Quantcast

Kauno medikai dalį sergančiųjų diabetu gydo vaistais

Per bendrą projektą su šveicarais, Kauno klinikų medikai ištyrė per tūkstantį pirmo tipo cukriniu diabetu sergančių vaikų ir jaunuolių iki 25-erių metų. Daliai iš jų insulino leidimas pakeistas vaistais.

Inesa Puzonienė ir ketverių metų sūnus Kristupas Kauno klinikose dažni svečiai – moteris cukriniu diabetu susirgo kūdikystėje, šią ligą paveldėjo ir vaikas. Inesa daugiau kaip dvidešimt metų leido insuliną, dabar jį pakeitė tabletės, kurias geria ir sūnus.

„Vartoti tabletes daug paprasčiau – išgeri ryte, išgeri vakare, o insulino leisdavausi per dieną penkis kartus – ryte, per pietus, vakarienei, prieš miegą, papildomai insuliną reikėdavo leistis, jeigu norėdavau užvalgyti sausainių, bananų, ar obuolių. Bet susileidus insulino, cukraus kiekis kraujyje būdavo aukštas“, – sakė I. Puzonienė.

Medikai sako, kad diabeto formų yra įvairių ir Inesa su sūnumi vieni iš maždaug 4 proc. laimingųjų, kuriems tinka gydymas medikamentais. Jie insulinui padeda išsiskirti iš kasos ląstelių. Vadinamasis monogeninis diabetas, nustatomas atlikus genetinius tyrimus. Bendrame projekte su šveicarais dalyvaujant Kauno klinikoms, pacientams genetinis diabetas diagnozuojamas nemokamai.

„Nebereikia taip dažnai tirtis cukraus, glikemijos kontrolė daug geresnė, paprasčiausiai geriant tabletes galima pasiekti, kad cukraus kiekis kraujyje būtų normalus. Su insulinu taip neišeina. Mums pavyko ištirti visą pirmo tipo diabetu sergančių vaikų populiaciją ir didelė dalį suaugusių iki 25-erių metų ir iš tų 1 tūkst. 200 pacientų nustatėm, jog 150 yra neautoimuninis diabetas“, – kalbėjo Kauno klinikų Vaikų endokrinologijos skyriaus vedėja Rasa Varkauskienė.

Medikai sako, kad dabar vienuolikai pacientų gydymas insulinu buvo pakeistas į geriamuosius vaistus, o šios retos formos diabeto gydymas bei diagnostika Lietuvoje tokie pat pažangūs kaip ir kitose Europos šalyse.


Šiame straipsnyje: diabetasinsulinastabletės

NAUJAUSI KOMENTARAI

Rasa

Rasa portretas
Kur galima butu vaika istirti del monogeninio diabeto

nesvarbu

nesvarbu portretas
tik jau nesusireikšminkim su tuo ar prof. Rasa Verkauskienė ar tiesiog Rasa Verkauskienė...

Rita

Rita portretas
O tai insulinas ne vaistas?
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių