Quantcast

Kodėl pavasarį naudinga valgyti žalumynus?

Salotos, svogūnų laiškai, ridikėliai ant prekystalių – jau užauginti Lietuvoje. Agurkai ir krapai – taip pat lietuviški.  Medikai primena, kad tai puikus vitaminų, mineralų ir biologiškai veiklių medžiagų šaltinis.

Pirmieji ragauja ūkininkai

Ūkininkas Arvydas Rimkus sako, kad pirmuosius lietuviškus žalumynus pirkėjams pasiūlė balandžio viduryje.

"Pirmiausia sulaukiame salotų, ridikėlių derliaus. Po to ateina ir krapų, agurkų eilė, na, o lietuviškų svogūnų laiškų dabar galima įsigyti beveik ištisus metus", – sako ūkininkas.

Gydytoja dietologė, Dietoterapijos centro vadovė Laura Romeraitė-Kuklierienė tvirtina, kad svogūnų laiškai pavasarį yra ypač naudingi.

"Juose yra gausu vitamino C, kuris padeda atsigauti po persirgtų infekcinių ligų ir kartu su folio rūgštimi bei geležimi, kurių taip pat turtingi svogūnų laiškai, padeda įveikti pavasarinį nuovargį. Svogūnų laiškų sudėtyje esantis cinkas labai naudingas ir žiemą nualintų plaukų, nagų bei odos grožiui sugrąžinti. Juose nemažai ir kalio, fosforo, kurie svarbūs dantų sveikatai ir parodontozės profilaktikai bei jos simptomams slopinti. Tačiau šviežių svogūnų laiškų turėtų vengti sergantieji virškinimo trakto ligomis", – pasakojo gydytoja L.Romeraitė-Kuklierienė.

Krapai sveika širdžiai

Svogūnų laiškai dera su įvairiomis daržovėmis ir žalumynais, ypač su morkomis, burokėliais, pomidorais, bulvėmis, krapais ir bazilikais. Jais galima skaninti salotas, sriubas, košes, pabarstyti žuvies ir mėsos patiekalus, sūdytą silkę.

Krapas yra puiki polivitamininė daržovė ir turi dar daugiau vitamino C nei svogūnų laiškai. Krapų sudėtyje gausu karotino, B grupės vitaminų, vitamino P ir flavonoidų, svarbių širdies ir kraujagyslių sistemos veiklai. Krapai taip pat turi daug mineralinių medžiagų: kalio, kalcio, fosforo, magnio, geležies ir kitų. Liaudies medicinoje krapų nauda pripažinta seniai – jie švelniai ramina.

"Krapų lapeliuose sukaupiama ir daug eterinių aliejų, kurie yra labai lakūs, todėl juos reikėtų berti į baigiamą ruošti ar jau paruoštą maistą. Krapus geriausia naudoti šviežius, bet užšaldyti jų lapeliaii gerai išsaugo savo savybes ir skonį keletą mėnesių", – patarė gydytoja dietologė.

 


Šiame straipsnyje: žalumynaireceptaimityba

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių