Quantcast

Kaip tinkamai paruošti odą vasarai?

  • Teksto dydis:

Pavasario saulė tampa vis kaitresnė ir praneša mums apie artėjančią vasarą. Toks malonumas jausti saulės spindulius ir šilumą! Tačiau po ilgo šaltojo sezono mūsų oda dar nepasiruošusi vasaros saulei. Jos sukelta odos pažaida gali būti labai pavojinga ir negrįžtama.

Kaip tinkamai paruošti odą vasarai ir kaip ją prižiūrėti visus metus? Nežinote, nuo ko pradėti? Į skaitytojų klausimus atsako gydytojos dermatovenerologės Giedrė Narkienė ir Reda Žilinskienė. Jos pateikia naudingų patarimų, ką daryti, kad oda švytėtų ir būtų gerai apsaugota.

– Po šaltojo sezono viso kūno oda išsausėjusi, nepakanka drėkinamųjų kremų. Ką daryti, kad oda greičiau vėl taptų skaisti ir stangri?

– Norint atkurti odos drėgmę, pašalinti išsausėjusios odos sluoksnį, kad oda būtų lygesnė, stangresnė ir skaistesnė, svarbiausia – nušveisti odą. Odos šveitimas (eksfoliacija) – odos lupimąsi (negyvų ląstelių atsisluoksniavimą) ir sveikos odos atsinaujinimą skatinanti kosmetinė procedūra. Svarbu pašalinti ir negyvų ląstelių perteklių, kad oda būtų tolygiai įdegusi.

– Ar galima odą šveisti namuose?

– Galima namuose ir galima kreiptis į estetinės medicinos klinikas. Estetinės medicinos klinikose atliekamas veido ir kūno valymas su didesnės koncentracijos rūgštimis, padedantis greičiau ir efektyviau pašalinti negyvas ląsteles. Namuose veidui ir kūnui šveisti galima naudoti prausiklius su rūgštimis, o ne koncentruotas rūgštis. Dėl nepageidaujamo poveikio (eksfoliacinis dermatitas, alerginė reakcija veikliajai medžiagai ir kt.) dažniausiai naudojami migdolų, salicilo ir glikolio rūgščių junginiai. Juos gydytojas dermatovenerologas dažnai skiria spuogams, rožinei, padidėjusiai pigmentacijai, randams kompleksiškai gydyti.

– Kaip dažnai reikia šveisti odą?

– Namuose prausiklius su rūgštimis veido odai šveisti reikėtų naudoti ryte, moterims – prieš dažantis, paskui tepti serumą, drėkinamąjį kremą, priemonę su SPF. Patarimas: makiažas ilgiau išliks ant nušveistos odos! Vyrams reikėtų šveisti odą prieš tepant drėkinamąjį kremą. Ruošdamisi vasarai, kūną namuose nušveiskite bent du tris kartus per savaitę, vasarą – bent kartą per savaitę. Oda efektyviau ir greičiau  atsisluoksniuos, jei ši procedūra bus atliekama estetinės medicinos centruose. Eksfoliaciją su koncentruotomis rūgštimis galima atlikti ne dažniau kaip kas dešimt dienų. Vasarą odą šveisti reikėtų lengvai ir reguliariai.

– Odai drėkinti geriau naudoti kremą ar serumą?

– Drėkinkite odą tepdami veidą ir kūną drėkinamaisiais kremais ir serumu. Tai lygiai taip svarbu, kaip ir odą šveisti, drėkinti. Odą drėkinti reikėtų ištisus metus, kad atlaikytų šaltą žiemą ir vasaros saulę. Drėkinamosiose kūno priežiūros priemonėse esantys ingredientai, tokie kaip glicerolis ir šlapalas, kaupia vandenį ir padeda palaikyti odos drėgmę, todėl puikiai tinka žiemą, kai oras sausas ir odą reikia drėkinti papildomai. Vasarą šių priemonių gali prireikti, jei oda išsausėjusi, kitais atvejais priemones galima keisti, rinktis lengvesnes: kremus, losjonus, gelius, sukurtas vandens pagrindu. Serumus rinkitės su hialurono rūgštimi, vitaminu C, retinoliu. Patarimas: ieškokite makiažo priemonių, kurios atliktų dvigubą funkciją, pavyzdžiui, BB kremuose yra ir drėkinamųjų medžiagų, ir apsaugos nuo saulės faktorius (SPF).

– Kaip apsisaugoti nuo saulės?

– Reikėtų naudoti priemones su SPF ir, šviečiant kaitriai saulei, nepamiršti galvos apdangalų, akinių. SPF išraiška yra skaičius (pvz., SPF15, SPF30, SPF50 ir kt.), kuriuo išreikštas saulės filtras, filtruojantis dalį mus pasiekiančių ultravioletinių spindulių B (UVB) ir pailginantis mūsų buvimo saulėje laiką. Kuo mažiau UVB spindulių pasiekia odą, tuo lėčiau įdegame. Šviesiaodžiams, vaikams reikia rinktis apsaugą nuo saulės bent su SPF50. Ultravioletiniai spinduliai (UV) taip pat turi indeksą (UVI), kurio reikšmės suskirstytos į kategorijas ir nulemia apsaugos nuo saulės reikalingumo laipsnį (pvz., 6–7 – aukštas UVI, būtina apsauga – skrybėlė, akiniai, apsauginis kremas ne mažiau kaip 20, UVI aukščiausias tarp 11–15 val., tuo metu geriau būti pavėsyje). UVI galite pasitikrinti orų elektroniniuose tinklalapiuose ar programėlėse.

– Ar reikia naudoti priemones su SPF, jei būname namuose?

– Taip, reikia, net ir apniukusią dieną. Kiekvieną dieną odą patepę pakankamu kiekiu SPF, ne tik apsisaugosite nuo kenksmingų saulės spindulių lauke, bet ir namuose, kadangi pro langus prasiskverbia dalis kenksmingų UV spindulių.

– Kas gali nutikti, jeigu nenaudosime apsaugos priemonių nuo saulės?

– Nenaudodami apsaugos priemonių nuo saulės, paspartinsite negrįžtamus odos fotosenėjimo procesus (oda praras skaistumą, stangrumą, drėgmę, atsiras raukšlių, pigmentinių dėmių). Rimti ir labai skausmingi nudegimai saulėje. Pagrindinis odos vėžio rizikos veiksnys – saulės poveikis. Svarbu paminėti, kad dažnai sulaukiame pacientų su ikivėžiniais (aktininėmis keratozėmis) ar vėžiniais (bazalinių ląstelių karcinoma (bazalioma), plokščialąstelinė karcinoma, melanoma) saulės sukeltais pokyčiais odoje. Mūsų visų patogumui, yra purškiamų priemonių su SPF, kurios tinkamos galvos odai ir sunkiau pasiekiamoms kūno vietoms bei labai tinka sunkiai suvaldomiems vaikams.

– Kaip dažnai reikia naudoti priemones su SPF?

– Tepkite kas dvi valandas, kai esate veikiami natūralios saulės šviesos. Paprastai priemonę su SPF kartu su dieniniu kremu ar atskirai tepkite ryte, prieš išeidami į lauką. Beje, priemonės reikia užtepti pakankamai. Apskaičiuota, kad tinkamas kiekis yra arbatinis šaukštelis veidui, kūnui – mažas gėrimų stikliukas.

– Kokios sudėties apsaugos priemonę nuo saulės rekomenduotumėte?

– SPF priemones geriau rinkitės su cinku arba titanu (mineraliniu pagrindu pagamintu SPF), nes jie daug efektyviau blokuoja UVA spindulius. Rinkitės priemones be aliejaus, matines, papildomus minkštinančius mišinius sausai odai arba chemikalų neturinčius mišinius jautriai odai. Lūpų oda yra itin jautri saulės spinduliams, todėl, renkantis lūpų pieštukus, balzamus, taip pat svarbu, kad jie turėtų SPF.

– Išgeriu vos dvi stiklines vandens per dieną, ar gali būti, kad dėl to oda išsausėjusi?

– Vanduo ne tik pagerina bendrą odos elastingumą, bet ir suteikia jai skaistesnę išvaizdą. Vanduo kiekvieną dieną padeda palaikyti viso kūno ir odos drėgmės pusiausvyrą ir padeda detoksikuotis. Beje, kai kasdien patiriame UV spindulių poveikį, daugiau prakaituojame. Norėdami subalansuoti šį kūno skysčių praradimą, turėtumėte dažnai ir gausiai gerti vandenį. Patarimas: jei geriate kofeino turinčius gėrimus, vandens turite išgerti trigubai daugiau! Išgėrę bent aštuonias stiklines per dieną, pastebėsite, kad odos būklė pagerėjo. Gerkite vandenį reguliariai, kas valandą, jei įmanoma, neškitės vandenį buteliuose, kad ir kur eitumėte. Yra sukurtos telefono programėlės, primenančios, kada laikas atsigerti.

– Vaistinėse didelis vitaminų odai pasirinkimas. Ar reikia juos naudoti?

– Maisto papildus tikslinga naudoti, kai, atlikus kraujo tyrimus nustatoma, kad trūksta tam tikrų medžiagų. Svarbiausia, kad būtų subalansuota mityba, vartojama pakankamai vaisių ir daržovių, kuriuose daug vitaminų ir antioksidantų. Beje, galima įsigyti serumų, drėkinamųjų kremų ir kremų nuo saulės, kuriuose yra papildomų antioksidantų, tokių kaip vitaminas C ir tam tikri natūralūs ekstraktai, padedantys apsaugoti odą nuo aplinkos daromos žalos.

Išnaudokite visas vasaros galimybes atgaivindami savo veido ir kūno odą. Nepamirškite laikytis pagrindinių patikrintų principų tinkamai paruošti odą vasarai, kad ji išliktų stangri, skaisti ir gražiai įdegusi.


Laukia skaitytojų klausimų

Rubrikoje "Sveika oda" konsultuoja gydytojos dermatovenerologės Giedrė Narkienė ir Reda Žilinskienė. Klausimus joms galite užduoti tel. +370 616 44 119, e.paštu info@narkusclinic.lt arba paštu: klinika "Narkus clinic", Uosio g. 42, Kaunas.

Rubrikos partneris:



NAUJAUSI KOMENTARAI

Patarimai

Patarimai portretas
Geri bet gaunasi tarnavimas odai.Kas turi tiek valios ir galimybiu?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių