Quantcast

Į pagalbą šeimos gydytojams – nauji specialistai

Nuo šiol gydymo įstaigoms sudaromos sąlygos įsidarbinti papildomą šeimos gydytojo komandos narį. Teigiama, kad atsiradus šiai naujovei šeimos gydytojai galės daugiau laiko skirti pacientams.

Pritrūksta laiko

15 min. – pagal rekomendaciją tiek laiko šeimos gydytojas turėtų skirti vienam pacientui. Tačiau reali situacija būna kiek kitokia – dėl didelių darbo krūvių gydytojai gali skirti perpus mažiau, vos kelias minutes.

Valstybinė ligonių kasa (VLK) neseniai pristatė naujovę – gydymo įstaigos gali įsidarbinti papildomą šeimos gydytojo komandos narį. Juo gali tapti slaugytojo padėjėja, gyvensenos medicinos specialistas, socialinis darbuotojas ar kineziterapeutas.

VLK atstovų teigimu, šie pokyčiai leis gyventojams gauti daugiau įvairių paslaugų, o šeimos gydytojams – skirti daugiau laiko pacientams.

Šioms naujovėms įgyvendinti šiais metais skirta beveik 10 mln. eurų iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF).

Laukia finansavimo

"Bet kokia pagalba šeimos gydytojui yra reikalinga", – siūlomus pokyčius įvertino Klaipėdos jūrininkų sveikatos priežiūros centro vyriausiasis gydytojas Saulius Dabravalskis.

Pasak jo, įdarbinus naujų specialistų, šeimos gydytojams sumažėtų darbo krūviai. Tačiau jiems išlaikyti reikalingi papildomi pinigai iš Valstybinės ligonių kasos.

"Kol kas tų pinigų nėra. Lauksime, kol pasirodys finansavimas bei jo skyrimo principai. Jau dabar diskutuojame su kolektyvu, administracija, ką mes darysime, kokio specialisto mums labiau reikėtų.

Teisės akte numatoma, kad įstaiga galės pasirinkti pagal savo poreikius. Tad spręsime, kuris iš siūlomų specialistų gali labiau padėti šeimos gydytojui sumažinti darbo krūvį", – sakė gydymo įstaigos vadovas.

Pasak S.Dabravalskio, kol kas sunku pasakyti, nuo kada atsiras šie specialistai – viską lems finansavimas.

Daugiau paslaugų vietoje

VLK Paslaugų ekspertizės ir kontrolės skyriaus vyriausiosios specialistės Oksanos Burokienės teigimu, padidintas finansavimas leis gydymo įstaigoms įsidarbinti daugiau reikiamų specialistų šeimos gydytojo komandoje.

"Iki šiol šeimos gydytojo komandos paslaugas teikė šeimos gydytojas, bendrosios praktikos slaugytojas, o prireikus – bendruomenės slaugytojas, akušeris bei išplėstinės praktikos slaugytojas. Nuo šiol gydymo įstaigoms sudaromos sąlygos, be minėtų specialistų, įsidarbinti papildomą šeimos gydytojo komandos paslaugas teikiantį narį", – sakė O.Burokienė.

Jos teigimu, ši naujovė leis pacientams, atėjusiems pas šeimos gydytoją, gauti didesnį spektrą paslaugų ir savo problemas spręsti patogiau, papildomai neieškant pagalbos kitur, o gaunant kompleksinę pagalbą toje gydymo įstaigoje, kurioje yra prisirašęs.

Tuomet naujovės palengvina ir šeimos gydytojų darbą – papildomas komandos narys leis taupyti laiko ir jo daugiau skirti tiesioginiam darbui su pacientais.

Įstaigos spręs pačios

"Šeimos gydytojas yra tas specialistas, į kurį kreipiamasi pirmiausia, susidūrus su bet kokia sveikatos problema. Neretai pacientų problemos yra kompleksinės.

Dažnai gyventojai, kurie kreipiasi į šeimos gydytoją, turi ne tik su sveikata susijusių nusiskundimų, bet ir kitų problemų. Tokiais atvejais galės padėti socialinis darbuotojas, dirbantis šeimos gydytojo komandoje.

Prireikus sveikos gyvensenos patarimų, žmogų pakonsultuoti galės gyvensenos medicinos specialistas. O jei pacientui bus reikalinga fizinė terapija, pasitarnaus drauge su šeimos gydytoju dirbantis kineziterapeutas", – paaiškino VLK specialistė.

Atsižvelgdamos į savo pacientų poreikius gydymo įstaigos pačios spręs, kokios srities specialistą įsidarbinti šeimos gydytojo komandoje. Pasirinkto specialisto teikiamos paslaugos bus apmokamos PSDF lėšomis.

Iš viso šiais metais pirminei sveikatos priežiūrai skirta 264,4 mln. eurų – net 39,6 mln. eurų daugiau nei pernai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

uosvis

uosvis portretas
tai dabar zentu ir uosviu kraste bus visi gimines priimti

PENSININKAS

PENSININKAS portretas
PACIENTUI SKIRIAMA TIK 15 MIN.JEI BŪTŲ SKIRIAMA BENT 45-60 MIN.[KAIP YRA DAUGELYJE IŠSIVYSČIUSIŲ ŠALIŲ]-TAI IŠ KARTO PAMATYTUSI,KIEK TRŪKSTA MEDICININIO PERSONALO,[JO PADIDINIMUI REIKIA LĖŠŲ] [NES PER PAMAINĄ GYDYTOJAS GALĖTŲ PRIRIMTI 8-10 PACIENTŲ.O NE 30-50 KAIP DABAR[VIENAM SKIRIAMA5-10MIN.] PERŠASI IŠVADA-.PACIENTAI LIETUVOJE GYDOMI MEDIKŲ SVEIKATOS IR ATLYGINIMŲ SĄSKAITA.

Teleu

Teleu portretas
Mano nuomone kad seimos gydytojai labai pikti ty ant naujoviu ,ant ligoniu kurie ateina o apie sena zmogu tai jau gulk tiesiai i karsta ir niekur neik ,......
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių