Quantcast

Kiek kainuoja apsisaugoti nuo COVID-19: komplikacijų kaina kur kas didesnė

  • Teksto dydis:

Sveikatos specialistai nuolat primena, kad norint apsisaugoti nuo COVID-19, būtina pasirūpinti tiek tinkama rankų higiena ir veido kaukėmis, tiek stiprinti imunitetą užtikrinant pilnavertę mitybą. Kiek vidutiniškai vienam žmogui per mėnesį kainuoja COVID-19 viruso prevencija, paskaičiavo „Camelia“ vaistininkė Evelina Zykienė.

Pagrindinės priemonės – vienkartinės kaukės

Specialistė teigia, kad kaip ir pirmojo karantino metu, populiariausia apsaugos priemone nuo virusų tarp gyventojų išlieka vienkartinės medicininės kaukės. Rankų dezinfekcinio skysčio parduodama šiek tiek mažiau nei pirmojo karantino pradžioje, tačiau jo paklausa vis tiek išlieka didelė.

„Vienkartinių apsauginių kaukių kaina vaistinėse svyruoja nuo 0,13 iki 0,25 Eur už vienetą. Vieno respiratoriaus kaina – nuo 1,89 iki 3,6 Eur. Dalis klientų renkasi ir daugkartines veido kaukes. Jų kaina yra nuo 3,29 eurų už vienetą, apsauginio veido skydelio – 3,99 Eur. Rankų dezinfekcinio skysčio kaina, priklausomai nuo kiekio, svyruoja nuo 1,29 iki 5 eurų“, – sako „Camelia“ vaistininkė.

Specialistės teigimu, tai, kiek žmogus per mėnesį išleidžia šioms apsaugos priemonėms, labai priklauso nuo jo darbo vietos, turimų kontaktų, perkamų priemonių kiekio ir kt. Visgi minimalaus apsisaugojimo nuo viruso krepšelio, į kurį įeina vienkartinės veido kaukės ir 100 ml rankų dezinfekcinis skystis, kaina vidutiniškai siekia apie 5 eurus. Į tai įeina daugkartinė veido kaukė, skydelis ar kasdien keičiamas respiratorius bei 400 ml rankų dezinfekcinis skystis.

Pats pigiausias būdas – kuo daugiau laiko praleisti gryname ore, būti fiziškai aktyviems. Taip pat labai svarbu subalansuota mityba, kokybiškas miegas ir gera psichologinė savijauta.

Per pirmąjį karantiną išmoktos pamokos

Pasak „Camelia“ vaistininkės, apsisaugoti nuo viruso gali padėti ne tik kaukės ar rankų dezinfekcinis skystis, bet ir imuniteto stiprinimas. Kad tai suprato ir klientai, rodo jų elgsena: jei pirmojo karantino metu žmonės dideliais kiekiais pirko daugiau vaistų nei reikėjo, šiandien jie perka daug tikslingiau.

Specialistė pataria, kad šaltuoju metu laiku imunitetą geriausia stiprinti vitaminais C, D, cinku, selenu ir žuvų taukais. O vitaminai C ir D šiuo metu ir yra perkamiausios prekės.

„Vitamino C kaina vaistinėse mėnesiui svyruoja nuo 1,1 iki 5 eurų. Priklausomai nuo rekomenduojamos paros dozės, vitamino D kaina suaugusiam asmeniui – nuo 5 iki 11 eurų. Cinko ir seleno kaina mėnesiui svyruoja apie 4 eurus, o žuvų taukų – nuo 6 iki 10 eurų“, – sako E. Zykienė.

Veiksmingiausios priemonės – nemokamos

E. Zykienė akcentuoja, kad nors apsaugos priemonės ir vitaminai svarbūs viruso prevencijai, visgi veiksmingiausios priemonės – nemokamos.

„Norint apsisaugoti nuo virusų, labai svarbu stiprinti imunitetą visus metus. Pats pigiausias būdas – kuo daugiau laiko praleisti gryname ore, būti fiziškai aktyviems. Taip pat labai svarbu subalansuota mityba, kokybiškas miegas ir gera psichologinė savijauta“, – sako „Camelia“ vaistininkė.

E. Zykienė akcentuoja, kad labai svarbu ir tinkamas kvėpavimas. Ypač ištikus dusulio priepuoliui, kuris galimas susirgus ar persirgus COVID-19. Pasak jos, tokiu atveju svarbiausia susitelkti į kvėpavimą ir išlikti ramiems.

Matomos pasekmės

Nesilaikant viruso prevencijos reikalavimų ir neskiriant pakankamai dėmesio imunitetui stiprinti, žmogui gali būti daug sunkiau apsisaugoti nuo COVID-19.

„Nuo to, kaip į virusą reaguoja žmogaus imuninė sistema, priklauso, kokia viruso forma – besimptomė, lengva, vidutinio sunkumo ar sunki – pasireikš. Tie, kurių imuninė sistema stipri, gali jausti nežymius simptomus. Nusilpusiems ar turintiems lėtinių ligų dažniau pasireiškia sunkesnės viruso formos. Todėl svarbu nenumoti ranką į organizmo stiprinimą ir padaryti viską, kas nuo mūsų priklauso, – teigia vaistininkė. – Norint apsisaugoti nuo COVID-19 viruso, tenka tam skirti dalį biudžeto, tačiau visuomet galima rasti būdų, kaip išleisti mažiau. Bet kuriuo atveju, sveikata visuomet svarbiausia, o viruso sukeltų komplikacijų pasekmės gali kainuoti kur kas brangiau nei prevencija.“



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių