Quantcast

J. Bartaškienė: vyresnis amžius – ne kliūtis aktyviam ir sveikam laisvalaikiui

  • Teksto dydis:

Tarptautinės senjorų dienos proga viena žinomiausių aktyvios gyvensenos šalininkių Joana Bartaškienė vyresnio amžiaus žmones ragina imtis veiklos –  daugiau judėti, aktyviau leisti laisvalaikį ir ugdyti kuo daugiau sveikų įpročių. Sulaukusi garbaus amžiaus, moteris tvirtai žino, kad aktyvus gyvenimo būdas bei sveiki įpročiai – sveikiausias receptas senjorams, mažinantis sveikatos negalavimus ir užtikrinantis geresnę savijautą. 

„Aktyvus laisvalaikis, reguliarios treniruotės, taisyklinga mityba ir, žinoma, pozityvus nusiteikimas – mano slaptasis ginklas, leidžiantis kovoti su senatve ir įvairiais negalavimais“, - sako Joana Bartaškienė, aerobikos pradininkė Lietuvoje.

Daugiau nei keturiasdešimt metų aktyviai sportavusi moteris, šiuo metu mėgaujasi auksiniu amžiumi ir nekelia sau per daug aukštos kartelės – fizinį krūvį renkasi šiek tiek mažesnį.

„Džiaugiuosi, kad sporto treniruočių vis dar neapleidau: treniruotes lankau porą ar tris kartus per savaitę – tiek užtenka reikiamam tonusui palaikyti. Dažniausiai renkuosi energingus užsiėmimus, išjudinančius visą kūną. Kartais apsilankau netgi zumba pamokose – labai smagu judėti tarp žymiai jaunesnių merginų, stebėti jų entuziazmą ir jaustis lygiai tokia pat jauna“, - šypsosi Joana.

Pasak jos, vyresnio amžiaus žmones – o ypač vyrus – būtina nuolat skatinti rūpintis savo sveikatos stiprinimu bei rinktis aktyvesnius laisvalaikio praleidimo būdus. „Visi mes norime būti sveiki, stiprūs ir energingi, tačiau vien tik noro nepakanka. Iš savo patirties žinau, kad vyresnis amžius tikrai ne kliūtis reguliariai mankštintis, daugiau judėti – nors ir esant namuose. Mes, vyresnieji, laisvo laiko turime išties nemažai, tai kodėl gi mums jo nepraleidus sveikai ir naudingai – pavyzdžiui, važinėjant dviračiu, aktyviai vaikščiojant gryname ore, apsilankant sporto užsiėmimuose, baseine ar panašiai“, - kalba J. Bartaškienė. 

Moteris tikina, kad kiekvienas gyvenimo tarpsnis ypatingas ir savaip gražus. „Žinoma, viskas priklauso nuo požiūrio, galimybių ir pastangų. Tačiau turime atsiminti, kad sveiki įpročiai gerina mūsų gyvenimo kokybę ir leidžia geriau jaustis. Svarbiausia – tinkamai juos pasirinkti ir praktikuoti. To ypač norėtųsi palinkėti vyresnio amžiaus žmonėms“, - tarptautinės senjorų dienos proga linki Joana Bartaškienė. 

Sporto ir sveikatingumo klubo „Impuls“ trenerės Lauros Sidaraitės-Michailovės rekomendacijos senjorams:

- vyresnio amžiaus žmonėms patartina rinktis lėtesnes, mažiau intensyvias mankštas, kurios nereikalauja didelės fizinės ištvermės, pavyzdžiui, pilates, kalanetika, joga, kūno dizainas, taip pat plaukimas, lėtas važiavimas dviračiu ar intensyvesnis vaikščiojimas gryname ore.

- treniruočių metu reikėtų vengti per didelių svorių, apkrovos bei kiekvieno asmeniniam fiziniam pasirengimui netinkamų pratimų. Svarbiausia jausti savo fizines galimybes ir pratimus atlikti nepersitempiant.

- senjorams, turintiems aukštesnį kraujospūdį ar kitų sveikatos negalavimų, renkantis bet kokius sporto užsiėmimus, privaloma prieš tai pasikonsultuoti su gydytoju.

- bet kokio sporto užsiėmimo metu būtina nuolat atidžiai sekti kvėpavimo ir pulso ritmą. Jei lankotės sporto klube - klausykite trenerio nurodymų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

nepavydėkit

nepavydėkit portretas
ponios, jei kokia dama atrodo ir jaunesnė, ir gražesnė, ir sportiškesnė, tuoj pasipila priekaištai, pilni pavydo. Pažiūrėkit, damos, į save, į savo pasą ir džiaukitės dar likusiu jums gyvenimu. Štai ir viskas.

dana

dana portretas
Uztenka skleisti nesamones....Stropus.darbstus,kurybingas zmogus nesijaucia senas ,nemanau kad tokiam zmogui reiktu sportuoti.Bet koks judesys jau vadimamas sportu.Uzsisedejusiem,neveikliem zmonem reikia sportuoti.Nesuprantamai paviesintos sios "artistes,"neaisku kokiam tikslui,gal europos parama ruosiasi gauti ?...
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių