Quantcast

Ministras: telemedicinos centras leis tartis dėl ligonių būklės, teikti skubią pagalbą

Kaune klinikose pradėjęs veikti naujasis telemedicinos centras leis medikams operatyviai reaguoti į situacijas, tartis dėl ligoninių būklės ir užtikrinti skubią bei kokybišką pagalbą, sako sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys.

„Visose grandyse turime naują požiūrį į pacientą – greitis, kokybė ir paciento sveikata“, – penktadienį per centro atidarymą Kaune žurnalistams sakė A. Dulkys.

„Kai kalbame apie telemedicinos įrankį, tai nėra šiaip nuotolinis darbas, nėra kažkoks pasikalbėjimas telefonu, ar kažkokiomis kitomis vaizdo priemonėmis, tai yra investicija į šiuolaikinę specialią įrangą, kada specialistai gali tartis, konsultuotis, o pacientas visa tai mato, girdi ir būna užtikrintas, kad kas galėjo jam patarti, patys geriausi ir patarė“, – kalbėjo ministras.

Jis teigė šį projektą vertinantis itin optimistiškai ir jį vadina medicinos ateitimi.

Pasak Kauno klinikų, Skubiosios telemedicinos paslauga bus teikiama skubiosios pagalbos skyriuje esančiam pacientui ir gydytojui, kai reikalinga profesionali kito gydytojo nuomonė apie žmogaus diagnozės patikslinimą, tolesnį jo ištyrimą ir gydymą.

Paciento būklę vertins du gydytojai – tiesiogiai dirbantis gydytojas rajono ar regiono ligoninės skubiosios medicinos pagalbos skyriuje ir nuotoliniu būdu gydytojas, kuris dirbs Kauno klinikų, Santaros klinikų arba Respublikinės Vilniaus universitetinės ligoninės skubiosios telemedicinos centre.

Pasak A. Dulkio, šiuo metu vykdomas bandomasis projektas, vėliau paslaugos bus teikiamos ir Šiauliuose, Panevėžyje, Klaipėdos universitetinėje ligoninėje.

Artimiausiu metu projektas apims devynias savivaldybes, o vėliau – iki 20.

Telemedicina, anot ministro, leidžia priimti efektyvius ir greitus sprendimus, taip pat nuspręsti į kokią konkrečią gydymo įstaigą pacientą vežti, o kol jis transportuojamas medikai turi visas galimybes tam pasiruošti.

„Tuomet turime rezultatą, kad pacientas patenkintas, nebuvo be reikalo pervežinėjimas, nėra streso. Svarbu ir gydymo įstaigoms, – sakė A. Dulkys – Nusprendus ligoninės konsiliumui, ir gydytojams, kurie yra gyvenamojoje vietoje (...), kad reikia vykti į gydymo įstaigą, ji jau turi tyrimus, žino, kas yra. Kol vežamas būna paruošta palata, prietaisai, operacinė, laukia komanda“.

„Galutinis tikslas, kad visi skubios pagalbos skyriai būtų sujungti į telemedicinos sistemą ir bet kuri komanda galėtų tartis, konsultuotis, o pacientas gautų vienodos kokybės paslaugas visoje Lietuvoje“, – teigė ministras.

Kauno klinikų direktorius medicinai ir slaugai, Skubiosios medicinos klinikos vadovas Kęstutis Stašaitis pabrėžia, kad Telemedicinos centrų dėka sutrumpės pacientų aptarnavimo laikas ir bus efektyviau panaudojami žmogiškieji resursai.

„Pacientams nebūtinai reikės vykti į didžiųjų miestų ligoninių skubios pagalbos skyrius, nes jie bus tinkamai ištirti ir atvykus į mažesnes regiono ligonines. Tokiu būdu sprendimą, ar pervežti pacientą į Kauno klinikas, galėsime priimti greičiau, – sakė K. Stašaitis. – Jeigu visgi pacientus bus nuspręsta pervežti į Kauno klinikas, jie bus atvežami tiesiai į specializuotus skyrius pagal būklę, taip išvengiant ilgo laukimo skubios pagalbos skyriuje“.

Šiems projektams įgyvendinti skirti 3 mln. eurų, ateityje numatytos dar 4 mln. eurų investicijos.

Kauno klinikų teigimu, naujasis centras pagerins skubiosios medicinos paslaugų kokybę ir prieinamumą regionų gyventojams.



NAUJAUSI KOMENTARAI

gėda konservagims

gėda konservagims portretas
eilinė pinigu skalbiankė.

kauniete

kauniete portretas
Dulky o kas dirbs tame centre tavo giminės pišės teta čmil gimine semsis patyrties nustatines bukle O kam dulky to reikia Tele medicinos centras nustatys bukle ar gali vaistukus pagerti ar vykti i skubios pagelbos centra ten pasakys koki vaistuka pirkti ir lieps atsargiai naudoti nes gali pasireikšti vėmimas traukuliai paraližis nu ir mirtis gali ištikti Skaitykit tuo nurodimus ir paskui nekaltinkite mūsu tu lapuku neišmeskit kasdien tuos trys lapus perskaitykit tai liksit gyvi

Mantas

Mantas portretas
Atveš pacientą, o mergaitė interneto platybėse ieškos gydytojo, gal koks indas indijos kaime laisvas ir galės pakonsultuoti.........
VISI KOMENTARAI 11

Galerijos

Daugiau straipsnių