Quantcast

Jei Vyriausybė paplušės, vakcina nuo COVID-19 Lietuvoje bus po metų?

  • Teksto dydis:

Nors kinai ir rusai tvirtina, esą vakcinas nuo COVID-19 jau turi, atsargūs optimistai jos laukia ne anksčiau nei kitų metų viduryje. Farmacijos teisės ekspertė advokatė Rūta Pumputienė teigia, kad Vyriausybei dar reikia atlikti namų darbus, kitaip vakcina mus pasieks dar vėliau.

Reikia ruoštis sunkumams

Vyriausybė yra nusprendusi įsigyti COVID-19 vakcinų, užteksiančių 70 proc. Lietuvos populiacijos. Nepaisant to, kad vakcinoms kompensuoti taikoma kitokia nei vaistinių preparatų kompensavimo sistema, o ekstremalioji padėtis leis sprendimus dėl vakcinos pirkimo priimti greičiau nei įprastai, reikia ruoštis sunkumams, teigia teisininkė.

"Nors pirkimai, tikėtina, ES bus vykdomi centralizuotai, reikia ruoštis blogiausiam, kai konkurencija dėl vakcinų bus milžiniška – ir ne tik tarp Europos šalių, bet viso pasaulio didžiųjų jėgų. Puse lūpų kalbama, kad ES kišenių gylis čia nusileis ir JAV, ir Kinijai", – teigė advokatė Rūta Pumputienė.

Keli testavimo etapai

Tam, kad būtų sukurta COVID-19 vakcina, ji turi pereiti penkis svarbius etapus: ikiklinikinį testavimą su gyvūnais, tada – saugumo tyrimus (dar vadinamus pirmąja faze) su mažu kiekiu žmonių, tuomet – tęstinius tyrimus šimtams skirtingo amžiaus grupių žmonių (antroji fazė). Paskutinė, trečioji, klinikinių tyrimų fazė – efektyvumo tyrimai, kai vakcina bus testuojama su tūkstančiais žmonių.

"Čia iššūkiai nesibaigia, nes vėliau lauks nė kiek ne lengvesnis etapas – vakcinos registracija ir logistinis gyventojų aprūpinimas vakcinomis. Be to, reikia nepamiršti, kad ypač bus tikėtini riboti vakcinų gamybos pajėgumai", – sakė teisininkė, vadovaujanti Amerikos prekybos rūmų Lietuvoje komitetui farmacijos klausimams "Local American Working Group" (LAWG)

Šiuo metu visame pasaulyje yra kuriama daugiau nei 165 vakcinų nuo koronaviruso ir net 27 vakcinos jau testuojamos su žmonėmis, tarp jų – Kinijos iš dalies jau patvirtinta ir Kinijos kariuomenės naudojama "CanSimo Biologics" vakcina. Trečią klinikinių tyrimų fazę pasiekė JAV "Moderna" ir "National Institutes of Health", taip pat – Kinijos "Sinopharma", "Sinova" vakcinos. Tarp antros ir trečios tyrimų fazės šiuo metu yra vokiečių "Biontetec", kinų "Fosun Pharma" vaistų gamintojų ir amerikiečių "Pfizer" jungtinės komandos vakcina, taip pat britų–švedų įmonės "Astra Zeneca" ir Oksfordo universiteto komandos vakcina.

Papildomai testuojami ir vaistai nuo koronaviruso – štai neseniai buvo pranešta, kad ir Lietuva oficialiai įsitraukė į Japonijos farmacijos bendrovės "Fujifilm Toyama Chemicals" sukurto vaisto "Avigan" klinikinius tyrimus. Lietuva paskelbė ir apie planus įsigyti amerikiečių "Gilead Sciences" kompanijos antivirusinį vaistą remdesivirą, skirtą koronaviruso infekcijai (COVID-19 ligai) gydyti ir kurio registracijai būtent šiai ligai gydyti visai neseniai pritarė Europos vaistų agentūra.

Rūta Pumputienė: jau šiandien būtina koreguoti Nacionalinę imunoprofilaktikos programą, numatant COVID-19 vakcinos įtraukimą į skiepijimų kalendorių.

"Jei viskas klostysis gerai, vakcina pasaulio gyventojus galėtų pasiekti 2021 m. viduryje. Vis dėlto išlieka galimybė, kad net ir paskutinėje fazėje esantys klinikiniai tyrimai vis dar gali žlugti", – įspėjo R.Pumputienė.

Kaip įsigyti greičiau?

Vakcinos pristatymas Lietuvos pacientams gali vėluoti dėl Lietuvos pralaimėtos konkurencinės kovos su kitomis šalimis, taip pat dėl ilgų sprendimo priėmimo procedūrų. Anot pašnekovės, tam, kad taip neatsitiktų, reikalingi svarbūs ir skubūs žingsniai, kuriuos reikia atlikti dabar.

"Pirmą žingsnį jau atlikome – apsisprendėme, kad vakcina bus perkama 70 proc. populiacijos. Antras žingsnis turėtų būti peržvelgti ir paruošti reikiamus teisės aktus iš anksto taip, kad būtų pasiruošta sprendimus dėl koronaviruso vakcinos priimti greitai. Pavyzdžiui, jau šiandien būtina koreguoti Nacionalinę imunoprofilaktikos programą, numatant COVID-19 vakcinos įtraukimą į skiepijimų kalendorių", – teigė R.Pumputienė.

LAWG vadovės teigimu, trečias žingsnis turėtų būti suplanuoti Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) lėšas greitam ir sklandžiam pirkimui, nes, nors dalis vakcinos kainos bus dengiama iš ES Skubios paramos priemonės mechanizmo, bet papildomai Lietuva turės prisidėti ir savo biudžeto išlaidomis, galinčiomis siekti net ir 50 mln. eurų.

Ketvirtas žingsnis, anot R.Pumputienės, turėtų būti kuo greičiau apsispręsti, iš kokių gamintojų Lietuva norės pirkti vakciną, panašiai kaip tai daro JAV.

"Šiuo metu Vyriausybė tiek save, tiek visuomenę ramina tuo, kad pirkimai bus daromi centralizuotai, Europos Komisijos, o visos ES valstybės narės ir įsipareigojo atskirai derybų su gamintojais nevykdyti ir nekonkuruoti tarpusavyje. Deja, kol kas sunku prognozuoti, ar nesikartos pavasarį matytas šalių konkuravimas dėl apsaugos priemonių ar ventiliatorių", – svarstė advokatė.

Pašnekovė siūlo imti pavyzdį iš JAV, kur pandemija sukūrė beprecedenčius viešojo ir privataus sektoriaus bendradarbiavimo modelius, pavyzdžiui, įkuriant greitojo reagavimo "Operation Warp Speed" (OWS) grupę, jungiančią JAV federalinės valdžios departamentus ir privatų sektorių.

"Mums reikia savojo OWS, jungiančio tiek valstybines institucijas, tiek industriją. Turime ruoštis įvairiems scenarijams ir dėliotis įvarius veiksmų planus, kaip greičiau ir efektyviau nusipirkti vakcinų, nededant visų vilčių vien į Europos Komisiją ir centralizuotą vakcinų pirkimą ES lygiu. Tik taip Lietuvos gyventojus vakcina pasieks iškart", – ragino R.Pumputienė.


Šiame straipsnyje: Koronavirusas LietuvojeCOVID-19 saviizoliacijavakcina nuo koronavirusoCOVID-19

NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Pagaliau babkes vel judes i kisenes, durinkit zmones su savo virusais

Grybu karas

Grybu karas portretas
Visi vakcinuokites nuo ligos, nes isgyvens tik 99.95% susirgusiuju. Ir nesiokit kaukes butinai, nes jos nepadeda... ai, ne - padeda. Gavom is Chinos - padeda padeda 100% Ir restoranuose devekit kaukes, valgydami... nesvarbu, kodel tie restoranai is viso veikia tokiu atveju, neklausinekit logisku klausimu, cia vietos yra tik panikai ir bapkėms bapkėms b b b bapkėms Ir neuzmirskit paskusti kaimynu, jei nusikoses.

Nesamone

Nesamone portretas
Tik ne Lt gali sukurti vakcina...klounai bananų valstijoje...
VISI KOMENTARAI 18

Galerijos

Daugiau straipsnių