Quantcast

Kodėl atšilus orams veidą nusėja šašai?

Atšilus orams vaiko, o gal net ir jūsų pačių skruostai nušašo? Vasarinių oro sąlygų derinys, karštis ir drėgnas oras, ypač padidina riziką nemaloniai užkrečiamai ligai, vadinamai pūsline arba impetiga. Taip LRT TELEVIZIJOS laidoje „Klauskite daktaro“ teigia gydytojas Alvydas Unikauskas.

Infekcinę odos ligą – impetigą – sukelia aktyvi bakterijų stafilokokų arba streptokokų veikla, pažeidžianti viršutinį odos sluoksnį.

„Europoje šia liga kasmet suserga du iš šimto vaikų. Ne tokiose išsivysčiusiose šalyse, kur prastesnės higienos sąlygos, liga išplitusi kur kas smarkiau. Tačiau tai nereiškia, kad ji netyko jūsų, ypač jeigu nesirūpinate rankų higiena“, – laidoje teigia A. Unikauskas.

Daugiamečiai nedžiuginantys statistiniai duomenys rodo, kad dalis gyventojų vis dar nepakankamai žino apie rankų higienos svarbą, o jei žino, nekreipia dėmesio.

„Per paskutinius 12 metų Lietuvoje kasmet buvo užregistruojama nuo 14 iki 22 tūkstančių ūmių žarnyno infekcijų: salmoneliozė, šigeliozė, vidurių šiltinė, kitos bakterinės ir virusinės žarnyno infekcijos, kurias nulėmė intoksikacijos maistu. Bakterijos į organizmą patenka per neplautas rankas. Taip gali būti užsikrečiama ir pūsline arba impetiga“, – pasakoja A. Unikauskas.

Gydytoja dermatologė Lina Mikalauskienė sako, kad yra keletas impetigos formų. Jei žmogus susirgo nepūsline impetiga, tai ant odos atsiranda rausvos dėmelės, o jų vietoje greitai iškyla pūslė arba pūlinys, kuriam pratrūkus atsiranda šašas. Kai šis nukrinta, lieka nežymus paraudimas, tačiau išgyjama be komplikacijų.

„Kai kada oda neišgyja ir atsiranda ektima – opa, kuri sunkiai gyja dvi ar tris savaites, o sugijus lieka randas“, – sako L. Mikalauskienė.

Dažniausios impetigos lokalizacijos yra veidas: sritis aplink burną, lūpų kampučiai ir nosis.

Pirmąjį ligos požymį lengva pastebėti, tai – rausva dėmelė. Dėmės vietą tepant drėkinančiu kremu, paraudimas praeina. Tačiau, anot L. Mikalauskienės, jeigu staiga atsirado pūslelės ir pūlinys, o kitą dieną – šašai, tuomet reikėtų sunerimti ir kreiptis pas specialistą, kuris paskirs gydymą.

Šios ligos rizikos veiksniai: neplautos rankos, žaizdų, nudegimų, vabzdžių įkąstų vietų čiupinėjimas nešvariomis rankomis. Pasak gydytojos dermatologės, impetiga – užkrečiama liga, todėl ja sergantis mažas vaikas gali užkrėsti visą darželio grupę. Dėl to susirgus reikėtų likti namuose.


Šiame straipsnyje: veidasšašaiveido priežiūra

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių