Quantcast

Kauno klinikų medikai perspėjo: sepsis – klastinga liga

  • Teksto dydis:

Šiandien Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) ligoninėje Kauno klinikose paminėta Pasaulinė sepsio diena.

Sepsis – gyvybei pavojinga būklė, kuri atsiranda kaip organizmo reakcija į infekciją. Sepsis pasitaiko dažniau nei miokardo infarktas ir nusineša daugiau gyvybių nei insultas. 

Mūsų šalyje, taip pat ir Kauno klinikose, Pasaulinė sepsio diena minima pirmą kartą. Ja siekiama šviesti visuomenę ir aptarti būdus, kaip sepsio išvengti.

Vaikų ligų klinikoje penktadienį vyko trumpa konferencija, skirta kūdikių ir vaikų sepsio problemai. Vaikų ligų klinikos vadovas prof. Rimantas Kėvalas teigė, kad kasmet pasaulyje nuo sepsio miršta daugiau nei 6 mln. kūdikių ir mažų vaikų. Jei sepsis būtų atpažįstamas ir pradedamas gydyti per pirmas 4 valandas, mirštamumą pavyktų sumažintų iki 50 proc. Bet pasivėlinus ir pradėjus gydyti praėjus pusei paros nuo susirgimo, vilties išgyventi palieka mažiau nei 15 proc.

Kaip priemones prieš sepsį, prof. R. Kėvalas nurodė skiepus ir anksti pradėtą gydymą, standartizuotų metodikų diegimą skubios pagalbos ir priėmimo skyriuose, darbo optimizavimą ir mokymą, registrą bei mokslo tiriamuosius darbus.

Vaikų intensyviosios terapijos skyriaus gydytojas Algirdas Dagys perspėjo, kad sepsis – klastinga liga, nes simptomai būdingi daugeliui kitų susirgimų. Jis taip pat paminėjo, kad nuo sepsio gali apsaugoti skiepai, sveikas gyvenimo būdas, maistas, fizinis aktyvumas, rankų higiena ir kreipimasis į medikus laiku, esant infekcijai. 

Po rimtų kalbų iš Vaikų ligų klinikos terasos į dangų pakilo spalvingi balionai, kurie, viliamasi, išskraidino ligoninėje gydomų vaikų svajones. Šią spalvingą akciją organizavo Paramos ir labdaros fondas „Mamų unija“.


Šiame straipsnyje: Kauno klinikossepsisligos

NAUJAUSI KOMENTARAI

Komentatorius

Komentatorius portretas
Padaugės reklamų,kur bus siūloma efektingų vaistų nuo sepsio!
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių