Quantcast

Kodėl būtina gydyti dantų šaknų kanalus?

  • Teksto dydis:

Vargina jautrios dantenos, sunku kramtyti maistą, o naktį užmigti, nes nuolat maudžia dantis? Šie simptomai gali slėpti didelę problemą, kuriai padėtų tik dantų šaknų kanalų – endodontinis gydymas.

Koks tai gydymas ir kaip atpažinti dantų šaknų kanalų infekciją pasakoja „Kauno Denticijos“ gyd. odontologė Birutė Abromavičienė.

– Kas yra endodontinis gydymas?

– Dantų šaknų kanalų gydymas, kitaip vadinamas endodontija, – tai toks gydymas, kai yra pašalinami infekuoti audiniai, esantys danties viduje, šaknies kanaluose. Kanalai yra išvalomi, suformuojami ir užpildomi specialia medžiaga, kuri apsaugo dantį nuo infekcijos pasikartojimo. Endodontinio – dantų šaknų kanalų gydymo  –pagrindinis tikslas yra sustabdyti infekciją, pašalinti uždegimą ir neleisti jam plisti ar pasikartoti.

– Kada reikia kreiptis į odontologą - endodontologą?

– Jeigu pajaučiate stiprų ir vis didėjantį dantų skausmą būtinai kreipkitės į savo gydytoją odontologą. Gali būti, jog į pulpą (danties nervą) pateko infekcija ir prasidėjo uždegimas. Infekcija į pulpą patekti gali dėl dantyje esančio pažeidimo – ėduonies. Dažnai endodontinio gydymo prireikia ir esant danties traumoms, skilimams, lūžiams.

– Žmonės dažnai pajutę skausmą išgeria vaistų ir nesikreipia į odontologą, nes bijo skausmingos procedūros. Kodėl tai gali tapti esmine problema?

– Laiku negydant uždegimo, atsiradusio pulpoje, gali susiformuoti pūlinys, uždegimas gali pereiti giliau už danties šaknies viršūnės į kaulą ir taip sukelti dar rimtesnes problemas, kurių negydant dantį tenka tiesiog pašalinti. Daugumai pacientų dantų šaknų kanalų gydymas asocijuojasi su nemalonia procedūra ir skausmu, tačiau dėl šiuolaikinių technologijų gydymas yra neskausmingas ir trunkantis visai neilgai.

– Šiuolaikinis dantų gydymas neįsivaizduojamas be technologijų. Kaip šiuolaikinės technologijos palengvina dantų šaknų kanalų gydymą?

– Vienas pačių svarbiausių prietaisų, kuriuos naudoja gydytojas endodontologas „Kauno Denticijoje“, yra mikroskopas. Jis gali padidinti vaizdą nuo 3,4 iki 21,3 karto, taip gerokai palengvindamas darbą smulkiuose dantų šaknų kanaluose. Tai yra pagrindinis pagalbininkas esant sudėtingesnėms situacijoms, kuomet kanalai yra sunkiai matomi, atliekant pakartotinį endodontinį gydymą, o taip pat mikroskopas padeda nustatyti danties vainiko ar šaknies skilimus ir lūžius.

– Pakartotinis endodontinis gydymas. Kada jis gali būti reikalingas?

– Endodontinio gydymo gali prireikti ir dantims, kurių kanalai jau yra gydyti. Taip gali nutikti, jei šaknų kanalai buvo nekokybiškai užsandarinti  ir į juos vėl pateko bakterijų. Uždegimas gali prasidėti iš naujo, išplisti už danties ribų ir ardyti kaulą. Tada taikomas endodontinis pergydymas – senas kanalų užpildas pašalinamas, viskas iš naujo išvaloma, dezinfekuojama ir sandariai užpildoma. Taip pat pergydymo gali prireikti ir tuo atveju, jei kanalai gydyti tinkamai, tačiau tolesnė danties priežiūra nebuvo tinkama.

– Į ką dar svarbu atkreipti dėmesį?

– Kartais pasitaiko atvejų, kai danties viduje prasidėjęs uždegimas yra vos juntamas, todėl labai svarbu yra reguliarus profilaktinis lankymasis pas gydytoją odontologą. Dažnai dantų šaknų kanalų infekcija vystosi ir be simptomų, todėl ar reikia endodontinio gydymo galima nuspręsti tik po apžiūros ir padarius danties rentgeno nuotrauką.

Jeigu nerimaujate dėl savo dantų sveikatos,  ar stiprėjančio danties skausmo gyd. odontologai – endodontologai Mantas Zapereckas, Giedrė Juknevičienė ir gyd. odontologė Birutė Abromavičienė visuomet Jums padės:

skambinkite tel. +370 37 220202;

rašykite denticija@kaunodenticija.lt;

registruokitės internetu svetainėje  www.kaunodenticija.lt;

Adresas:  „Kauno Denticija“,  Vytauto pr. 14, Kaunas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

r

r portretas
aa vel tie vargseliai...turbut pas juos niekas nebeeina,o i poliklinikas varo...kainos,varztas su dantim 1000 eur, dantu kanalu gydymas nuo 200 eur, ploksteliu plastikiniu komplektas nuo 500 eur ...tikrai juk nebrangu su pajamomis minimumas/menesin ,o jai paversit 1 eur- 3.45 lt tai gausit yspudingas kaineles...

tikras zelemunčikas

tikras zelemunčikas portretas
vel reklama kita karta idekit kainas kiek remontas dantu kainuoja ...jauciu brangu viskas

Anonimas

Anonimas portretas
Pasireklamavo,tik apie kainas neužsiminė.Daug kur yra mikroskopai,ir čia nieko naujo.Odontologo profesionalumas taip pat labai svarbu.Tarybiniais metais stomatologai nemokėjo gydyti dantų kanalų,todel ir daugelis vyresnių žmonių yra bedančiai.Kalti medikai,o vargsta žmonės,be to dar ir neturi lėšų geram protezavimui.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių