Quantcast

Kaip rizikos grupės asmenims išvengti diabeto?

  • Teksto dydis:

Cukrinio diabeto pirmųjų požymių ligoniai gali net neatpažinti. Medikai pataria, į kokius simptomus reikėtų atkreipti dėmesį, kaip palengvinti diabetiko kasdienybę ir užkirsti kelią šiai ligai.

Svorio pasikeitimas

Paveldimumas ir antsvorio problemos – tai vienos dažniausių pirmojo ir antrojo cukrinio diabeto tipų priežastys, pasakoja farmacininkė Jelena Deksnienė. Anot jos, didžiausia problema, kad kartais žmonės per vėlai identifikuoja šios ligos simptomus.

„Stiprus troškulys, gausus šlapinimasis, padidėjęs nuovargis, silpnumas, pastebimas kūno masės mažėjimas ir atsiradęs acetono kvapas burnoje – tai dažniausi pirmojo tipo cukrinio diabeto simptomai. Nors antrojo tipo diabetas pasirodo ne taip akivaizdžiai, jo simptomai labai panašūs. Kitaip nei sergant pirmojo tipo diabetu, kūno svoris dažniausiai gerokai padidėja, fiksuojamas nutukimas, antsvoris“, – pasakoja J.Deksnienė.

Sergant cukriniu diabetu, labai svarbu susikurti naujus kasdienius įpročius, palengvinsiančius ligos simptomus. Tačiau vaistininkė pataria su šiais įpročiais susipažinti ir tiems žmonėms, kurie nori sumažinti cukrinio diabeto riziką.

Vertėtų iš maisto raciono pašalinti greitąjį maistą ir vaisvandenius.

Kaip pakeisti mitybą?

J.Deksnienė pataria į mitybą įtraukti mažą glikemijos indeksą turinčius maisto produktus. Anot jos, tai švieži vaisiai, daržovės, visų grūdo dalių produktai ir patys grūdai, riešutai, neriebi žuvis ir alyvuogių aliejus.

„Vertėtų iš maisto raciono pašalinti baltą duoną, baltus ryžius, patiekalus iš baltų miltų, saldumynus, greitą maistą ir vaisvandenius. Dauguma šių produktų turi daug sočiųjų riebalų ir transriebalų, skatinančių cukrinį diabetą“, – pasakoja specialistė.

Antsvorio reguliavimas

Jei žmogus yra linkęs į antsvorį ir turi riziką susirgti cukriniu diabetu, o galbūt juo jau serga, vaistininkė pataria išbandyti vieną antsvorio reguliavimo taisyklę.

„Tokiais atvejais rekomenduojama numesti 7 proc. savo kūno svorio. Jokių kardinalių pokyčių neprireiks. Pavyzdžiui, jei sveriate 70 kg, jums patartina numesti 5 kg ir taip žymiai sumažinti cukrinio diabeto riziką. Be to, net ir sergant diabetu labai rekomenduojama į savo rutiną įtraukti fizinę veiklą – bent ilgesnius pasivaikščiojimus gryname ore“, – pataria J.Deksnienė.

Nepraleiskite pusryčių

„Niekam ne paslaptis, kad pusryčiai vienas svarbiausių dienos valgymų, ne išimtis ir diabetikams. Valgantys pusryčius tampa daug atsparesni insulino pertekliui. Naktį organizmas badauja, tad, jeigu nepusryčiaujame, kepenys pradeda išskirti sukauptą gliukozę, kad palaikytų reikiamą jos kiekį kraujyje. Taip kepenys paskatintos dirbti intensyviau ir išskirti per didelį gliukozės kiekį“, – pasakoja J.Deksnienė.

Maisto papildai

Sergant diabetu, reikėtų įvertinti, kiek mitybos apribojimai iš jūsų organizmo atima maistinių medžiagų ir ar pavyksta jų gauti su maistu. Jeigu ne, vaistininkė pataria išbandyti įvairius maisto papildus, skirtus būtent diabetikams. Jų sudėtyje netrūksta B grupės vitaminų, chromo, todėl mažiau norisi saldumynų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

besaikis gėrimas ir dažnas šlapinimasis

besaikis gėrimas ir dažnas šlapinimasis portretas
yra ir becukrio debeto požymis. Taip pat prieskydinės liaukos adenomos. Pastaroji iš viso pasižymi puokšte mirtinų sutrikimų.

Anonimas

Anonimas portretas
Kaip atsibodo tie pliurpalai, nurašinejimai vienas nuo kito tų pačių dalykų....nieko naujo apie diabetą nežino.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių