Quantcast

Atskleidė septynias dažniausias vaistų vartojimo klaidas

  • Teksto dydis:

Tablečių sutrynimas prieš jas vartojant, negaliojančių vaistų vartojimas ar piktnaudžiavimas antibiotikais. Visa tai – vaistų vartojimo klaidos. Pasitikrinkite, ar nedarote kurios nors iš septynių dažniausių savigydos klaidų.

1. Nebegaliojantys vaistai

Farmacininkė Jovita Aleknienė pasakoja, kad netinkamas vaistų vartojimas gali pridaryti daugiau žalos nei naudos – nuo alerginių reakcijų, poveikio nepajautimo iki atsparumo antibiotikams, kai šių labiausiai reikia.

Bene dažniausia vaistų vartojimo klaida – jų vartojimas pasibaigus galiojimo laikui. Jeigu jam pasibaigus paracetamolio tabletės spalva nepakito ir liko balta, tai nereiškia, kad ji yra tinkama vartoti, teigia J. Aleknienė. Anot jos, dažniausiai pasibaigusio galiojimo vaistas keičiasi ne iš išorės, o iš vidaus.

„Interneto platybėse galima rasti įvairių patarimų, kaip laikyti vaistus, kad šie būtų tinkami vartoti pasibaigus galiojimo laikui, ar netgi padrąsinimų nebijoti jų vartoti. Vis dėlto šie argumentai – tai mitai, nepagrįsti tyrimais. Pasibaigusio galiojimo vaistus vartoję žmonės kreipiasi į vaistininką dėl poros priežasčių: arba dėl nusiskundimų, kad vaistas nesuveikė, arba dėl įvairių padarinių, tarp kurių dažniausi įvairūs odos bėrimai, alergijos“, – pasakoja J. Aleknienė.

Anot vaistininkės, žmonės neretai pasakoja, kad namuose turi vaistų, kurių galiojimo laikas baigsis kitą mėnesį, ir klausia, ar galės juos dar tuomet vartoti. Ji pabrėžia, kad jų vartoti negalima, kadangi tokie vaistai, pasibaigus jų galiojimo laikui, neištirti ir mūsų sveikatai gali sukelti rizikų.

Galima rasti įvairių patarimų, kaip laikyti vaistus, kad šie būtų tinkami vartoti net ir pasibaigus galiojimo laikui ar netgi padrąsinimų nebijoti jų vartoti. Tai mitai, nepagrįsti tyrimais.

2. Tablečių trynimas

„Tenka išgirsti, kad žmonės dažnai trina tabletes, nes negali jų praryti. Vyresnio amžiaus žmonės mėgsta sukramtyti tabletes ir tik tada nuryti. Vis dėlto toks tablečių traiškymas ar kapsulių išardymas gali sukelti žalos mūsų sveikatai. Sutrinti ar sukramtyti vaistai tikrai nesuveiks greičiau, kaip galima pamanyti. Tai yra vaisto pažaida, dėl kurios jis gali suveikti kitaip, nei tikimės, arba gali iš viso neturėti jokio poveikio“, – pasakoja vaistininkė.

3. Vaisto laikymas šaldytuve

Vaistininkė pasakoja, kad jai vis dar tenka susidurti su mitu, kad visus vaistus reikia laikyti šaldytuve, nes taip jie bus tinkami vartoti net pasibaigus galiojimo laikui. Ji paneigia šį mitą ir pataria atsakingai vadovautis vaisto laikymo sąlygomis, kurios visuomet yra nurodytos informaciniame lapelyje. Todėl ir šaldytuve rinkitės laikyti tik tuos vaistus, kurių informacinis lapelis tai nurodo.

