Quantcast

Kaip prižiūrėti daugkartinio naudojimo kaukes?

  • Teksto dydis:

Sveikatos specialistai pataria neskubėti pirkti apsauginių kaukių, nepasidomėjus jų kokybe. Nekokybiškos gali sukelti alergines reakcijas, medžiaginės – ir labai greitai susidėvėti.

Kaip atskirti kokybišką?

Apsauginių vienkartinių ir daugkartinio naudojimo kaukių galima įsigyti įvairių, tačiau ne visos jos yra kokybiškos. Tiek gyventojai, tiek medikai pastebi, kad pastaruoju metu rinkoje esančių kaukių kokybė suprastėjo, kai kuriems jos sukelia alergines reakcijas.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Vilniaus departamento direktorė Rolanda Lingienė rekomenduoja kaukes pirkti iš patikimų pardavėjų, patikrinti pakuotes, ant kurių turėtų būti raidės CE, rodančios kokybės sertifikatą. Taip pat pataria, kaip geriau skalbti daugkartinio naudojimo kaukes. "Tokias kaukes geriausia plauti skalbyklėje, nes, plaunant rankomis, neišskalavę cheminių medžiagų galime pajausti dirginimą, gali atsirasti alerginių reakcijų arba bent jau sudirgti oda", – LRT radijui komentavo R.Lingienė.

Sveikatos specialistų teigimu, medžiaginės kaukės turi būti skalbiamos kasdien.

Siuvantis kaukę namuose, vidiniam sluoksniui reikėtų naudoti medvilnę, išoriniam – pageidautina sintetinę medžiagą. Kaukę turėtų sudaryti bent trys sluoksniai. "Jeigu žmogus yra jautrus, vidinis sluoksnis turėtų būti medvilninis, nes jis turi sugerti drėgmę, mūsų nosiaryklės turinį, o išorinis sluoksnis turi apsaugoti nuo drėgmės, taigi turi būti kokia nors hidrofobinė medžiaga – poliesteris, polipropilenas", – aiškino NVSC specialistė.

Medžiaginė kaukė – maišelyje

Nusiėmus nemedicininę (medžiaginę) kaukę, patariama ją įsidėti į švarų, sandariai uždaromą plastikinį maišelį. Išimant panaudotą kaukę iš maišelio, imti tik už raištelių.

Sveikatos specialistai primena, kad veido kaukių dėvėjimas yra viena iš infekcijos šaltinio kontrolės priemonių, sumažinanti infekcijos plitimą visuomenėje, nes ji sumažina kvėpavimo takų lašelių išsiskyrimą iš užsikrėtusių asmenų, kurie dar neturi simptomų ar kurie yra besimptomiai infekcijos nešiotojai.

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) medikai pataria tiek prieš užsidedant medicininę kaukę, tiek ją nusiėmus nusiplauti rankas. Panaudotą medicininę (vienkartinę) kaukę iš karto išmesti į šiukšliadėžę, kuri užsidaro. Nepalikti panaudotos kaukės ten, kur ją gali pasiekti kiti asmenys.

Kartu su kitomis priemonėmis

Svarbu nedėvėti pažeistos, nešvarios, drėgnos arba tokios kaukės, su kuria sunku kvėpuoti, nesidalyti ja su kitais asmenimis. Be to, negalima nusiimti kaukės, jei šalia (1 m atstumu) yra kitų žmonių.

ULAC medikai pabrėžia, kad kaukės turėtų būti naudojamos kartu laikantis kitų prevencinių priemonių: kruopščios rankų higienos (dažnai plauti rankas su muilu ir vandeniu ar rankas dezinfekuoti alkoholiniu antiseptiku), fizinės distancijos, kosėjimo ir čiaudėjimo etiketo. Infekcijos perdavimo rizika išlieka, kai kaukė nusiimama netinkamai, kai užterštos kaukės tvarkomos netinkamai ir dėl padidėjusio žmonių polinkio liesti veidą dėvint kaukę.


Šiame straipsnyje: daugkartinio naudojimo kaukėsCOVID-19 saviizoliacijakoronaviruso Lietuvojekaukių priežiūra

NAUJAUSI KOMENTARAI

gal

gal portretas
reikėjo mažiau dalinti pinigų pensininkams, "invalidams", dar kažkam, o aprūpinti žmones nemokamomis kaukėmis

darka

darka portretas
pajiebat,aturiu viena-tlaike pirma banga-atlaikys ir antra...
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių