Quantcast

Įtaria nešvarius farmacininkų žaidimus: vaistų sandėliuose yra, bet į vaistines neatveža

  • Teksto dydis:

Ne tik Lietuvą, bet visą Europą apėmusi vaistų trūkumo krizė. Žmonės negali įsigyti itin svarbių medikamentų. Vaistų gamintojai ir pacientų atstovai sako, kad, jei bus priimtos Sveikatos apsaugos ministerijos siūlomos Farmacijos įstatymo pataisos, nuo Naujųjų bus dar blogiau, praneša LNK.

Kraujospūdį mažinantys vaistai Zitai yra kaip oras. Ji juos privalo gerti kiekvieną dieną. Deja, sostinės vaistinėse jų nebėra. Zita tokia ne vienintelė. Jau kurį laiką gydytojų išrašytų medikamentų gyventojai vaistinėse tiesiog neberanda.

„Trūkumas tikrai labai jaučiamas, sulaukiame besiblaškančių pacientų, daug skambučių iš gydytojų, kurie skambina ir klausia, ar gali išrašyti vaistų, ar ras Vilniuje, ar reikės siųstis. Kalbama daugiausia apie lėtinėms ligoms skirtus vaistus“, – situaciją komentavo „Gintarinės vaistinės“ vaistininkė Zita Janušauskienė.

„Šiuo metu tikrai vaistų trūkumas yra, dingę kai kurie peršalimo vaistai ir, pasak gamintojų, artimiausiu metu nepasirodys. Taip pat yra kai kurių kraujospūdžio vaistų trūkumas“, – pasakojo „Eurovaistinės“ vaistininkas Vygintas Milašius.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

 

Tačiau sveikatos apsaugos ministras tikina, kad vaistų netrūksta, jie esą guli sandėliuose. Farmacininkai šiuos kaltinimus atmeta.

„Matome, kad didmenose daugelio sandėliuose tų vaistų ir lapkričio mėnesį, ir dabar yra. Tik klausimas, kodėl jų nėra vaistinėse“, – retoriškai spėliojo Arūnas Dulkys.

„Jei vaistų yra sandėliuose, tai į vaistines veža du kartus per dieną, kur didesnė apyvarta“, – pabrėžė Vaistų gamintojų asociacijos valdybos pirmininkas Darius Sinkevičius.

Vaistų gamintojai sako, kad po Naujųjų situacija gali būti dar prastesnė. Pasak jų, tai lems ministerijos noras keisti vaistų kompensavimo tvarką.

„Farmacijos įstatymo projekte kuriamos naujos kainodaros priemonės, kurių šiandien nėra Lietuvos teisėje. Tai reiškia vaistų prieinamumo mažėjimą“, – pažymėjo Vaistų gamintojų asociacijos valdybos narys Justinas Poderis.

„Su kiekvienu nauju kainynu yra išbraukiama, nebepatenka kažkiek vaistų į kainyną. Žmogus vaistinėje jau šių vaistų neberanda“, – dėstė Lietuvos pacientų organizacijų atstovų tarybos pirmininkė Vida Augustinienė.

„Vaistų pasiūla nebus užtikrinama, dėl to nukentės tiekėjai, neturės galimybės į kompensavimo sistemą tiekti vaistų ir atitinkamai pacientai turės arba keisti vaistus, arba jų įsigyti už savo lėšas“, – pabrėžė Lygiagretaus vaistų importo asociacijos vadovas Donatas Parulis.

Greičiau kupranugaris praslinks pro adatą, nei kokybiški vaistai pateks į kompensavimo sistemą.

Ministras aiškina, kad nauja kompensuojamųjų vaistų kainodara padės gyventojams sutaupyti ir skatins rinktis vaistus su mažiausiomis priemokomis.

„Spaudimas į mūsų sistemą, kad yra poreikis užtikrinti socialiai teisingą kainyną, yra ir šiandien sistema veikia. Mes turime visų vaistų, kompensuojame 100 proc.“, – teigė sveikatos apsaugos ministras.

Projekte siūloma įvesti metinį 45 eurų priemokų krepšelį. Viršijus jį valstybė padengs papildomas gyventojų išlaidas perkant vaistus su mažiausia priemoka. Tačiau vaistų gamintojai įsitikinę, kad toks reguliavimas mažins konkurenciją vaistų rinkoje.

„Greičiau kupranugaris praslinks pro adatą, nei kokybiški vaistai pateks į kompensavimo sistemą“, – vaizdingai lygino D. Parulis.

„Valstybė teigia, kad užtenka vieno vaistinio preparato grupėje. Tiekėjai, gamintojai, gydytojai ir pacientai sako: užtikrinkite prieinamumą ir palikite mums teisę rinktis“, – akcentavo J. Poderis.

„Kainynas sudaromas pagal pačių gamintojų pateiktas paraiškas, iki šiol nebuvo situacijų, kad vaistų kainynui pritrūktų kokių nors paraiškų. Iki šiol mūsų vaistų kainynas yra pilnas, visoms ligoms yra vaistų“, – Sveikatos apsaugos ministerijos sistemai metamą kritiką neigė A. Dulkys.

Jei Seimas pritars, nauja vaistų kainodara įsigalios nuo sausio.

Buvęs Sveikatos apsaugos ministras, Seimo narys Aurelijus Veryga medikamentų trūkumą apibūdina kaip galimą suplanuotą akciją.

„Manau, kad visa ši vaistų trūkumo akcija yra specialiai organizuota. Kaip vaistai yra sandėlyje, bet jų nėra vaistinėje? Vaistinių tinklai praktiškai visi turi savo didmeną, tai reiškia, kad tie vaistai yra jų pačių sandėliuose. Manau, kad čia sąmoningai suorganizuota akcija bandant visuomenėje sukelti nerimą, kad trūksta vaistų, ir dėl to neva nereikia priimti įstatymų, keliančių griežtesnes sąlygas gamintojams“, – portalui „Delfi“ pasakojo A. Veryga.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Aš portretas
Kam reikia ant kiekvieno kampo po kelias vaistines? Palikti visame mieste tris ir pilnai gana! Anksčiau to nebuvo ir buvo viskas gerai...

kapsas

kapsas portretas
Nieko nuostabaus juk čia LIETUVA čia vertelgos, verslininkais jų nepavadinsi, už centą ir tėvą parduos tik neduok dieve pelnas nors vienu centu sumažės, bet tam atvirai pritaria valdžios žmogai.....

Jonas

Jonas portretas
Mes gyvename džiunglėse aplinkui vien beždžionės o beždžionei vaistų nereikia greičiau išnyks
VISI KOMENTARAI 23

Galerijos

Daugiau straipsnių