengva?

– Negalima skiepyti tų žmonių, kuriems yra absoliuti kontraindikacija, kurie po pirmo skiepo yra patyrę didžiulį šalutinį poveikį, sakykime, anafilaksinę reakciją arba kažkokią kitą didelę alerginę reakciją. Tada iš tikrųjų antru skiepu negalima skiepytis, nes tikrai galima pakenkti žmogui. Visos kitos ligos, kurios yra lėtinės, kaip tik yra indikacija skiepytis, nes su tomis lėtinėmis ligomis žmones reikėtų apsaugoti skiepu.

– Su šypsena užsiminėte, kad ateina ir tie žmonės, kurie feisbuke dalijasi antivakserine informacija, ar ateina ir tie – gerai žinomi Lietuvos antivakseriai, gerai žinomi veidai?

– Savo apylinkėje jų tokių neturiu, tai jie tiesiog pas mane neina, bet turiu savo pacientų feisbuko erdvėje, kurie dalijasi. Kai kurie bando sakyti, kad yra labai alergiški, o kai kurie sako tiesiai šviesiai: „Aš – antivakseris, nenoriu skiepytis, kaip man galite padėti to išvengti?“. Tai žmonės, kurie yra nuoširdūs, užtenka tiesiog pokalbio, o žmones, kurie stengiasi apgauti, matau, jaučiu, nes pacientus juk pažįstu. Tai tada ir pasakau, kad žinau, jog skiepytis nenorite.

– Ar tuos, kurie sako, kad yra prieš skiepus, bandote kaip nors perkalbėti? Kaip vystosi pokalbis?

– Taip, turiu nemažai pacientų, kurie sakė, kad yra prieš skiepus, ir baigėsi tuo, kad nuvažiavo pasiskiepyti. Nepatyrė jokio šalutinio poveikio ir sėkmingai dabar yra saugesni.

– Neseniai kalbėta, kad Šeimos gydytojas, paskatinęs pacientą skiepytis bet kokia forma – žodžiu, raštu ar elektroniniu paštu, gauna, berods, penkių eurų premiją. Ar žinote šią tvarką ir ar bandėte savo pacientus paskatinti nueiti ir gauti apsaugą nuo COVID-19?

– Aš neturiu sąrašų, kurie mano pacientai yra skiepyti, o kurie ne. Jeigu žmogus kreipiasi dėl skiepo, aišku, kad su juo pakalbu apie skiepą ir paskatinu, tai kompensacija už tą darbą yra. Bet dalis pacientų yra tokie, kurie nesikreipia ir tiesiog nuvažiuoja skiepytis. Tai, matyt, galbūt nėra labai tikslinga ta kompensacija. Kol kas jos negavau, turbūt bus skaičiuojama ir išmokama tik kitą mėnesį, tai dirbu iš idėjos, ko gero.

– Kitaip tariant, skatinimo sistema yra nelabai efektyvi, nes nelabai įmanoma atsekti, kas paskatino žmogų pasiskiepyti?

– Manyčiau, kad neįmanoma atsekti, kas paskatino, nes gali paskatinti ir šeimos narys arba kaimynas.

– Ar yra pasitaikę atvejų, kai žmonės ateina pas gydytojus ir siūlo kyšį, kad jiems būtų parašyta tam tikra diagnozė ir jie galėtų sakyti, kad negali skiepytis?

– Girdėjau šitą dalyką. Man atrodo, kad Specialiųjų Tyrimų Tarnyba dabar vykdo tyrimą dėl to. Tokių pacientų, kurie ateitų ir sakytų, kad susitvarkė už pinigus skiepo faktą būdami neskiepyti, mano apylinkėje nepasitaikė. Kiek žinau, mano visi pacientai yra paskiepyti. Tačiau yra gandų, kad galima už pinigus tą padaryti.

– Su kokiomis didžiausiomis baimėmis, mitais apie COVID-19 vakciną susiduriate darbe?

Sako, kad pasiskiepiję po kelių metų mirs, kad palikuonys taps nevaisingi – daug tokių mitų.

– Sako, kad pasiskiepiję po kelių metų mirs, kad palikuonys taps nevaisingi – daug tokių mitų. Juokinga taip teigti neturint informacijos, lygiai taip pat kaip ir sakyti, kad to nebus – mes neturime informacijos. Šiuo metu yra skiepijama ir dalis nėščiųjų, kurios nori. Ir moterys, kurios skiepijosi anksčiau, dabar sėkmingai pastojo ir sėkmingai išnešiojo vaikus. Tai vis dėlto, tai yra šioks toks mitas. Sakyti, kad kažkas bus, nes taip mačiau filme, mes taip negalime teigti.

– Ar yra tokia problema, kad ir kai kurie medikai nenori skiepytis?

– Mano aplinkoje tokių medikų, kurie nesiskiepija nelabai yra – pažįstu vieną kitą. Dalis iš jų yra persirgę, tai nesiskiepija, nes turi persirgimo faktą, daug antikūnų. Tada nelabai yra prasmės skiepytis. Jei žmogus turi daug antikūnų, vakcina irgi sukuria antikūnų atsaką, tada galima šiek tiek atidėti skiepą. Bet didžioji dauguma medikų tikrai skiepijasi.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Visiems antivaksiniams runkeliams viena pazyma

Visiems antivaksiniams runkeliams viena pazyma portretas
I durnyna??ten jie visi ras bendra kalba..

Kriste

Kriste portretas
Kaip galite sakyti jog: "Ir moterys, kurios skiepijosi anksčiau, dabar sėkmingai pastojo ir sėkmingai išnešiojo vaikus."? OHO,KOKIOS JOS GREITOS! Jos ne pilnai per 9 mėnesius, kai pradėjo skiepyti žmones, pirmosios puolė skiepytis ir pakui pastoti, ir negana to, dar suspėjo išnešioti savo kūdikius. Na, čia ir moterys !!!!!!!!!?? Ar gerai pasakyta MELAGIENA???

zigmas

zigmas portretas
Štai taip ,kad sužinoti kokios politinės orientacijos vakseriai bijo skiepų būtina registruoti tuos Uspaskicho narius, o susirgus tegul gydosi Uspaskicho švęstu vandenėliu ir tada paaiškės kas yra kas kiek Lietuvoje yra prieš valstybės lojalumą ir kiek yra Lietuvoje svetimkūnių
VISI KOMENTARAI 18

Galerijos

Daugiau straipsnių