Quantcast

J. Lazauskienė: kai tapau žaliavalge, gerokai sumažėjo maisto porcijos (receptai)

Net ir atsisakius mėsos ar visų gyvūninės kilmė produktų, maitintis galima skaniai ir sveikai – įsitikinusi Jolanta Lazauskienė. Ji pati – žaliavalgė, jos vyras – veganas. Sukaupusi daug žinių apie kitokią mitybą, moteris jomis mielai dalijasi su kitais.

Džiugina geresnė savijauta

Maždaug prieš septynerius metus J. Lazauskienė dėl sveikatos problemų atsisakė mėsos, dar po metų – ir žuvies, ir kitų gyvūninių produktų – tapo vegane.

Sako, būtent tada, kai perėjo detoksikacijas, išsivalė organizmą ir ėmė maitintis veganiškai, pajuto didžiausią pakeistos mitybos naudą sveikatai: atsirado daugiau energijos, pagražėjo oda, sutankėjo plaukai, atsigavo nagai. Geresnė nuo to laiko ir sveikata – neserga nei gripu, nei sloga ar kitomis peršalimo ligomis.

Na, o prie žaliavalgystės jau vedė smalsumas, mat girdėjo žmonių pasakojimų, kad žaliavalgiai jaučiasi dar geriau. Ir Jolantai tai pasitvirtino. Dabar energijos ji turi dar daugiau, miego pakanka 4–5 valandų.

„Kai buvau visavalgė, mane kamavo mažakraujystė ir su ja nebuvo įmanoma susitvarkyti. Tačiau tapus vegane, išsivalius organizmą, dingo mažakraujystė, pagerėjo kraujo rodikliai, dingo silpnumas, galvos svaigimas. Geresnė savijauta mane džiugina ir dabar, tapus žaliavalge“, – sako pašnekovė.

Svarbu žinoti principus

Veganai nevalgo visų gyvūninės kilmės produktų, žaliavalgiai – dar ir termiškai apdoroto maisto. Vienintelė galimybė termiškai apdoroti maistą – džiovinti jį, bet ne aukštesnėje nei 40 laipsnių temperatūroje. Jolantos teigimu, jei temperatūra aukštesnė – maiste lieka mažai organizmui naudingų medžiagų.

„Kai tapau žaliavalge, gerokai sumažėjo porcijos – nebereikia tiek daug maisto, kad pasijusčiau soti“, – sako pašnekovė.

Moteris pasakojo keisdama mitybą neužsiėmusi eksperimentais – skaitė įvairią literatūrą, analizavo kitų patirtis. Prie žaliavalgysės, pavyzdžiui, pereinama palaipsniui, pradžioje tik ryte valgant žalio maisto, o kitą dienos dalį maitinantis įprastai. Po kurio laiko to žalio maisto valgoma per pusryčius ir per pietus, tik vakarienė įprasta, dar po kurio – ir per vakarienę jau valgomas tik žalias maistas.

Pašnekovės teigimu, jei žmogus neturi rimtų sveikatos problemų, prie veganinės mitybos ar žaliavalgytės gali pereiti pats, bet reikia pasidomėti, kaip išsivalyti organizmą, kaip prie kitokios mitybos pereiti iš lėto, nesukeliant organizmui streso.

Dalijasi žiniomis ir patirtimi

Prieš trejus metus Jolanta instagrame ėmė rašyti „Skonių dienoraštį“ – dalytis veganiškų ir žaliavalgiškų patiekalų receptais.

„Pagalvojau – gal žmonėms, kurie nori tapti veganais ar žaliavalgiais, bus naudinga, – sako ji. – Tiesiog visa tai yra didelė mano gyvenimo dalis ir tuo, ką sužinau ar sugalvoju, aš dalijuosi savo „Skonių dienoraštyje“.

Virtuvėje aš praleidžiu gerokai mažiau laiko nei visavalgiai – nebent sugalvoju kokį tortą pasigaminti ar duonelių pasidžiovinti.

Natūralu, kad mėsos kepsnių receptų čia nerasite, tačiau rasite veganiškų kepsniukų, net žaliavalgiškų desertų ar tortų receptų – iš riešutų, vaisių, uogų.

„Mano virtuvėje visada yra mangų, apelsinų, bananų, pomidorų, avokadų, bolivinės balandos, cukinijų, riešutų. Ir visiškai nepasiilgstu to kažkada valgyto maisto. Pasigaminti galiu net pieną, jogurtą – tiesa, iš riešutų, – sako moteris. – Turiu pastebėti, kad toks maistas labai tinka ir visavalgiams. Tie, kurie ragavo, sako, kad skanu.“

Patinka ir visavalgiams

Kai kurie draugai ar artimieji Jolanta mitybos srityje gal ir norėtų sekti, bet negali atsisakyti mėsos. Tačiau jos patiekalų ragauja mielai ir net patys kartais pasigamina. Daugelis noriai pas ją svečiuojasi, nes žino, kad bus pavaišinti visokiais skanumynais.

„Virtuvėje aš praleidžiu gerokai mažiau laiko nei visavalgiai – nebent sugalvočiau kokį tortą pasigaminti ar duonelių pasidžiovinti. Vasarą, rudenį būna daug uogų, vaisių, daržovių, bet ir žiemą visko galima nusipirkti. Net ir atvežtinių produktų galima rasti labai geros kokybės ir tikrai nuo jų sveikata nepablogėja – tiesiog reikia atsirinkti, kas tau tinka“, – aiškina pašnekovė.

Per didžiąsias metų šventes, pavyzdžiui, Kalėdas, šeima pasigamina žaliavalgiškų kūčiukų iš riešutų ir sėklų, kuriuos džiovina 40 laipsnių temperatūroje. Visi labai mielai juos ragauja. Velykas taip pat švenčia, tik be kiaušinių.

„Jei kas domisi – mielai patariu, kaip išsivalyti organizmą ir kaip pereiti prie veganinės ar žalavalgiškos mitybos. Aš tuo gyvenu ir mielai dalijuosi tuo, ką žinau“, – sako Jolanta.


Baklažano picos

2 baklažanai,

100 g veganiško sūrio,

2 pomidorai,

druskos,

pomidorų padažo,

50 g pievagrybių,

2 svogūnai,

alyvuogių aliejaus.

Baklažanus nuplaukite ir nusausinkite popieriniu rankšluosčiu. Supjaustykite griežinėliais. Abi puses pabarstykite druska ir palikite pastovėti 30 min. Kepimo formą išklokite kepimo popieriumi. Sudėkite baklažanus ir kepkite įkaitintoje orkaitėje 180 laipsnių temperatūroje apie 10–15 min. Kol kepa baklažanai, pasiruoškite pievagrybius – nuplaukite ir susmulkinkite. Svogūnus smulkiai supjaustykite. Svogūnus su pievagrybiais pakepinkite. Pomidorus nuplaukite ir supjaustykite. Sūrį sutarkuokite stambia tarka. Iškepusių baklažanų griežinėlius sutepkite pomidorų padažu, sudėkite pakepintus pievagrybius, smulkintus pomidorus, veganišką sūrį. Kepkite orkaitėje dar kelias minutes.

J. Lazauskienės asmeninio archyvo nuotr.

Veganiškas moliūgų keksas

1 ir ¾ stiklinės speltos miltų,

3 šaukštai klevų sirupo,

½ šaukštelio druskos,

1 šaukštelis cinamono,

1 šaukštelis valgomosios sodos,

1 stiklinė kepintų ir trintų moliūgų,

¾ stiklinės alyvuogių aliejaus,

1/3 stiklinės kokosų pieno.

Pabarstymui – 3 šaukšteliai klevų sirupo ir šaukštelis cinamono.

Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių. Sausus ingredientus sumaišykite dubenyje. Atskirame dubenyje sumaišykite aliejų su kokosų pienu, tada įmaišykite moliūgų piure. Sujunkite sausų ingredientų mišinį su moliūgų tyrės mišiniu ir išmaišykite. Masę supilkite į pailgą kepimo formą ir viršų ištepkite cinamono ir klevų sirupo mišiniu. Kepkite orkaitėje apie 1 valandą.

J. Lazauskienės asmeninio archyvo nuotr.

Cukinijų ir bolivinių balandų kepsneliai

1 stiklinė virtų bolivinių balandų ir 1/2 stiklinės nevirtų,

1 cukinija,

1 morka,

2 svogūnai,

3 šaukštai avinžirnių miltų (ar kitų miltų),

3 šaukštai smulkiai supjaustytų šviežių petražolių,

1 šaukštas aliejaus,

1 skiltelė susmulkinto česnako,

1/4 šaukštelio kalendros miltelių,

žiupsnelis kajeno pipirų,

žiupsnelis baltųjų pipirų,

žiupsnelis Himalajų druskos.

Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių temperatūros. Bolivinę balandą išvirkite. Morką sutarkuokite stambia tarka. Svogūnus susmulkinkite. Svogūnus ir morką pakepinkite. Cukiniją sutarkuokite stambia tarka. Sutarkuotą cukiniją pasūdykite ir sudėkite į kiaurasamtį, kad išsiskirtų sultys. Dideliame inde sumaišykite visus ingredientus. Rankomis formuokite nedidelius paplotėlius. Juos sudėkite į kepimo popieriumi dengtą kepimo skardą. Kepti apie 25 min.

J. Lazauskienės asmeninio archyvo nuotr.

Žaliavalgiška linų sėmenų košė

5 šaukštai linų sėmenų,

3 bananai,

3 datulės,

5 šaukštai juodųjų serbentų,

0,5 puodelio vandens.

Linų sėmenis užmerkite ir palaikykite per naktį. Išmirkytus linų sėmenis nuplaukite. Sudėkite visus ingredientus į plaktuvą ir susmulkinkite. Puoškite košę uogomis ir vaisiais.

J. Lazauskienės asmeninio archyvo nuotr.

Braškių jogurtas

100 g braškių,

1 sauja bertoletijų riešutų,

agavų sirupo.

Bertoletijų riešutus mirkykite per naktį. Riešutus, braškes, agavų sirupą sudėkite į plaktuvą ir suplakite. Papuoškite braškėmis.

J. Lazauskienės asmeninio archyvo nuotr.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Irena

Irena portretas
Manau,kad tai kiekvieno žmogaus yra laisvas pasirinkimas ir jeigų jai tai priimtina tai palaikau ją. Nesu veganė,bet vertinu žmonės kurie nevalgo zuvies,bei mėsos. Be to dauguma žmonių net nežino,kad veganiškas maistas yra begalo skanus ir sveikas ir gali padėti atsikratyti lėtinių ligų.

Kiskis

Kiskis portretas
Puikiai, patiekalai atrodo nuostabiai. Labai puiku, kadnevalgoma mesos.

Rasa

Rasa  portretas
Nereikia varyti ant žmogaus. Visai skanūs patiekalai.
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

Daugiau straipsnių