- DMN inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Vasarą mus lepinanti šiluma yra didžiausias priešas daugeliui maisto produktų. Temperatūra, susijusi su maisto ruošimu, yra dažniausia apsinuodijimo maistu klaida. Dauguma mikrobų dauginasi, esant +6 - +60°C temperatūrai. +20- +40°C temperatūroje laikomi maisto produktai keletą valandų, sugenda ir yra netinkami valgyti.
Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto specialistai pataria vartotojams – norint apsaugoti savo organizmą nuo įvairių infekcijų, derėtų laikytis kai kurių taisyklių jau nuo tada, kai įsigyjami švieži maisto produktai.
Kaip užtikrinti maisto produktams tinkamą temperatūros grandinę
• Maistą į namus iš parduotuvės transportuokite kuo greičiau arba naudokite šaltkrepšį;
• Pirkite produktus prekybos vietose, esančiose arčiausiai namų ar poilsio vietų;
• Prieš sudedami maisto produktus į šaldytuvą, įsitikinkite, kad jis yra pakankamai vėsus (optimali šaldytuvo vidaus temperatūra: šaldytuvuose nuo 0°C iki 4°C, šaldikliuose - nuo 18°C iki -5°C);
• Laikykite greitai gendantį maistą žemoje temperatūroje (žemiau 6°C). Žuvis ir ikrai turi būti laikomi 3°C ar vėsesnėje temperatūroje;
• Jei neturite šaldytuvo, nenaudokite greitai gendančių maisto produktų;
• Vakuumuotus ir marinuotus produktus laikykite žemoje temperatūroje;
• Nebenaudokite maisto produktų, kurių pakuotės pažeistos, praplėštos, paskutinę jų galiojimo dieną;
• Tik neatidarytos maisto pakuotės, saugomos šaltai išsilaiko iki paskutinės galiojimo dienos.
Nepamirškite higienos ir per atostogas. Įsitikinkite, kad jūsų rankos švarios
Prieš ruošdami maistą, visada nusiplaukite rankas. Rankas plaukite ir maisto ruošimo metu, ypač tada, kai tvarkote žalią mėsą, paukštieną arba žuvį, bei tada, kai pradedate dirbti su kitais maisto produktais, pavyzdžiui, ruošiate salotas. Nusiplaukite rankas ir prieš valgį.
Jei stovyklaujate ir nėra vandens įrenginių kur galima nusiplauti rankas, naudokite drėgnas antiseptines servetėles.
Nevirtus ir virtus maisto produktus ruoškite atskirai, naudojant skirtingus indus
• Naudokite atskirus indus termiškai neapdorotam ir apdorotam maistui;
• Visi indai ir įrankiai, nepamirškite ir grilio žnyplių, kurie lietėsi su žalia mėsa, turi būti kruopščiai nuplauti, prieš juos naudojant su virta ar kepta mėsa bei kitais maisto produktais;
• Nenaudokite marinato, kuriame buvo marinuota žalia mėsa su paruošta valgymui mėsa.
• Mėsą (vištieną, kiaulieną ir maltą mėsą) gerai iškepkite grilyje.
Maistą atvėsinkite greitai
• Maistą patiekite nedelsiant arba jį atvėsinkite;
• Nelaikykite kambario temperatūroje.
Senos taros naudojimas
Kaupdami seną tarą savo namuose ar vasarnamyje, neturite jokių garantijų, kad ji yra saugi naudoti. Saugiau nenaudoti senų ar įskeltų indų, keramikos dirbinių. Naują tarą taip pat svarbu įvertinti ar ji yra saugi sąlyčiui su maistu.
Keramikiniuose ąsočiuose ar bokaluose, kuriuos parsivežate į namus kaip suvenyrus gali būti švino, tad jie turi būti naudojami tik kaip dekoratyvinės detalės.
Rūgštaus maisto neruoškite aliuminiu padengtuose induose, kadangi rūgštis tirpina aliuminį, kuris keliauja į žmogaus organizmą su maistu.
NAUJAUSI KOMENTARAI
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Į kompensuojamųjų vaistų rezervinį sąrašą įtraukti vaistai nuo cistinės fibrozės1
Vaistinių preparatų ir medicinos pagalbos priemonių kompensavimo komisija ketvirtadienį nusprendė įtraukti naujus cistinei fibrozei gydyti skirtus preparatus į rezervinį vaistų sąrašą, pranešė Sveikatos apsaugos ministerija (SAM). ...
-
Pacientų pavėžėjimu rūpinsis nebe savivaldybės, o Greitosios medicinos pagalbos tarnyba7
Didžiąją dalį pacientų pavėžėjimo paslaugų iš savivaldybių perims valstybė, ketvirtadienį pranešė sveikatos apsaugos ministras. ...
-
VLK priminė pacientų teises ir atsakomybę už savo sveikatą
Balandžio 18-ąją minima Europos pacientų teisių diena, kurios tikslas – atkreipti piliečių, valstybinių bei nevyriausybinių organizacijų, visuomenės narių dėmesį į pacientų teisių svarbą. Ligonių kasos primena pagrindines Europos Sąju...
-
A. Dulkys tikisi, kad vaistai nuo cistinės fibrozės taps kompensuojami dar šiemet7
Sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys tikisi, kad vaistai nuo retos ligos – cistinės fibrozės – pacientams taps kompensuojami dar šiemet. ...
-
PSDF finansuoja naujus tyrimus ir procedūras prostatos, krūties vėžio, žarnyno infekcijoms gydyti1
Nuo gegužės 1 d. Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) lėšomis finansuojamų paslaugų sąrašą papildys nauji tyrimai ir procedūros, kurios padės efektyviau diagnozuoti ir gydyti prostatos ir krūties vėžį, žarnyno infekciją. ...
-
Per parą Lietuvoje – 16 naujų susirgimų koronavirusu
Pastarąją parą koronaviruso infekcija patvirtinta 16 asmenų, trys iš jų susirgo pakartotinai, skelbia Valstybės duomenų agentūra. ...
-
Laiškas vėžiu sergančiai mamai: tikėjau, kad tu pasveiksi, mamyte
Išgirsti vėžio diagnozę sunku ne tik šią liga sergančiam, bet ir jį mylintiems. Dukra pasidalijo laišku mamai, kuriame įžodino tai, ką jaučia dažnas žmogus, esantis šalia su onkologija susidūrusio artimojo. ...
-
Pirmadienį šalyje patvirtinti 24 koronaviruso atvejai
Pastarąją parą koronaviruso infekcija patvirtinta 24 žmonėms, aštuoni iš jų susirgo pakartotinai, skelbia Valstybės duomenų agentūra. ...
-
Ligonių kasos: kam vaistų priemokas padengia valstybė?2
Ligonių kasos sulaukia gyventojų klausimų, kodėl pernai metų gale nereikėjo mokėti paciento priemokų už kompensuojamuosius vaistus, o šiemet vėl tenka šias priemokas mokėti. Ligonių kasų specialistai priminė, kad kasmet vaistų prie...
-
Ragina į kasmetinę vaiko sveikatos patikrą nežiūrėti pro pirštus1
Darželinukų ir moksleivių tėveliai neturėtų nustebti, balandį sulaukę skambučio, kviečiančio atvykti į polikliniką kasmetinės vaiko sveikatos patikros. Jos pagrindu suformuojama sveikatos pažyma mokykloms ir darželiams. Kauno miesto poliklinika...