Quantcast

Į ligoninę paguldytos moters dukra: nesuprantu, kodėl šiems medikams turėčiau dėkoti

„Tariame medikams „Ačiū!“. Taip, yra kuriems visada reikia nepamiršti padėkoti, tačiau, susidūrus su Panevėžio ligonine, nesuprantu, už ką jiems dėkoti“, – apie nemalonią patirtį Respublikinėje Panevėžio ligoninėje pasakoja Kristina Jakšienė, kurios mama į gydymo įstaigą buvo paguldyta birželio 4 dieną. 67-erių moterį ištiko insultas. „Norėdama sužinoti apie mamos būklę,  mamą gydančiai medikei skambinu dažnai, tačiau vaizdingai pasakius – katinas gaudo pelę, o pelės nebėra. Gydytoja neatsiliepia, o paskambinus kitiems medikams, jie sako, kad nustočiau skambinėti ir trukdyti jų darbą. Su pacientais ir jų artimaisiais jau ne vienerius metus grubiai elgiamasi“, – teigia moteris.

Su gydančia medike susisiekti nepavyksta

„Atvežamas sunkus ligonis – insultas, smegenyse – kraujavimas, kairė kūno pusė paralyžiuota –, tačiau iš greitosios medicinos pagalbos automobilio medikai nesugeba ligonio švelniai perkelti į kitą gultą, nes ne tik nežino, kaip tai padaryti, bet dar ir lovos stabdžiai neužspausti. Lova – sau, ligonis verkia, nes kalbėti negali, o greitosios medikai sako: „Nestovėkite, padėkite įkelti“. Nors neturiu medicininio išsilavinimo, bet žinau, kad tokioje situacijoje ligoniui mano pagalba gali ir pakenkti“, –sako pašnekovė.

Ligonė nuvežama apžiūrėti, tačiau jos dukra dėl COVID-19 grėsmės su mama keliauti toliau negali. „Laukiu valandą, dvi, tris ir nesulaukiu jokių žinių, kaip jaučiasi mano artimas žmogus. Koridoriuje gydytojai, slaugės jaučiasi tarsi parke – šmaikštauja ir neskuba pranešti, kas vyksta su mano mama. Koridoriai tušti, žmonių nedaug, – nuoskaudos neslepia pašnekovė, kuri laukė laukiamajame. – Nuolat girdėjau mamos aimanas ir verksmą, kad skauda. O paguosti jos ir nuraminti juk negalėjau, neleidžiama. Jaučiausi tragiškai.“

Pašnekovės nuotr.

Po trijų valandų, anot pašnekovės, mamai buvo atliktas kompiuterinės tomografijos tyrimas. „Veža mamą tyrimui, tačiau ji negali kalbėti, tik dejuoja iš skausmo, jos kairė kūno pusė paralyžiuota, o personalas, vežantis mamą per koridorius, nesivargina jos apkloti“, – pamena K. Jakšienė.

Po tyrimų ligonė buvo paguldyta į skyrių, kuriame teko parą laukti tyrimo dėl COVID-19 atsakymo.

Gavus neigiamą COVID-19 tyrimo atsakymą, mama keliama į kitą, II Neurologijos skyrių, o tuomet prasideda elementai iš fantastikos srities.

„Išaušus kitai dienai susisiekti su gydančiu gydytoju, tai tas pats, kas pagauti krentančias žvaigždes. Gavus neigiamą COVID-19 tyrimo atsakymą, mama keliama į kitą, II Neurologijos skyrių, o tuomet prasideda elementai iš fantastikos srities. Man praneša: „Atvežkite sauskelnių, šlapių servetėlių, kremo, vandens ir kitų higienos reikmenų. Nulekiu, nuperku.  Atvežu, o ten prie „sargų bokštelio“ pasitinka ūsuotas dėdė su cigarete dantyse ir sako: „Mes ne siuntų tarnyba ir Aurelijaus Verygos įsakymu negalime perduoti jūsų atvežtų daiktų“. Klausiu, kaip man perduoti higienos reikmenis, jei jų negaliu nunešti į skyrių, o tada ūsuotas dėdė liepė padėti į vežimėlį lauke – rytoj ateis ir paims. Rytoj, o jei lietus? Niekam tai neįdomu, nes niekas neįpareigotas“, – sako moteris, kuri bandė susisiekti su mamą gydančiu gydytoju, tačiau jos pastangos buvo bevaisės.

