- diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Savaitgaliais ištuštėja parduotuvių vitrinos – žmonės šluote šluoja įvairius produktus grilinimui. Kepsninėje paruošti produktai patinka ir suaugusiesiems, ir vaikams, tačiau medikai įspėja, kad sveikatai jie nėra patys naudingiausi. Kaip mėgautis kepsninių sezonu ir nepakenkti nei sau, nei savo vaikams LNK reportaže pasakoja vaikų gastroenterologas Vaidotas Urbonas.
– Tai ar maistą iš kepsninės saugu dėti vaikams į lėkštę?
– Manau, kad tikrai ne. Reikėtų pradėti nuo to, kad pats grilinimas ir kepimas nėra sveikas ir suaugusiems, o vaikai ir nėščiosios yra dar jautresni toms medžiagoms, kurios susidaro kepant. Tai medžiagos, dažniausiai siejamos su kancerogenais, t. y. vėžį sukeliančiomis medžiagomis. Jų gali būti ne tik kepamoje mėsoje, žuvyje, ar daržovėje, bet net ir ore. Dėl to ir buvimas šalia kepamo produkto vaikui nėra labai gerai.
Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:
– Tai kaip tuomet išgyventi kepsninių sezoną? Ar reikėtų visiškai atsisakyti kepto maisto, ar yra alternatyvų?
– Na, geriausia alternatyva – nekepti. Aišku, kartais kepti galima, nes kancerogeninės medžiagos nesukelia vėžio iškart, tačiau viskas po truputį kaupiasi mūsų organizme. Tie teršalai, kurie patenka į mūsų organizmą, yra nukenksminami, bet nukenksminimo – antioksidacinė – sistema vėlgi turi ribas. Jei mes vienu metu suvalgome daug kepto maisto arba jį valgome labai dažnai, tai natūralu, kad sistema nebegali susidoroti su tomis medžiagomis.
Toksiškos medžiagos, patenkančios į orą kepimo metu, yra kone tokios pat kenksmingos kaip rūkant cigaretę.
– Tai kalbėti apie sveikesnį marinavimą, ar pasirinkimą – mėsa ar dešrelės – nebeverta? Vis vien galutinis rezultatas yra nerekomenduojamas?
– Ne, yra tam tikros rekomendacijos kepimui. Visų pirma, jei kepame – kepkime ant kiek įmanoma mažesnės ugnies. Niekada nekepkime ant tiesioginės liepsnos. Būtent tiesioginėje ugnyje riebalai varva ir varvėdami jie sukelia dūmus, kurie ir yra gana toksiškis. Dėl to taip pat yra rekomenduojama nekepti uždaroje kepsninėje, geriau – atviroje, todėl, kad taip tos medžiagos išsisklaido ir nepatenka į produktą. Svarbu, kad nėščiosios ar vaikai nebūtų šalia kepamo produkto. Toksiškos medžiagos, patenkančios į orą kepimo metu, yra kone tokios pat kenksmingos kaip rūkant cigaretę.
Dar vienas patarimas – jei naudojame mėsos produktą, tai patartina yra nuimti odelę, nupjaustyti kiek įmanoma daugiau riebalų, nes būtent riebalai varvėdami išskiria kancerogenines medžiagas.
Taip pat, ką ir paminėjote, – marinavimas ar kitas paruošimo būdas, kad mėsa būtų minkštesnė. Kai mėsa yra minkštesnė, nereikia jos taip ilgai kepti. Dėl šios priežasties taip pat patariama kepti mažais gabaliukais.
Ir dar, jeigu produktas iškepė, bet apanglėjo, būtina apanglėjusias dalis nupjauti ir jų nevalgyti, nes ten yra didžiausia kancerogeninių medžiagų koncentracija. Taigi tų patarimų tikrai yra.
– Tai ar geriau gryna mėsa, ar dešrelės?
– Dešrelės gali būti puikus pakaitalas, nes jos greitai pasišildo, bet ar jos labai vertingos, abejotina. Natūralu, kad mėsa yra vertingesnis produktas. Grynas produktas visada yra geriau nei subproduktas. Vėlgi, pasikartosiu, kad jei suvalgysite šių produktų vieną ar kelis kartus – nieko baisaus, tačiau jei tas maistas yra valgomas dažnai – tai jau problema.
Kita alternatyva – į iškylą pasiimti virtų patiekalų, kiaušinių. Taip pat galima pasiimti ir konservuotų žirnelių ar kukurūzų, nekalbant jau apie šviežias daržoves ar vaisius – jie turėtų būti pirmoje vietoje.
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Susižaloję paspirtukininkai pas medikus plūsta kasdien: situacija tik blogėja1
Avariją su paspirtuku patyrusi Raminta Naujanytė-Bjelle sako, kad po šio įvykio pamėgtos transporto priemonės atsisakys visiems laikams. Tuo tarpu medikai praneša, kad situacija tik blogėja. Į priėmimo skyrius susižaloję paspirtukininka...
-
Musmirių prisivalgęs vyras: pradėjo putos eiti iš burnos18
Jau kelias paras Vilniaus universitetinės ligoninės reanimacijoje gydomas vyras, kuris savo noru, be jokio apsirikimo, suvalgė raudonųjų musmirių. Vilnietis prisipažįsta, kad jų valgė iš smalsumo, o rinko už pinigus kaimynui, susiruošu...
-
COVID-19 statistika Lietuvoje: 304 nauji atvejai, mirčių nefiksuota1
Praėjusią parą nustatyti 304 nauji COVID-19 atvejai, mirčių nuo šios ligos nefiksuota, rodo ketvirtadienį paskelbti Valstybės duomenų agentūros duomenys. ...
-
Informacija mokinių tėvams: kaip patvirtinti vaiko apsilankymą pas gydytoją1
Prasidėjus naujiems mokslo metams, gydymo įstaigos pastebi, kad mokinių tėvai vėl kreipiasi į gydytojus dėl pažymų praleistoms pamokoms pateisinti. Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) primena, kad tokios pažymos nebeišduodamos nuo 2019 m., o ...
-
Medikai šokiruoti: įtikėję nuodingų musmirių gydančia galia, žmonės atsiduria reanimacijoje9
Vilniaus universitetinės ligoninės toksikologai teigia, kad šiemet jų rankose – tai jau antras pacientas, savu noru valgęs musmirių. Apie tai, kuo gali baigtis plintantis mitas, kad pasivaišinimas musmirėmis gali gydyti, LNK žu...
-
Ligoninės vadovas pasidalijo istorija, kaip jam bandė įbrukti kyšį: pasijaučiau pažemintas55
Joniškio ligoninės vadovas Martynas Gedminas socialiniame tinkle „Facebook“ pasidalijo įrašu, kuriame kritikuoja sveikatos sistemoje įsišaknijusią ir sunkiai išgyvendinamą korupciją. M. Gedminas papasakojo, kaip ja...
-
Svarbu sąmoningai priimti sprendimą nebevartoti alkoholio4
2019 m. Lietuva pateko į daugiausia alkoholio vartojimą sumažinusių šalių penketuką. Nuo 2015 m. iki 2019 m. vienam penkiolikos metų ir vyresniam Lietuvos gyventojui tenkančio grynojo alkoholio kiekį pavyko sumažinti net 17 proc., iki 12,8 l. ...
-
Telšių ligoninė ketina modernizuoti Skubiosios pagalbos, Reanimacijos skyrius1
Regioninėje Telšių ligoninėje planuojama modernizuoti Priėmimo-skubiosios pagalbos bei Reanimacijos ir intensyviosios terapijos skyrius, trečiadienį pranešė Sveikatos apsaugos ministerija (SAM). ...
-
COVID-19 statistika Lietuvoje: 369 nauji atvejai, mirčių nefiksuota
Praėjusią parą nustatyti 369 nauji COVID-19 atvejai, mirčių nuo šios ligos nefiksuota, rodo trečiadienį paskelbti Valstybės duomenų agentūros duomenys. ...
-
COVID-19: nauja banga ar tik bangelė?74
Kovidu sergančių žmonių daugėja, registruojami nauji greitai plintantys šią ligą sukeliančių virusų potipiai. Tačiau, pasak ekspertų, nerimauti pagrindo nėra, nes visuomenės imunizacijos lygis labai aukštas. ...