Quantcast

Jei po COVID-19 vargina uoslės, skonio ar klausos sutrikimai

  • Teksto dydis:

COVID-19 infekcijai būdingi įvairūs simptomai, tačiau uoslės ar skonio pojūčio praradimas visuomenėje tapo kone išskirtiniu šios ligos požymiu. Susidūrusieji su tuo vaizdingai pasakoja, kaip maistas staiga tapo beskonis, o nosies nebepasiekė jokie kvapai. Kai kuriems tai yra vienintelis infekcijos požymis.

Būdingas trečdaliui

Pasak gydytojos otorinolaringologės Ingos Tamošaitienės, iš tiesų šis simptomas būdingas maždaug trečdaliui COVID-19 ligonių. Priklausomai nuo kiekvieno žmogaus organizmo ir pažeidimų laipsnio, vieniems uoslė ir skonio jutimas sugrįžta jau po keleto dienų, kitiems tai trunka ir keletą mėnesių.

„Uoslės susilpnėjimą ar netekimą, dažniausiai laikiną, gali sukelti tokios priežastys kaip stiprus nosies gleivinės paburkimas, kai kurių ligų atvejais – uoslės neurono pažeidimai. COVID-19 infekcijos atveju liga pažeidžia ne patį uoslės neuroną, o aplink jį esančias ląsteles, todėl daugeliu atvejų uoslės praradimas būna laikinas ir visiškai sugrįžta po kelių mėnesių, vidutiniškai per dvi tris savaites. Šis simptomas būdingas maždaug trečdaliui užsikrėtusiųjų COVID-19, o kai kuriems ir vienintelis ligos simptomas“, – pasakoja gydytoja I.Tamošaitienė.

Uoslės sutrikimui užsitęsus ilgiau nei dvi savaites, reikėtų kreiptis į gydytoją ir išsiaiškinti tikrąją uoslės netekimo priežastį. Svarbu įvertinti, ar uoslės suprastėjimą lėmė COVID-19, ar žymus nosies paburkimas, kiti pažeidimai.

Priklausomai nuo diagnozės, gydytojas gali skirti labiausiai tinkantį gydymą, kuris pagreitintų uoslės atgavimą. Pasak gydytojos, kartais pakanka skirti nosies gleivinės paburkimą mažinančių vaistų – intranazilinių hormonų ar antihistamininių preparatų. Tačiau svarbu, kad juos paskirtų gydytojas – savigydos imtis nerekomenduojama.

Inga Tamošaitienė: COVID-19 persirgę pacientai skundžiasi ir klausos sutrikimais, juos vargina ūžesys ausyse, kai kuriems būdingas ir galvos svaigimas. / Asmeninio archyvo nuotr.

Mitas, kad nebūna slogos

Apie COVID-19 infekciją ir jos simptomus žinoma vis daugiau. Dar gana plačiai paplitusi nuomonė, kad, skirtingai nuo peršalimo ligų, COVID-19 infekcija nesukelia slogos, t.y. ji nepasireiškia slogai būdingais simptomais. Gydytoja otorinolaringologė I.Tamošaitienė atkreipia dėmesį, kad toks įsitikinimas klaidingas – daliai COVID-19 atvejų taip pat būdinga sloga ir ją lydintys simptomai, o kai kuriais atvejais ši gali komplikuotis į sinusitą.

„Sinusitas – tai ūminis arba lėtinis prienosinių ančių, kauluose apie nosį, akis esančių ertmių, gleivinių uždegimas, kuriam būdingi tokie simptomai kaip spaudimo ir / ar skausmo pojūtis aplink nosį, akis, kaktoje, nosies užgulimas, galimos pūlingos išskyros iš nosies, ūmiais atvejais – karščiavimas. Tai rimta liga, reikalaujanti medikų dėmesio ir gydymo, todėl, pajutus sinusito simptomų, reikia pasikonsultuoti su specialistu, o diagnozavus sinusitą, pradėti gydymą“, – sako I.Tamošaitienė.

Sinusitas diagnozuojamas atlikus endoskopinę nosies landų apžiūrą, kai stebima paraudusi, paburkusi gleivinė, gali būti matomi pūliai. Diagnozei patvirtinti gali būti skiriama ir prienosinių ančių rentgenograma.

Pasak gydytojos, COVID-19 išprovokuoto sinusito gydymo rekomendacijos nesiskiria nuo kitų infekcijų sukelto sinusų uždegimo. Dažniausiai skiriami intranaziliniai hormonai, gleivinės paburkimą mažinantys antihistamininiai vaistai, nosies sekretą skystinantys preparatai.

Gali paūmėti refliuksas

I.Tamošaitienė pastebi, kad, be kvapo ir skonio pojūčių sutrikimų, tarp COVID-19 sukeltų komplikacijų pasitaiko ir klausos sutrikimų, ir refliukso paūmėjimo atvejų.

„COVID-19 persirgę pacientai skundžiasi ir klausos sutrikimais, juos vargina ūžesys ausyse, kai kuriems būdingas ir galvos svaigimas. Tokiu atveju būtina specialisto konsultacija ir išsamesnis ištyrimas. Būtina nustatyti šių reiškinių priežastis, galbūt juos sukėlė rimtesni klausos nervo ar vidinės ausies pažeidimai, kuriuos lydi ne tik suprastėjusi klausa, bet ir galvos svaigimo epizodai. Šiuo atveju svarbu kuo greičiau kreiptis į ausų, nosies, gerklės (LOR) gydytoją, mat uždelsus didėja rizika, kad pažeidimai taps negrįžtami, ir mažėja tikimybė sėkmingai pasveikti“, – pasakoja I.Tamošaitienė.

Ji atkreipia dėmesį, kad kai kuriuos COVID-19 persirgusius pacientus kamuoja ir refliukso paūmėjimas. „Dėl užsitęsusio kosulio, infekcijos simptomams malšinti vartotų medikamentų, streso gali paūmėti ir gastroezofaginio refliukso liga, kuriai būdingi ir tokie simptomai kaip balso prikimimas, kvėpavimo takų dirginimą primenantis stemplės sudirgimas, skatinantis norą krenkšti, diskomfortas gerklėje“, – sako gydytoja otorinolaringologė. Pasak jos, jei šie simptomai, taip pat kvapo ar skonio pojūčių susilpnėjimas ar netekimas, sloga ar kosulys tęsiasi ilgiau nei dvi savaites, rekomenduojama apsilankyti pas ausų, nosies, gerklės (LOR) gydytoją ir atlikti išsamesnį tyrimą. Uždelsus vizitą pas specialistą, infekcijos sukeltos komplikacijos gali virsti lėtinėmis, o tai apsunkins gydymą ir prailgins sveikimo procesą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
anonime! nusikalbejai... Jeigu putininiai okupantais nutare okupuoti Ukrainos teritorija[[[ka jie daro daugybe shimtmeciu!!],;tai nepalyginami VEIKSMAI. Ukrainos prezidentui -BRAVO!-- jis gina savo tauta,savo ZEME..

Anonimas

Anonimas portretas
Joks kovidas neveikia ,man 70 metų,nesiskiepinau ,neturiu problemų ,nei su uoslę ,nei su klausą ,nei su kažkuo kitų.Manau psichikoje viskas yra ,jeigu žmogus yra psichiškai silpnas, jį veikia tokie visokie dalykai.Maziau klausykit apie kas jūsų neliečia ,nes kovidu ir karu ukrainoje nori žmonės paveikti,susilpininti.Karas lieka karu,per karą žmonės turi būti slėptis,naktimis,kaip tamsų turi būti langai užtaisyti taip, kad nesimatytų iš lauko ,jog tenai yra žmonių .Stebiu kartais ką rodo per TV žines ir stebiuosi,moteris mašinos padangoje sodina gėles,kiti nesisaugodami vaikšto ryškiai apsirenge,rodo kato netu sisiburimus su plakatais ,nu beprotybė,,keistai ir neprotingai atrodo .Bet čia ne apie tai.Nepasiduokite ,saugokite save ir gyvenkite savo gyvenimus,nes mūsų "esantys daugumoje seime"nori sužlugdyti psichologiškai, kuo daugiau Lietuvos žmonių. O karas Ukrainoje yra karas del kurio kalti ir Rusijos ir Ukrainos prezidentai.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių