- diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Jei patikrintumėte savo šaldiklį, jame tikrai rastumėte maisto produktų, kurie ten guli metus, o gal ir ilgiau. Tačiau ar jie dar tinkami valgyti? Apie tai pokalbis su Veterinarijos tarnybos atstove Elena Kiškiene.
– Kalbant apie maisto švaistymą, taupymą, atsargų laikymą – tai kiekvienos šeimos draugas. Nuo senų laikų žinoma, kad šaldiklis – gera vieta maistui konservuoti. Seniau žmonės laikydavo sniege, apdėdavo ledais, dabar turime šaldiklius. Ten dedame besibaigiančio galiojimo produktus.
– Ar klaidingi tie, kurie galvoja, kad šaldiklis – amžina produkto laikymo vieta?
– Ne. Saugai tai neturi įtakos. Yra mokslinių studijų, kad nuo 20 iki 90 proc. mikrobų žūsta, nes temperatūra nepalanki daugintis jiems. Jie vėliau gali atsigauti, jei netinkamai atšildysime maistą. Daugiausia paveikia kokybę. Priklauso, kaip šaldysime. Jei atšaldysime greituoju būdu, išdėliosime mažesniu sluoksniu lentynose, susidarys mažesni ledo gabaliukai, tai paveiks mėsos sultingumą, minkštumą, kietumą. Jei pakuotė bus nesandari ar netinkama šaldyti, prasidės migracija, produktas pakeis spalvą ir kvapą. Jei pakuotė nesandari, produktas apdžius. Saugumui nėra įtakos, bet kokybę paveiks.
Jei šaldiklyje laikote mėsą ar jos produktų, prisiminkite, kad skirtingų mėsos rūšių laikymo terminai taip pat skiriasi. Pvz., didelį mėsos gabalą šaldiklyje galima laikyti metus ir ilgiau. Tačiau mėsos subproduktus, maltą mėsą galima laikyti tik apie pusmetį.
Visas reportažas – LNK vaizdo įraše:
Reikia laikyti skirtingai, nes kokybė keičiasi. Kokybė priklauso nuo produkto savybių. Riebesni produktai visą laiką keis greičiau kokybę, nes vyksta oksidacija, biocheminiai procesai. Greičiau oksiduojasi baltymingesni produktai. Gali būti spalvos pokyčių. Raudonos mėsos spalva kis – patamsės, bus sausesnė.
– Ar vienodai galima laikyti ir maltą mėsą, subproduktus?
– Maltą mėsą reikia laikyti trumpiau, nes dėl didesnės taršos jos kitokia mikrobiologija ir sudėtis. Rekomenduojama laikyti apie pusmetį. Kitas mėsas, gabalines – apie metus. Mokslininkai rekomenduoja skirtingai, bet, kad išlaikytų geriausias savybes, liesą mėsą geriausia laikyti iki metų, riebesnę – iki šešių ar septynių mėnesių, nes vyksta riebalų oksidacija. Aišku, ji nekenksminga, bet jausite poskonį.
– Kiek laiko galima laikyti pusfabrikačius?
– Ant kiekvienos pakuotės yra tinkamumo vartoti laikas ir turime būtinai juo vadovautis, nes gamintojas būna įvertinęs, atlikęs tyrimus. Tačiau būna, kad etiketės nusitrina. Reikėtų papildomai parašyti, kada įdėta į šaldiklį.
– Ar koldūnai gali būti laikomi šaldiklyje ilgiau nei metus?
– Jei gamintojas leidžia, taip.
– Jei pats žmogus prigamino virtinių, blynelių, kiek laiko gali laikyti šaldiklyje?
– Priklauso nuo drėgmės, riebalų. Geriausia šešis ar aštuonis mėnesius. Rekomendacijų ir nuomonių yra įvairių, bet tai optimaliausias laikas.
Laikydami maistą šaldiklyje gerai supakuokite, užsirašykite įdėjimo datą ir bent kartą per metus inventorizuokite šaldiklio turinį.
NAUJAUSI KOMENTARAI
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Gerinamos raidos sutrikimų turinčių vaikų reabilitacijos sąlygos
Didinant raidos sutrikimų turinčių vaikų ankstyvosios reabilitacijos prieinamumą bei efektyvumą, Sveikatos apsaugos ministerija peržiūrėjo esamą tvarką ir ją patobulino. Pokyčiai apima paciento kelią, gydymo metodikas, konsultacijų apimtis ir ap...
-
„Mamų unijos“ siela E. Mėlinauskienė: prašyti paramos karo akivaizdoje ypač sunku
Onkologinėmis ligomis sergantiems vaikams paramos reikia nepriklausomai nuo pasaulio įvykių. Deja, karas paramą stipriai sumažino, – teigia labdaros ir paramos fondo „Mamų unija“ įkūrėja Eglė Mėlinauskienė. Ji pabrėžia, kad toki...
-
Ir vaiką, ir močiutę užregistruoti pas gydytoją internetu gali šeimos nariai1
Sveikatos apsaugos ministerija primena, kad e. sveikatos portale gyventojai gali ne tik patys užsiregistruoti pas gydytoją, bet ir užregistruoti kitą atstovaujamą asmenį. Išankstinės pacientų registracijos (IPR) informacinė sistema leidžia gre...
-
COVID-19 statistika Lietuvoje: 258 nauji atvejai, mirė du žmonės1
Per praėjusią parą Lietuvoje nustatyti 258 nauji COVID-19 atvejai, mirė du žmonės, rodo ketvirtadienį paskelbti Valstybės duomenų agentūros duomenys. ...
-
Tyrimas: 8 000 žingsnių vieną ar du kartus per savaitę mažina ankstyvos mirties riziką1
Vieną ar dvi dienas per savaitę nueinant po 8 000 žingsnių – apie 6,4 kilometro – galima gerokai sumažinti ankstyvos mirties riziką, rodo antradienį paskelbti tyrimo rezultatai. ...
-
PSO: vidutinės rizikos grupės asmenims nereikalingos papildomos COVID-19 vakcinų dozės6
Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) antradienį pranešė, kad daugiau nerekomenduoja visiškai paskiepytiems vidutinės rizikos grupės suaugusiems asmenims skiepytis papildomomis COVID-19 vakcinos dozėmis, nes jų nauda yra nedidelė. ...
-
Utenos ligoninėje teko atidėti dalį operacijų: situacija buvo kritinė
Utenos ligoninės vadovas Dalius Drunga sako, kad vienas iš dviejų sugedusių įrankių sterilizatorių jau sutaisytas, operacijos gydymo įstaigoje vyksta. ...
-
Eilės pas specialistus nuo balandžio gali trumpėti, už išplėstines gydytojų paslaugas mokės VLK1
Siekiant mažinti eiles gydymo įstaigose, jos bus skatinamos suteikti daugiau išplėstinių konsultacijų, kai pacientui atliekamos dvi ar daugiau diagnostinių ar gydomųjų medicininių intervencijų – tam skirti papildomi 17 mln. eurų. ...
-
Nacionalinis transplantacijos biuras įspėja apie sklindančią melagingą informaciją2
Praėjusią savaitę socialiniuose tinkluose ėmė plisti melagingas įrašas, kuriame skatinama atsisakyti organų donorystės esant gyvam. Nacionalinis transplantacijos biuras (NTB) prie Sveikatos apsaugos ministerijos informuoja, kad skleidžiama info...
-
Reta liga sergančios mažylės Milanos mama: artėja svarbi data18
Visą Lietuvą bendram tikslui – 2 milijonus eurų kainuojančiam vaistui gauti suvienijusios spinaline raumenų atrofija sergančios mažylės Milanos istorijoje artėja svarbi data. ...