„Vėl bandau susisiekti, klausti, kokia mamos būklė, kaip man perduoti būtinus higienos reikmenis, tačiau atsiliepęs ir neprisistatęs žmogus pakeltu tonu tik pasakė: „Greičiau vežkite sauskelnes, nes neturime, ką dėti, o vartyti tokį ligonį taip sunku, kad mano nugara jau susukta“. Apstulbau ir paklausiau, ar aš atvežiau karkvabalį nuo gatvės, jei pakeltu tonu taip kalbama, ar nebus toks pats tonas ir galimai panaudotas prieš sunkų ligonį, kuris negali apsiginti ir pasakyti, kaip jam skauda? Kokiame amžiuje esame? Pas pacientą neleidžiama, o krūvos priekaištų sulaukiau iš darbuotojos, kurios dar kartą paprašius prisistatyti, ji tiesiog numetė telefono ragelį... Vėl skambinu ir klausiu, ar yra galimybė perduoti krepšelį, kuris jiems patiems palengvins ligonio priežiūrą?“ – pasakoja moteris. 

Siuntinys pasiekė ligonę, tačiau reikalingas priemones, anot pašnekovės, teko vežti ne kartą. „Vakar per stebuklą pavyko gauti leidimą prieiti prie mamos 20 minučių, tai apžiūrėjau, palikau higienos priemonių. Mano mama verkia, nes ją kamuoja dideli skausmai, silpnumas. Ji skundėsi, kad keičiant patalynę, jai labai supurto galvą, – dėstė K. Jakšienė. – Maistas yra atvežamas, paliekamas ant spintelės, o pacientui, kuris negali visiškai savimi pasirūpinti, jo nesuvalgius, maistas išsivežamas. Medikai aiškina, kad statomos lašelinės ir badu žmogus nenumirs“. 

Pašnekovė atvira: ji apie tai ryžosi kalbėti garsiai, nes bendravimo problemos gydymo įstaigoje neva tęsiasi ne vienerius metus. „Priėmimo skyriuje bendravimo problema tęsiasi ne vienerius metus, čia chaosas. Ligonis turi turėti geležinius nervus, kad galėtų pasakyti, kas jam su sveikata yra negerai, nes Priėmimo skyriuje į jį žiūri tarsi jis trukdytų“, – sako K. Jakšienė. 

Patarė rašyti pretenziją

Respublikinės Panevėžio ligoninės atstovas tikina, kad dėl šio įvykio ligoninė negavo pretenzijos, tad ir komentuoti situacijos jis negali. „Kadangi nėra nei pareiškimo, nei skundo, ligoninė neturi pagrindo pradėti tyrimo ir komentuoti situacijos. Kalbos su trečiais asmenimis arba socialiniuose tinkluose nėra pagrindas kažką komentuoti. Ponia turėjo pirmiausia bendrauti su ligoninės administracija ir pareikšti nepasitenkinimą ar kažkokias pastabas, ji žengė kitu keliu – yra taip, kaip yra, čia jos pasirinkimas“, – teigė Respublinės Panevėžio ligoninės komunikacijos specialistas Vytautas Riaubiškis, nesileidęs į jokius pasvarstymus.

„Ji turi rašyti pretenziją ar skundą, adresuoti jį ligoninės vadovui ir yra nustatyta tvarka, kaip tokie dalykai yra tvarkomi. Bus nusiskundimas, bus ir oficialus atsakymas“, – teigė ligoninės atstovas.

K. Jakšienė pripažįsta, skundo ligoninės administracijai neparašiusi. „Ar pretenzija rašoma ne tuo atveju, kai yra įtarimų, kad pacientui taikomas netinkamas gydymas? Dabar kalbu apie netinkamą bendravimą. Jei mama bus netinkamai gydoma, tada pretenziją parašysiu. Tačiau parašius pretenziją, ji svarstoma 20 darbo dienų, o atvežus sunkų ligonį norime gauti pagalbą čia ir dabar. Tikrai žinau atvejų, kai kiti žmonės rašė pretenzijas, bet jos arba atmetamos, arba dingsta“, – teigia moteris, kuri prisipažįsta nebežinanti, kur kreiptis pagalbos.

SAM: informaciją apie paciento būklę gydantys medikai turėjo suteikti

Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) atstovai teigė, kad tais atvejais, kai pacientas ar jo artimieji yra nepatenkinti suteiktomis paslaugomis, visuomet raginama pirmiausia kreiptis į gydymo įstaigos administraciją, spręsti iškilusias problemas ieškant geriausių sprendimų pacientui.

„Sveikata visiems mums yra pats brangiausias turtas, tad kiekvienas, sunegalavęs ar patyręs traumą, tikimės medikų profesionalumo, kompetencijos, tinkamos priežiūros, atidumo, rūpestingumo, pasitikime jais. Tikrai neturėtų būti taip, kad pacientui reikia kovoti siekiant gauti kokybiškas paslaugas. Tad apgailestaujame, jei šiuo atveju teko galimai susidurti su galima nekompetencija, netinkama priežiūra ar nekorektišku medikų elgesiu. Tikrai suprantame artimųjų susirūpinimą, tačiau, vis dėlto, iš pateiktos informacijos jokių galutinių vertinimų, išvadų daryti negalime. Siekiant objektyviai įvertinti, kodėl susidarė ši konkreti situacija, ar medikai tinkamai atliko savo pareigas, reikėtų atlikti išsamų situacijos vertinimą“, – rašoma portalui kauno.diena.lt Spaudos tarnybos vyriausiosios specialistės Justinos Petravičienės atsiųstame laiške.

SAM atstovė priminė, kad nuo gegužės 18 d. gydymo įstaigose vėl leista lankyti pacientus. „Svarbu tai, kad įstaigų vadovai turėjo nustatyti lankymo tvarką ir sąlygas. Aišku tai, kad informaciją apie paciento būklę gydantys medikai turėjo suteikti, jeigu paciento ligos istorijoje artimasis nurodytas kaip galintis gauti tokią informaciją. Tai nuotolinėmis ryšio priemonėmis turėjo būti užtikrinta“, – rašoma atsakymuose.

Paklausus, ar ligoninės personalas gali reikalauti artimųjų atnešti ligonio slaugymui reikalingų sauskelnių ir kitų higienos reikmenų,  SAM atstovai tikino, kad už visas pacientui suteiktas paslaugas gydymo įstaigos gauna apmokėjimą iš ligonių kasų pagal sudarytas sutartis. „Į paslaugų kainą įskaičiuotos visos priemonės“, – teigiama laiške.

Pasiteiravus, ar norint sulaukti ligoninės administracijos atsakymų į jai rūpimus klausimus K. Jakšienei būtina parašyti pretenziją, SAM atstovai atsakė abstrakčiai: „Tais atvejais, kai pacientas ar jo artimieji yra nepatenkinti suteiktomis paslaugomis, visuomet raginame pirmiausia kreiptis į gydymo įstaigos administraciją, spręsti iškilusias problemas ieškant geriausių sprendimų pacientui. Jei gautas atsakymas netenkina, galima kreiptis į Valstybinę akreditavimo sveikatos priežiūros veiklai tarnybą, kuri pagal kompetenciją atlieka asmens sveikatos priežiūros paslaugų prieinamumo ir kokybės įvertinimą, arba į Pacientų sveikatai padarytos žalos nustatymo komisiją prie Sveikatos apsaugos ministerijos, kuri nustato paciento teisių pažeidimo ar nepažeidimo faktą. Pati SAM gautų pacientų skundų dėl paslaugų kokybės nenagrinėja, jie yra nukreipiami atsakingoms institucijoms, kurios yra kompetentingos tai atlikti.“



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
Yra kaip yra - ve'Rygos ligoninės tiesiausias kelias į morgą... jis, sako, dabar ruošia medalį jo 'chebros' numarintų ligonių artimiesiems.

Love

Love portretas
Mano senelio mirtis ant medikų sąžinės, jam laiku ne buvo suteikta pagalba. Žmogus paralyžiuotas iš kairės pusės, nepaeinantis, nebekalbantis, su insultu buvo atvežtas į Vilniaus Lazdynų ligoninę. Diagnozė galvos sumušimas ir išleistas į namus. Taip sumušimas, nes žmogus prarado sąmonę bet kur kiti požymiai? Net aš be med. išsilavinimo galėjau nustatyti insulto diagnozę. Už ką dėkoti, nežinau. Šiais laikai medikai be ,,padėkos" nedirba. Prašo premijų, pakelti algas. Taip gal but tiems kurie dirba su covid sergančiais. O visiems kitiems už ką? Jie pacientų nepriema, poliklinikos tuščios, ligoninės tuščios , kiek žmonių negavo pagalbos.

Kopūstas.

Kopūstas.  portretas
Siūlyčiau medikams Apkarpyt Algas, tada jie Sužmogiškėtų.
VISI KOMENTARAI 44

Galerijos

Daugiau straipsnių