4. Suvartojimo laikas

„Kartais dėl užmaršumo esame linkę vartoti vaistus ilgiau, negu nurodoma ant pakuotės esančiame informaciniame lapelyje. Svarbu nesumaišyti vartojimo ir galiojimo terminų. Yra nemažai vaistų, pavyzdžiui, įvairūs sirupai ar akių lašai, kuriems itin svarbus vartojimo laikas nuo pakuotės atidarymo. Patarčiau tokiais atvejais pradarius pakuotę ant jos užsirašyti datą, iki kada vaistas bus tinkamas vartoti, kad netyčia nepraleistumėte galiojimo pabaigos“, – pataria J. Aleknienė.

5. Ne pagal paskirtį

Pasitaiko, kad vaistai vartojami ne pagal paskirtį.

Vaistininkė pasakoja, kad kartais, remiantis internetu ar nuogirdomis, nusprendžiama vaistus naudoti kitaip, negu nurodyta ant pakuotės, nepasitarus su gydytoju ar vaistininku. Dažniausias pavyzdys – ricinų aliejus, kuris skirtas žarnynui atlaisvinti, bet yra tepamas ant plaukų. Anot jos, iš tiesų iki šiol nėra tyrimų, kurie patvirtintų, kad šis aliejus skatina plaukų augimą.

6. Nereikalingi vaistai

„Kartais iš taupumo, nenorint išmesti gero, bet nebereikalingo vaisto, nusprendžiama jį suvartoti. Pavyzdžiui, yra tekę susidurti su atveju, kai moteris suvartojo jos vyrui nebereikalingus vaistus nuo prostatos sutrikimų. Vis dėlto, norint jaustis gerai ir pasirūpinti savo sveikata, rekomenduojama rinktis tik jums reikalingus ir jūsų simptomus atliepiančius vaistus“, – teigia J. Aleknienė.

7. Nesugeria viso kurso

Kai kurie žmonės nesugeria viso gydytojų paskirto antibiotikų kurso.

Peršalimo sezono metu į vaistines užsuka vis daugiau žmonių, susirūpinusių, kad jiems būtina pasveikti rytoj, pasakoja vaistininkė. Nors peršalimą rekomenduojama gydyti konkrečius simptomus malšinančiais vaistais ir poilsiu, kartais žmonės nusprendžia rinktis gydymą antibiotikais.

„Kartais vaistininkai sulaukia klausimų, ar turint namuose likusių antibiotikų galima juos suvartoti norint greičiau pasveikti. Pirmiausia, namų vaistinėlėje neturėtų būti antibiotikų likučių, kadangi, gydytojui paskyrus, svarbu suvartoti visą nurodytą kursą. Nerekomenduočiau nustoti vartoti antibiotikų dar nepasibaigus nurodytam kursui, nes tokiais atvejais mes pasveikstame ne iki galo ir liga gali sugrįžti. Be to, ilgainiui vystosi bakterijų atsparumas antibiotikams. Taigi, piktnaudžiaujant tokiu gydymusi, ilgainiui, prireikus didesnės pagalbos, šie vaistai gali nebepadėti“, – teigia vaistininkė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Po galiojimo laiko vaistai pusę metų dar geri ir tinkami naudoti ,jeigu tinkamai buvo laikomi ir nepakeitė spalvos.O kramtyti užgerent vandeniu vaistus galima tuos ,kurie yra rūgštūs,tai citramonas,aspirinas ,net nepatartina juos gerti nesukramčius,nesutrynus,nes gali atsirasti žaizdų skrandyje,žarnyne ,jeigu dažnai naudojate.Yra vaistų kurių kramtyti negalima, kurie turi ištirpti žarnyne .

Anonimas

Anonimas portretas
Nors senus vaistus vartoti tikrai neverta ir pavojinga, vaistininkė kalba suprantamai, jai svarbu, kad žmonės pirktų vis naujus. Be to absoliuti nesąmonė, kad antibiotikų gėrimą tęsti reikia ir tada kai jautiesi jau visiškai sveikas. Per daugelį metų yra tekę po kelis kart gerti antibiotikus, bet kai pasveikadavau, jų nebegerdavau. Ir nei karto dėl to nesigailėjau. Kam alinti savo organizmą, jei jis tau sako - nebreikia?
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių