Quantcast

Kauno rajone užfiksuoti dar trys legioneliozės atvejai, šiuo metu jų – penkiolika

  • Teksto dydis:

Kauno rajone fiksuoti dar trys legioneliozės atvejai, iš viso šiuo metu yra užfiksuota 15 atvejų, ketvirtadienį pranešė Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC).

Iš minėtų atvejų 12 buvo nustatyta Kauno rajone, trys – Kauno mieste.

„Susirgę asmenys gyvena tiek daugiabučiuose, tiek vienbučiuose (nuosavuose) būstuose. Daugeliui jų karštą vandenį tiekia bendrovė „Kauno energija“, kai kurie naudoja asmeninius vandens šildytuvus, vienas iš susirgusiųjų naudoja šulinio vandenį. Todėl kaip užsikrėtimo priežastį įvardyti vieną šaltinį negalima“, – teigiama pranešime.

Anot NVSC, nėra duomenų ir apie tai, kad susirgę asmenys būtų lankęsi kokioje nors vienoje viešoje vietoje, kurioje galėjo užsikrėsti.

Visi asmenys yra hospitalizuoti, šiuo metu situacija dėl ligonių yra kintanti, todėl pasakyti tiksliai kiek asmenų yra ligoninėje mes negalime.

„Visi asmenys yra hospitalizuoti, šiuo metu situacija dėl ligonių yra kintanti, todėl pasakyti tiksliai kiek asmenų yra ligoninėje mes negalime. Mūsų paskutiniais žinomais duomenimis, reanimacijoje, intensyvioje terapijoje gydomas yra vienas asmuo“, – žurnalistams ketvirtadienį teigė NVSC Kauno departamento Užkrečiamųjų lygų valdymo skyriaus vyriausioji specialistė Aušra Valaikienė.

„Dar kartą norisi pabrėžti, kad tikrai šis susirgimas neplinta geriant vandenį ir tikrai nėra tos grėsmės užsikrėtimo, kad žmogus nuo žmogaus neužsikrečia“, – teigė skyriaus vedėja Orina Ivanauskienė.

Pasak jos, siekiant įvertinti situaciją ir pateikti rekomendacijas gyventojams, kartu su Valstybinė energetikos reguliavimo taryba yra numatyti neplaniniai patikrinamai.

Savo ruožtu, „Kauno energija“ ketvirtadienį pranešė, jog nuo penktadienio vidurnakčio iki 16 val. Kauno rajone, Garliavoje, bus atliekama terminė prevencija – procedūra padidinant karšto vandens temperatūrą vandens sistemoje.

O. Ivanauskienė pažymėjo, jog temperatūrinį šoką „Kauno energija“ šią savaitę atliks trečią kartą.

„Jie čia daro pakartotinai šitą šoką dėl kitų gyventojų, kurie dar atsirado Garliavoje, ir būtent gyventojų, kurie gyvena daugiabučiuose“, – pažymėjo vedėja.

NVSC Kauno departamentas yra organizavęs laboratorinių vandens tyrimų atlikimą susirgusiųjų gyvenamuosiuose būstuose, jų rezultatų laukiama dešimt dienų.

Rezultatai pirmųjų trijų būstų bus jau kitą savaitę, kitų būstų, turbūt, kitą savaitę dar nespės, nebent savaitės pabaigoje.

„Rezultatai pirmųjų trijų būstų bus jau kitą savaitę, kitų būstų, turbūt, kitą savaitę dar nespės, nebent savaitės pabaigoje“, – teigė O. Ivanauskienė.

Legioneliozė – plaučių uždegimo rūšis, kurią sukelia Legionella bakterijos. Maždaug vienas iš dešimties susirgusiųjų šia liga miršta. Šios bakterijos plinta per vandens dulksną (aerozolius), dažniausiai dėl netinkamai prižiūrimos ar sukonstruotos vandentiekio sistemos.

Legionella bakterijos dauginasi 20–50 laipsnių Celsijaus temperatūros vandenyje, o aukštesnėje nei 50 laipsnių temperatūroje bakterijos gyvuoja, tačiau nebesidaugina. Legionella bakterijos žūva, kai vandens temperatūra pakyla virš 65 laipsnių.

„Šiandien mes kalbam apie pačio sukėlėjo buvimą ar nebuvimą, laukiam laboratorinių tyrimų rezultatų ar yra tokia grėsmė ir galimybė rasti ar nerasti šio sukėlėjo geriamajame vandenyje (...) kada mes turime dabar tokią epidemiologinę situaciją tai tada yra vertinama situacija ir dėl šalto geriamojo vandens“, – teigė O. Ivanauskienė.

Legionelioze galima užsikrėsti įkvėpus bakterijomis užteršto vandens dulksnos. Liga nėra perduodama vienam žmogui nuo kito ar geriant vandenį. Šios ligos galima išvengti, jei nuolat būtų palaikoma ne žemesnė 50 laipsnių temperatūra visuose vartotojų vandens čiaupuose.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Jonis

Jonis portretas
Š.m. balandžio antroj pusėj Aleksote tris KARTUS BUVO DINGUSI KELIOM VALANDOM ELEKTRA.Tai galėjo turėti įtakos temperatūrai, juolab ,kad jau buvo nešalti orai...

Todėl

Todėl portretas
Reikia gerti tik virintą vandenį, nes "žalias" labai neskanus, atsiduoda dumblu. O jau kalkių kiek nusėda arbatinuke. Ir visas šias gėrybes mes geriam ir valgom.

na , jei vanduo užkrėstas

na , jei  vanduo užkrėstas portretas
tai kas belieka ? alio - veryga ?
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių