Quantcast

Kada į gydytojus dėl skausmo kreiptis nedelsiant? Užduokite sau tris klausimus

  • Teksto dydis:

Pasikartojantis ir nuolat jaučiamas skausmas yra vienas dažniausių žmones kamuojančių negalavimų. Norint su tuo veiksmingai kovoti, svarbiausia – nustatyti skausmo priežastis. „Camelia“ vaistininkas Faustas Bertulis įspėja, kad skausmas gali būti organizmo siunčiamas įspėjimas apie sunkios eigos ligas ir pataria jų neignoruoti. Tik tokiu būdu galima išvengti gresiančių rimtų pasekmių.

„Ir nuolatinis, ir pasikartojantis skausmas gali įspėti apie prasidėjusį uždegimą ar kylančią kitų sunkių, ilgo ir varginančio gydymo reikalaujančių negalavimų riziką. Todėl jį reikia laikyti organizmo siunčiamu signalu, raginančiu nedelsiant imtis veiksmų ir nustatyti negalavimo priežastis, nes atsinaujinęs skausmas niekur nedings. Priešingai, mūsų sveikatos būklė tik blogės“, – sako vaistininkas F. Bertulis.

Organizmo siunčiamą signalą identifikuoti padės atsakymas į tris labai svarbius klausimus:

    1. Ar jaučiamas skausmas vargina dažniau nei 2-3 kartus per savaitę;

    2. Ar jis atsiranda toje pačioje vietoje;

    3. Ar yra stiprėjančio, intensyvėjančio pobūdžio.

Atsakius teigiamai, reikėtų nedelsiant kreiptis pagalbos.

Suprastėjusi gyvenimo kokybė

Vaistininkas įspėja, kad ignoruodami jaučiamą skausmą, rizikuojame savo sveikatos būkle, kuri iš ūmios gali tapti lėtine. Tokiu atveju, lėtinės būklės kamuojamam pacientui padėti yra žymiai sudėtingiau visose srityse – nuo skausmo priežasčių identifikavimo ir skausmo kontrolės vykdymo iki efektyvios gydymo formos parinkimo.

„Kita vertus, organizmas, kovojantis su nuolatos juntamu skausmu, patiria didelį stresą. Stengdamasis palaikyti balansą įtampos sąlygomis, jis eikvoja turimus vidinius resursus, o galiausiai senka. Tai reiškia, kad suprastėja gyvenimo kokybė: mes greičiau pavargstame, ilgiau ilsimės norėdami atgauti jėgas, esame dirglesni“, – sako „Camelia“ vaistininkas F. Bertulis.

Juntama įtampa, nerimas ir stresas ne tik sukelia skausmą, bet ir didelį fiziologinį krūvį organizmui. Reaguodami į patiriamas neigiamas emocijas, antinksčiai (endokrininės liaukos) išskiriama kortizolį – hormoną, kuris ir sukelia skausmą, dažniausiai galvos, sąnarių, pilvo srityje.

„Prie galimų, pasikartojančius skausmus keliančių, priežasčių galima paminėti sąnariuose vykstančius degeneracinius procesus, menstruacijas, neaiškią kilmę ir anksčiau patirtas traumas. Nors organizmas pašalina patirtų traumų ir kaulų lūžių padarinius, tačiau sugijusios vietos nėra tokios stiprios, o sugiję audiniai nėra tokie elastingi ir funkcionalūs kaip prieš traumą. Dėl šios priežasties laikui bėgant skausmas juntamas tose vietose, kurios anksčiau buvo pažeistos“, – prideda vaistininkas.

Faustas Bertulis. Vaistinės nuotr.

Dažniausiai daromos klaidos ir jų pasekmės

F. Bertulis sako, kad vaistinėje jam dažnai tenka konsultuoti pacientus, susiduriančius su gydymosi klaidų pasekmėmis. Šias pasekmes lemia uždegimo slopinimui paskirtų vaistų vartojimas ne visą gydymo laikotarpį, o tik tada, kai jaučiamas skausmas. Pajutę atsinaujinusius skausmus, žmonės tęsia gydymą, tačiau tada vaistai nebepadeda.

„Turime suprasti, kad skausmą sukeliantis uždegimas gydomas išpildant vienintelę sąlygą – aprūpinant organizmą pakankama ir visą gydymo kurso laiką gaunama vaisto koncentracija. Jeigu pradedame daryti pertraukas ar laikinai numalšinę skausmą tiesiog nustojame vartoti vaistus, kai gydymo laikas nėra pasibaigęs, problemos neišsprendžiame“, – įspėja F. Bertulis.

„Camelia“ vaistininkas akcentuoja, kad tik nuslopintas, bet neišgydytas skausmas ilgainiui taps lėtiniu. Tai reiškia, kad, nepriklausomai nuo pirminės priežasties, jis nesiliaus arba kartosis daugiau nei tris mėnesius. Nemažiau neigiamų pasekmių gali sukelti ir dar viena dažnai daroma klaida – skausmo malšinimas bet kuriais po ranka pasitaikiusiais vaistais. Taip nutolinamas savalaikis problemos sprendimas ir keliama rimtų sveikatos būklės sutrikimų rizika.

Kada reikia kreiptis į gydytoją?

„Camelia“ vaistininkas F. Bertulis vardija pasireikšti galinčius simptomus, įspėjančius apie gresiančius negalavimus bei ligas, ir ragina pajutus šiuos požymius nedelsiant kreiptis pagalbos į artimiausią gydymo įstaigą: „Jaučiamas krūtinės skausmas ar skausmas, plintantis nuo krūtinės į vieną iš rankų, nugarą ar žandikaulį bei trunkantis ilgiau nei minutę ar praeinantis ir vėl pasikartojantis – galimas infarkto požymis.“

Labai stiprus galvos skausmas su lydinčiais simptomais, tokiais kaip kažkurios kūno srities nutirpimas ar nejautrumas, pakitusi veido simetrija, galvos svaigimas, koordinacijos praradimas – galimi smegenų insulto požymiai. Insulto atveju skausmas gali ir nepasireikšti, tačiau toks simptomas yra laikomas vienu iš įspėjančių insulto signalų, kurių ignoruoti negalima.

Pasak vaistininko, jeigu jaučiate stiprų akies skausmą, o tam nėra jokios akivaizdžios priežasties – galima įtarti akies kraujagyslės užsikimšimą, vidinį akies kraujavimą ar ūminį glaukomos epizodą, paveikiantį regėjimo kokybę. Jeigu esate kamuojami didėjančio intensyvumo pilvo skausmų, su pasireiškiančiu vėmimu, vietiniu patinimu ar pakilusia temperatūra – galima įtarti ūminį apendicitą, divertikulitą (storosios žarnos uždegimą) ar kitas žarnyno infekcijas. Pajutus šiuos negalavimus reikia nedelsiant kreiptis į gydytoją.

Jaučiamas skausmas gali įspėti apie gresiančius rimtus sveikatos sutrikimus, todėl negaluojant reikėtų atidžiai sekti savo sveikatos būklę, o prireikus – nedelsiant reaguoti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

earht king

earht king portretas
kaip man patinka pono vaistininko patarimai nedelsent kreiptis pas gydytoja savo šeimos, bet matam visai kita geriti priemimo pas daktara, juk regystracijos šusnis yra eilutės tvarka ir atsakovas pasako tik už mėn busite priimtas, va jūms trimito balsas girdimas kaukite ,aš pats esu ir su inkstais despancerizotas abu inkstai blokoja tankiai ir širdies negalė yra širdies rytmo sutrikimas nuo vaistu gavau susirgima aliergija baisi o kaip ima išberia ir taip nešti kad vietos nerandi,ir akys nešti ir šurdi kutena ir kojose pedose vakarais skruzdes laksto o niežėjimas nežinai nei kam sakyti, pasakiau gydytojui taip gavau atsakyma juk jus tamsta toks pas mus atėjote pilnas lygu, ir ka daryti 81m seniui, skiepitis bijau dydele elergija nuo vaistu, kojos dega, pedos nugara ir t,toliau, žiūrint juk jauna mergina skundžiasi seneliui jau bastą,
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių