Quantcast

Kauno klinikose pagerbti nuolatiniai kraujo donorai: tai padeda įprasminti gyvenimą

Lietuvos sveikatos mokslų universiteto ligoninės Kauno klinikų Kraujo centro pirmadienį organizuotoje iškilmingoje šventėje kalbėta apie neatlygintiną kraujo donorystę bei priminta, kodėl ši misija yra svarbi visuomenei. Taip pat išskirtinai pagerbti nuolatiniai kraujo donorai, kurie ne tik patys ateina į Kraujo centrą paaukoti kraujo, bet šia gerumo iniciatyva užkrečia ir savo kolegas, draugus bei artimuosius.

Medalius ir statulėles kraujo donorams įteikęs sveikatos apsaugos ministras prof. Aurelijus Veryga sakė, kad tai – vienas iš kartų, kai į auditoriją gali kreiptis „broliai ir seserys“. „Aukodami kraujo, mes tampame broliais ir seserimis, – sakė prof. A. Veryga. – Kraujo donorystė – tai kilnus darbas. Žmonės, kurie nori savo gyvenimą įprasminti, gali tai padaryti labai paprastai, nes kiekviena kraujo donacija gelbsti gyvybes. Šiandien Lietuva gali didžiuotis, kad didžioji dalis donorystės yra neatlygintina. Kraujo donorai mato šio kilnaus veiksmo prasmę“.

Visus šventėje dalyvavusius kraujo donorus Kauno klinikų generalinis direktorius prof. habil. dr. Renaldas Jurkevičius pavadino čempionais. „Jūs laimite čempiono titulą už tai, kad darote gerus darbus kitiems, aukojate dalelę savęs, kad kiti galėtų gyventi“, – sakė ligoninės vadovas, dėkodamas kraujo donorams Kauno klinikų vardu. Ir pabrėžė, kad dar visai jaunas Kauno klinikų kraujo centras veikia didžiausioje ligoninėje, kurioje kasmet atliekama beveik 70 tūkst. chirurginių operacijų. Todėl donorų kraujo prireikia išties nemažai. Todėl donorų pagerbimo šventė kartu yra ir proga padėkoti ne tik jiems, bet ir visam Kraujo centro kolektyvui.

Neatlygintiną donorystę vertinu kaip altruistišką duoklę visuomenės solidarumui.

Kauno klinikų Kraujo centro vadovė dr. Diana Remeikienė teigė, kad nuo praėjusios šventės Kraujo centre apsilankė apie 9 tūkst. kraujo donorų. „Donorų kraujas tikrai gelbsti gyvybes, tačiau šios frazės prasmė gerokai platesnė, nei įsivaizduojame. Neretai tai suprantama labai tiesiogiai – žmogus patiria traumą, netenka kraujo operacijos metu, dėl įvairių ligų sutrinka kraujo ląstelių gamyba ar atsiranda kraujavimas, ir tik kraujo komponentų perpylimas gali žmogų išgelbėti, – aiškino Kraujo centro vadovė. – Donorų kraujas svarbus ne tik dėl to. Jei nebūtų galimybės naudoti kraujo komponentų, nebūtų įmanoma gydyti įvairių ligų, kai pacientui taikoma chemoterapija. Nebūtų galimybės atlikti sudėtingų operacijų ar transplantacijų. Be donorų kraujo nebūtų įmanomas daugelio medicinos sričių progresas“, – pabrėžė dr. D. Remeikienė.

Pasak Kauno klinikų atstovės Karolinos Vaikšnoraitės, kraujo donorais tampa ir patys medikai. Klinikų gydytojas anesteziologas reanimatologas Aurimas Pečkaukas, jau daugiau nei 30 kartų aukojęs kraujo, kasdieniame darbe mato kraujo donorytės svarbą.

„Neatlygintiną donorystę vertinu kaip altruistišką duoklę visuomenės solidarumui. Yra gausybė žmonių, sergančių lėtinėmis kraujo ar kitų sistemų ligomis, kurių gyvenimas tiesiogiai priklauso nuo nuolatinių kraujo donorų. Kraujo produktų trūkumas ligoninėse gali lemti žmogaus gyvybę ar sveikatą, todėl stengiuosi rodyti pavyzdį kitiems ir išsklaidyti mitus apie donorystės procesą. Gajus mitas, kad kraujo donorai iššvaisto savo kraują kitiems, dėl to jaučiasi silpni ar paliegę. Laisvalaikiu mėgstu kopti į kalnus, bėgti ilgas distancijas, o kraujo donorystė šiai veiklai neturi jokios neigiamos įtakos. Todėl visus noriu padrąsinti ir kviečiu prisidėti prie neatlygintinos kraujo donorystės“, – kalbėjo A. Pečkauskas, gavęs Lietuvos nusipelniusio donoro pažymėjimą.

Kasmet sveikatos apsaugos ministro įsakymu apdovanojami kraujo donorystėje pasižymėję asmenys. Davusieji kraujo neatlygintinai 20 kartų apdovanojami Lietuvos donorystės žymūno pažymėjimu, 30 kartų – Lietuvos nusipelniusio donoro pažymėjimu, o dovanojusiesiems kraujo ne mažiau kaip 40 kartų suteikiamas garbės donoro vardas, jie apdovanojami ir tai patvirtinančiu ženklu bei pažymėjimu.

Šiais metais Donorystės žymūno pažymėjimai įteikti 52 donorams, kraujo dovanojusiems ne mažiau nei 20 kartų. Lietuvos nusipelniusio donoro pažymėjimai įteikti 20 donorų, kraujo dovanojusiems ne mažiau nei 30 kartų. Garbės donoro vardai suteikti 9 kraujo donorams: Mažvydui Aleknai, Sauliui Gelgotai, Gvidui Grėbliauskui, Raimundui Kudirkai, Andriui Medvedevui, Dariui Sabaliauskui, Ričardui Smailiui, Arnoldui Deguliui, Martynui Juzaičiui.

Šventėje Kauno klinikų Kraujo centras dėkojo ir ištikimiems partneriams, padedantiems puoselėti kraujo donorystės idėjas bei telkti visuomenę šiam kilniam tikslui. Renginio šventinę nuotaiką sustiprino gausiomis ovacijomis įvertinta muzikinė komedija.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Monika

Monika portretas
Jonai, gal ne Kauno klinikose duodate kraują nes jie turi savo kraujo centrą, tai matyt savo donorus ir pagerbė, o šiaip tai viskas turi savo minusų net sportas ar vegetarizmas, tačiau gelbėti gyvybes manau pliusas atperkantis viską.

jonui

jonui portretas
Nu, matai, tu tikriausiai davei ne klinikose, o kokiame nors kitame punkte, todėl nesiskaito...

Anonimas

Anonimas portretas
Paprasikite kraujo pas ponus seimunus nes jie per 30 metu tiek prigere kraujo is Lietuviu kad ten pas juos kraujas jau ira SOKOLADINIS :-)
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių