Quantcast

Kankina alergija? Priešnuodžių galite rasti net gamtoje

Nors kenčiant nuo šienligės dažniausiai tenka vartoti specialius preparatus, jie ne gydo, o tik silpnina simptomus, laidoje „Klauskite daktaro“ sako Lietuvos sveikatos mokslų universiteto profesorius Alvydas Unikauskas.

Todėl, pabrėžia jis, svarbu ne tik vengti alergenų, bet ir žinoti, kad padėti gali įprasti maisto produktai, tokie kaip svogūnai, obuoliai, vynuogės ar net žalios lapinės daržovės.

Svarbiausia – sveikas žarnynas ir vitaminas D

Priklausomai nuo to, kurių augalų alergenai sukelia ligą, galima susirgti pavasario, vasaros, pavasario ir vasaros arba vėlyvos vasaros ir rudens polinoze, sako A. Unikauskas.

Jo teigimu, šienligę išduoda šie simptomai: čiaudulys, nosies perštėjimas ar užgulimas, odos niežulys ar paraudimas, akių perštėjimas ar ašarojimas, kosulys.

Nors dažniausiai šienligei įveikti vartojami antihistamininiai preparatai ar nosies purškalai, skirti simptomams silpninti, tačiau tai ir yra tik simptomų slopinimas. 

„Nors dažniausiai šienligei įveikti vartojami antihistamininiai preparatai ar nosies purškalai, skirti simptomams silpninti, tačiau tai ir yra tik simptomų slopinimas. Tai nėra priežasties gydymas“, – pabrėžia medikas.

Svarbiausia, teigia A. Unikauskas, pradėti nuo sveiko žarnyno bei optimizuoti vitamino D lygį.

„Apytikriai 80 proc. imuninės sistemos yra žarnyne, todėl būtina palaikyti virškinamojo trakto sveikatą, nes ji – pagrindinė apsauga nuo visų ligų, įskaitant alergijas. Alerginės reakcijos prasideda imuninėje sistemoje, kai susiduriama su gana nekenksmingu baltymu ir imuninė sistema aktyvinama gaminti antikūnus prieš alergeną“, – aiškina profesorius.

Taigi, sako jis, raktas į gijimą – valgyti sveikesnį maistą, pašalinti uždegimą ir palaikyti sveiką žarnų bakterijų pusiausvyrą: „Tradiciškai fermentuoti maisto produktai yra vienas iš svarbiausių komponentų, padedančių ištirti žarnyno mikrobiomą ir suteikti būtinų maistinių medžiagų naudingoms bakterijoms.“

Kadangi vitaminas D padeda reguliuoti imuninę sistemą, jo gauti pakankamai taip pat labai svarbu, primena A. Unikauskas: „Deja, Lietuvoje saulės trūksta, todėl mityboje turi nestigti tokių produktų, kaip kepenys ar kiaušinių tryniai, kuriuose yra vitamino D.“

Reikia tinkamų drabužių

Siekiant alergenų gauti kuo mažiau, reikia vengti drabužių, pagamintų iš sintetinių audinių, nes jie gali nuo trinties įsielektrinti ir pritraukti žiedadulkes, pataria A. Unikauskas. Taigi geriau rinktis natūralius pluoštus, tokius kaip medvilnė.

„Jei sportuojate lauke, tai turite daryti dar prieš aušrą ar saulei nusileidus. Kitu atveju intensyvi fizinė veikla turėtų vykti patalpose, kad neįkvėptumėte daug žiedadulkių“, – priduria medikas.

O samdininkaujantiems ar daržininkaujantiems jis siūlo dėvėti pirštines ir kaukę, stengtis neliesti akių, grįžus iš lauko būtinai nusiprausti po dušu, persirengti ir naudotus drabužius išskalbti.

„Sumažinkite alergenų poveikį ir patalpose, – sako profesorius. – Reguliariai siurbkite namus, įskaitant baldus, palikite batus prie durų, nes ant jų taip pat gali būti žiedadulkių.“

Pasirinkite tinkamus maisto produktus

„Nors gamta mus susargdina, ji  pati ir duoda priešnuodžių. Yra dar kelios maisto produktuose aptinkamos medžiagos, kurios gali pagelbėti sumažinti alergijų simptomus“, – sako A. Unikauskas.

Svogūnai, obuoliai, vynuogės, aiškina profesorius, turi naudingos medžiagos kvercetino. Šis flavanoidas stabilizuoja ląstelių membraną, o veiksmingumą sustiprina vitaminas C. Antihistamininis poveikis pastebimas po šešių savaičių. Tai puiki prevencinė priemonė prieš alergijų sezoną.

Ananasuose yra bormelaino. Tai enzimas, padedantis sumažinti gleivinių paburkimą, taip pat naudingas kaip prevencinė priemonė, pasižymi uždegimo slopinamuoju poveikiu.

Jūrų gėrybės, pienas, mėsa pasižymi metilsulfonilmetanu. Tai – natūralus sieros junginys, kurio yra visų stuburinių gyvūnų organizmuose. Tačiau jeigu jo ima stigti, ląstelės tampa standžios, jautresnės laisvųjų radikalų poveikiui. Kartu su sylfonilu ši medžiaga veikia alergijas ir padeda sumažinti alergijos simptomus.

Eukaliptų aliejus atpalaiduoja gleivines. Kišenėlėje ant krūtinės nešiokitės vatos gumulėlį, suvilgytą eteriniu eukaliptų aliejumi arba periodiškai maudydamiesi vonioje įlašinkite jo į vandenį.

Žalios spalvos lapinės daržovės turi vitamino C. Daugiausia jo yra žalios sodrios spalvos lapinėse daržovėse, tad jos pasižymi antihistamininiu poveikiu.

Žalioji arbata taip pat mažina alergijos simptomus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių