Quantcast

Kalėdos – skrandžio bėdos: kaip nepersivalgyti ir ką daryti, jei nutiko priešingai?

  • Teksto dydis:

Silkė su grybais, kisieliai ir žąsis su kalnu baltos mišrainės – taip ar labai panašiai, ko gero, atrodys kiekvieno lietuvio šventinis stalas, pranešama laidoje „Labas vakaras, Lietuva“.

– Penktadienį mes sėsime prie šventinių stalų. Ar dar įmanoma pripratinti skrandžius lietuviškoms šventėms? – žurnalistai teiravosi Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto Visuomenės sveikatos katedros vedėjo Rimanto Stuko.

– Skrandžių šventėms pratinti nereikėtų, nes reikėtų apgalvoti, ką ir kiek valgysime. Šventės yra tas laikas, kai ant stalo atsiranda įvairiausių patiekalų, kurių galbūt kasdien ir nevalgome. Dalis jų būna, kaip mes, specialistai, sakome: sveikatai labai nepalankūs, bet viskas priklauso nuo kiekio. Ir jei švęsdami šventę mes nepamiršime šventės prasmės nesuvesdami visko vien į skrandžio pripildymą, tai ir problemų nebus.

– O ar valgant tai, ką lietuviai tradiciškai deda ant šv. Kūčių stalo: silkės, grybai, kisieliai, kompotai, kūčiukai, kepta žuvis. Kitą dieną prisėdama prie keptos antelės. Ar įmanoma sveikai maitintis? Gal tiesiog reikia keisti mums tradicinius patiekalus kuo nors kitu?

– Tradiciniai patiekalai išlieka ir, kaip sakoma, palaiko tradiciją ir, vargu, ar pakeisime tradicinius patiekalus. Reikėtų pakeisti požiūrį į maitinimąsi, suvalgomo maisto kiekį ir, aišku, požiūrį į pačios šventės šventimą. Jei mes prie stalo pasimėgausime maistu, o ne prisivalgysime taip, kad tiesiog bus sunku pakilti, tai tada problemų nebus. Didžiausios problemos yra dėl per didelio maisto kiekio ir dėl per didelės įvairovės. Net valgant ir po nedaug patiekalų, kai į skrandį patenka toks super mišinys, kartais virškinimo sistema ir sustreikuoja.

– Ką su kuo negalima maišyti? Galbūt po silkės nereikia užkąsti kūčiukų, ar pamažinti mišraines? Ką su kuo grupuoti nuo Kūčių ar Kalėdų stalo, kad mums būtų gerai ir skrandis paskui neduotų apie save žinoti?

– Riebūs patiekalai turėtų sudaryti nedidelę dalį, o lengvesni gali užimti ir didesnę dalį. Jei didžiulė žąsis, tai nereikia per vieną kartą suvalgyti didžiulę jos kulšį, o tiesiog pasimėgauti nedideliu gabaliuku.

– Bet beveik viskas ant Kūčių ar Kalėdų stalo yra su riebalais – majonezu ar aliejumi...

– Taip, be abejo, tie patiekalai – rizikingi, bet per šventes jų ant stalo bus. Tačiau jei į lėkštę įsidėsime labai nedidelį kiekį, problemų sukelti neturėtų.

– Grybai, kurių per Kūčias mes turime tikrai daug. Galbūt ir jais nereikėtų piktnaudžiauti?

– Iš tikrųjų, grybai yra gana sunkiai virškinamas maistas. Dažnai patiekalai su grybais paruošiami naudojant ir riebalų, tai reikėtų jų valgyti nedaug, kadangi dar bus ir kitų patiekalų, kurių norėsis paragauti.

– Kokio dydžio yra mūsų skrandis?

– Toks kaip delnas. Tai, įsivaizduokime, kad tik tiek ir reikėtų suvalgyti.

– Kokia turėtų būti porcija, kad neatsikeltumėme plyštančiais skrandžiais ir nereikėtų griebtis mineralinio vandens?

– Jei lėkštė yra vidutinio dydžio, tai tikrai ne daugiau kaip pusė lėkštės.

– Tarkime, kad ne visi paklausė šios rekomendacijos ir po švenčių yra sunku, ką daryti, ko griebtis?

– Judėti, nes tai, ką mes įkrovėme į organizmą, reikia sudeginti. Na, ir po švenčių sumažinti suvalgomo maisto kiekį. Jei po sočios vakarienės ryte mes atsikeliame dar sotūs, tai tą dieną pusryčius galima ir praleisti.

– Kokie patiekalai laikotarpyje tarp Kalėdų ir Naujųjų metų turėtų atsidurti lėkštėje?

– Tarpušvenčiu reikėtų valgyti truputį lengvesnius patiekalus – daržoves, mišraines, pavyzdžiui, tarkuotus virtus burokėlius su trupučiu alyvuogių aliejaus ir svogūnais. Labai gerai pravalys organizmą.

 

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Karys

Karys portretas
Kur jūs matete12 ar nors kiek patiekalų prakerteleje?? Gimsta Jėzus Kristus kūdikėlis šiaudų kupetoje, tarp Avinėlių.Užtenka daryti verslą ir tikybos ir šventis dienos. Nėra jokių 12 patiekalų, yra apmastymo savų žmonių diena.Tarybiniais laikais žmonės ramiai atsiveždavo ,be jokio kazdienio burbėjimo ,Kalėdos, Kalėdos.Be nurodymų žmonės žino ką daryti kokioje situacijoje, ar šventės laukimo laikotarpyje.Negalvokite kad tauta ,tai nemastanti gyvulių banda.Šlikštu kaip nurodinėja ,kaip sveikus izoliuoja.Gėda ,tokius diktatoriaus naikino .

ĮGRYSO TEMOS

ĮGRYSO TEMOS portretas
APIE PERSIVALGYMĄ.TEGUL PERSIVALGO,JEIGU PROTO NETURI.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių