Quantcast

Kilnus mirusios moters artimųjų sprendimas sveikatą grąžins ne tik lietuviams

  • Teksto dydis:

Nacionalinis transplantacijos biuras (NTB) prie Sveikatos apsaugos ministerijos praneša, kad Lietuvos sveikatos mokslų universiteto ligoninės Kauno klinikose spalio 29 dieną buvo registruotas jau trečiasis donoras šią savaitę.

Po pokalbio su artimaisiais, gydytojai gavo sutikimą dovanoti moters organus donorystei. Nustatyta, kad transplantacijai yra tinkami jos inkstai, kepenys ir ragenos.

Po vieną donoro inkstą bus transplantuota dviem žmonėms, kadangi vienas inkstas žmogui leidžia gyventi pilnavertį gyvenimą. Donoro ragenos kažkam grąžins regėjimą.

Kepenų transplantacijai Lietuvoje recipientas rastas nebuvo, todėl buvo kreiptasi į tarptautines už transplantacijas atsakingas organizacijas, kurių dėka tinkamas recipientas buvo rastas Vokietijoje. Tai jau antras atvejis šią savaitę, kuomet iš Kauno oro uosto į Vokietiją yra išgabenamos kepenys transplantacijai.

Vyriausiam organų donorui – 95 metai

Remiantis statistika, šiais metais 26 proc. artimųjų nesutiko paaukoti mirusiojo artimojo organų donorystei. Gana dažnai artimiesiems yra sunku priimti tokį svarbų sprendimą netekties akimirką, ypač, jei apie tai šeimoje anksčiau niekada nebuvo kalbėta. Tačiau neretai pasirinkimą sąlygoja ir visuomenėje vis dar gajūs mitai apie organų donorystę.

Vyresnio amžiaus žmonės dažnai numoja ranka ir sako: aš esu per senas būti organų donoru. Tačiau tai yra netiesa. Donorais gali tapti įvairaus amžiaus žmonės. Svarbiausia – ne amžius, o sveikatos būklė. Ar žmogaus organai tinkami transplantuoti, gydytojai sprendžia tiktai po jo mirties. Vyriausias donoras Lietuvoje buvo 82 metų, transplantacijai tiko jo inkstai ir ragenos. Europoje donoro kepenys, širdis, inkstai yra paimami ir iš 95 metų donorų.

Dvasininkai palaiko organų donorystę

Kitas dažnai girdimas mitas – kad paimant organus donorystei, kūnas bus išdarkytas. Reikia nepamiršti, kad transplantacijas atlieka šios srities profesionalai, kurie užtikrina, kad po organo paėmimo ant kūno liktų tik nedidelis randas, kuris lieka po bet kokios kitos operacijos.

Paimant ragenas, atgal į žmogaus akį yra įdedamas specialus implantas, kuris vizualiai niekuo nesiskiria nuo tikrosios ragenos.

Trečiasis dažnai pasitaikantis mitas – kad religija prieštarauja donorystei. Tačiau katalikų bažnyčia be jokių abejonių neatlygintinai organų donorystei pritaria ir ją skatina. Anot jų, taip yra gelbėjama kito gyvybė ir išreiškiama broliškos meilės auka.

Kitos religijos ir religinės bendruomenės taip pat pritaria, palaiko arba bent jau neprieštarauja organų donorystei, nes tokiu poelgiu žmogus pamiršta savanaudiškumą ir po savo mirties dovanoja gyvenimą kam nors kitam.

Trečiasis donoras šią savaitę

Ši savaitė transplantacijos specialistams buvo išties darbinga, kadangi šiandien registruota potenciali donorė buvo jau trečioji šią savaitę.

Pirmadienį Kauno klinikose buvo registruotas 65 metų donoras, kurio inkstai buvo transplantuoti toje pačioje ligoninėje, o kepenys – išgabentos į Vokietiją.

Į užsienį organai yra gabenami tik tuo atveju, jei tinkamas recipientas nėra randamas Lietuvoje. Tuomet recipiento yra ieškoma per tarptautines transplantacijos organizacijas. Toks bendradarbiavimas didina transplantacijų skaičių ir leidžia išgelbėti daugiau žmonių gyvybių.

Dar vienas 66 metų donoras buvo registruotas spalio 28 d. Vilniaus universiteto ligoninės Santaros klinikos. Šio vyro kepenys buvo transplantuotos 63 metų moteriai, o inkstai – 75 metų vyrui ir 13 metų vaikui.

Šiais metais Lietuvoje jau atlikta daugiau kaip 150 organų ir audinių transplantacijų. Šis skaičius, dar nepasiekus metų pabaigos, jau beveik viršija 2020 m. statistiką – praėjusiais metais buvo atliktos 155 transplantacijos.

Įsigyti donoro kortelę gali kiekvienas pilnametystės sulaukęs asmuo, tereikia užpildyti prašymą internetu ntb.lt svetainėje arba „Eurovaistinės“ vaistinėse.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Bet jus žinote su nelegliaias

Bet jus žinote su nelegliaias  portretas
Kad Justinas Žuksuskas us bendru pažistamu liudanai pagarsèjusiu Užkalniu su nelegaliais radijo dazniais garsina žmones ir dabaigineja juos pradedant vaikais ir suaugusiais kad tokios aukos nepasipiltu pas juos skrandziai buna su žarnom suvarytom baisiai . Tai gražu ka žmonès padeda bet buna ir taip kaip rašau
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių