Quantcast

Į kovą su rūkymu – mažiau kenkiančios alternatyvos

"Gyvenime buvo laikotarpis, kai per dieną surūkydavau po du pakelius cigarečių", – metą, kai dirbo televizijoje, prisimena rinkodaros specialistas Saugirdas Vaitulionis. Supratęs, kad toks įprotis prie gero neprives, pramogų pasaulyje žinomas vyras pradėjo ieškoti mažiau sveikatai kenkiančių alternatyvų.

Rūko pusę gyvenimo

36-erių S.Vaitulionis tabako gaminius vartoja pusę gyvenimo. Tiesa, prisipažino, kad niekada nebuvo tas žmogus, kuris ryte vos pramerkęs akis iškart griebiasi cigaretės. Visgi net ir suvokdamas žalą sveikatai, jis niekada šio įpročio nebandė išrauti, o mesti rūkyti galinčios paskatinti knygos ar maisto papildai – ne jam.

"Kai surūkydavau po 40 cigarečių per dieną, supratau, kad toliau tai tęstis nebegali. Rūkyti tapo nebeskanu. Kadangi technologijos žengia į priekį, radau priimtinesnę, malonesnę ir, remiantis tyrimais, ne tokia kenksmingą alternatyvą – bedūmius tabako gaminius", – sakė vilnietis. Mokslininkai įrodė, kad vartojant bedūmius (tabakas kaitinamas iki 350 ar mažiau laipsnių temperatūros, kai įprastinėse cigaretėse tabakas dega 900 laipsnių temperatūroje) produktus, išsiskiria apie 90 proc. mažiau kenksmingų medžiagų. Kadangi į aplinką nesklinda dūmai, tai nesukelia ir pasyvaus rūkymo rizikos.

Vakarėliuose nuolat besisukantis pramogų verslo atstovas pastebėjo, kad jo draugai, kurie yra užkietėję rūkaliai, nuolat domisi alternatyvomis. "Įpročių turinčiam žmogui alternatyvos gyvenimą leidžia paversti patogesniu ir paprastesniu. Tarkime, mane džiugina, kad parūkius nebesmirda plaukai, pirštai, drabužiai. Iš burnos taip pat nesklinda blogas kvapas!" – estetikai daug dėmesio skiriantis S.Vaitulionis bedūmes technologijas naudoja beveik metus.

Žalos mažinimo programa yra tarsi koridorius, kuriuo iš priklausomybės negalintis išbristi žmogus žingsniuoja mažiau rizikuodamas.

Kai nepakanka valios pastangų

S.Vaitulionis nežino kančių, su kuriomis susiduria ne vienas rūkyti bandantis mesti žmogus, o vilnietis Paulius tai patyrė savo kailiu. "Mesti rūkyti bandžiau tūkstančius kartų. Vengiau draugų, kurie rūko. Skaičiau psichologines knygas. Parduotuvėse nepakeldavau akių į lentynas, kuriose sudėliotos cigaretės. Rinkausi ir gana drastiškus būdus – nusprendęs kovoti su įpročiu, iškart išmesdavau visas turimas cigaretes", – ilgiausiai priklausomybę nuo tabako 40-metis vyras yra pažabojęs pusmečiui. Tuomet vėl įsisukdavo užburtas ratas – tai vėl griebdavosi cigaretės, tai bandydavo atsisakyti sveikatai žalingo įpročio, tačiau pristigęs valios  rūkyti pradeda ir vėl.

Panašių istorijų ne kartą girdėjo ir gydytojas psichiatras Jaunius Urbutis. "Žmogus nurodė motyvą – norą gyventi sveikiau – ir tai buvo jo siekis, – komentuodamas Pauliaus atvejį sakė medikas. – Tačiau šis siekis pakeliui kažkur išblėso, vyrui veikiausiai pritrūko paskatinimo. Be to, turint bet kurią priklausomybę, atkrytis yra natūrali sveikimo proceso dalis, mat labai mažai žmonių pavyksta medžiagos vartojimą nutraukti iškart."

Kai kurie psichiatrai laikosi nuomonės, kad nežinojimas apie kitas tabako alternatyvas ir radikalus nikotino atsisakymas nuo jo priklausančiam žmogui gali sukelti dar skaudesnes pasekmes. Asmuo gali pereiti prie stipresnių, dar labiau sveikatą žalojančių tonizuojančių sintetinių preparatų. Tad ar elektroninės cigaretės bei bedūmiai tabako gaminiai galėtų būti mažiau kenkiantis sveikatai sprendimas rūkaliams?

"Žmogus, ypač tas, kuris mesti rūkyti bandė ne kartą, tačiau vis tiek vėl grįždavo prie šio įpročio, turėtų žinoti visą galimą pasirinkimų spektrą. Daugelis žino apie specialias kramtomąsias gumas, nikotiną išskiriančius pleistrus, šiek tiek mažiau žmonių girdėjo apie farmakologinius preparatus, medikamentus. Mūsų demokratinėje visuomenėje pagalbos ieškantis žmogus turėtų žinoti apie visus galimus būdus sumažinti suvartojamo tabako kiekį ar išbristi iš priklausomybės – įskaitant ir alternatyvius metodus. Tyrimų duomenys rodo, kad bedūmių tabako gaminių vartojimas sveikatai kenkia mažiau", – aiškino psichiatras.

J.Urbutis žino atvejų, kai žmonėms pavyksta išbristi iš priklausomybės nuo nikotino sumažinus suvartojamo tabako kiekį. Žmogus per dieną gali surūkyti vos vieną cigaretę, kol galiausiai visai liaujasi rūkyti.

Turbūt kiekvienas savo gyvenime pažįsta ir žmonių, kurie cigaretės griebiasi patyrę stresą ar vakarėlio metu. "Šiems socialiniams rūkaliams, kuriems nėra būtinos cigaretės nikotino koncentracijai kūne palaikyti, tokį "rūkymo ritualą" patarčiau transformuoti į kitą veiklą. Gavus nikotino, veikiama centrinė nervų sistema – išsiskiria tam tikrų medžiagų, kurios sukuria atsipalaidavimo jausmą –, tačiau toks cheminis metodas sukelia grėsmę įbristi gilyn į priklausomybę", – J.Urbutis šiems žmonėms pataria kreiptis į specialistą, kuris padėtų surasti tam alternatyvą, nekenkiančią sveikatai.

Su kiek kitokia situacija susiduria žmonės, kurių organizmas kasdien reikalauja nikotino. "Rūkalius, patyręs stresą, net nesusimąstęs čiumpa pakelį ir prisidega cigaretę. Tad tabako gaminių atsisakymas jam yra tiek nikotino "badas", tiek ir streso malšinimo ritualo nutraukimas. Net ir pakeitus šį įprotį kita veikla, neretai žmogus tarsi pajunta įpročio vietoje atsiradusią tuštumą. Tad šiuo atveju, keičiant įpročius, dažnai tenka pakeisti ir aplinką, nes jei aplink visi traukia dūmą, tai žmogus gali išlikti pasyviu rūkaliumi arba jo rūkymas atsinaujina", – aiškino J.Urbutis.

Įkvepia švedų pavyzdys

Nors Sveikatos apsaugos ministerija bei kitos institucijos užsimojo suvienodinti cigarečių pakelius, neleisti rūkyti balkonuose ar kitose viešose vietose, tačiau, anot pašnekovo, šie kardinalūs metodai rūkantiems ar bandantiems mažinti tabako gaminių vartojimą turėtų tik dalinį poveikį. J.Urbutis pastebi, kad, analizuojant rūkymo sukeliamas problemas, verta kalbėti ir apie alternatyvas, ir apie žalos mažinimo programas.

Vienas labiau įkvepiančių pavyzdžių, anot specialisto, yra Švedijos patirtis. Tradicines cigaretes šioje šalyje rūko vos 5 proc. gyventojų. Švedai surado "švelnesnę" išeitį – užuot visiškai atsisakę tabako, pasuko žalos mažinimo keliu. Tad apie 25 proc. žmonių pasirinko kitus, mažiau žalos sveikatai darančius tabako gaminius. Tyrimai rodo, kad šioje šalyje vyrų mirtingumo nuo plaučių vėžio, rūkymo sukeltų širdies ir kraujagyslių ligų bei kitų vėžinių susirgimų yra bemaž mažiausias ES. "Nekantrauju po 10–15 metų sulaukti epidemiologinių tyrimų ir pamatyti, kaip kinta švedų sergamumo širdies ir kraujagyslių ligomis, onkologinėmis ligomis rodikliai. Jeigu šie rodikliai būtų itin maži, kitoms šalims tai būtų ne tik postūmis, bet ir daugiau nei įkvepiantis pavyzdys", – reziumavo J.Urbutis.


5 patarimai, kaip mesti rūkyti

1. Rūkyti geriau mesti iškart. Pravartu ir prisijaukinti mintis, kad nemalonūs pojūčiai praeina.

2. Noras parūkyti trunka apie 2 minutes. Užsiėmus kita veikla, šis noras praeis.

3. Apie ketinimus mesti rūkyti praneškite kitiems žmonėms. Tuomet įrodyti, kad esate valingas, turėsite ne tik sau, bet ir artimiems žmonėms.

4. Norint mesti rūkyti, palengvinti savijautą gali žolelės. Anot specialistų, verta išbandyti valerijono, sukatžolės ar lobelijos preparatus.

5. Vengti situacijų, kurios gali paskatinti rūkyti. Išanalizuokite, kokiais momentais labiausiai norisi rūkyti ir tuomet sutelkite valią. Tarkime, neikite rūkyti su kolegomis, nelaikykite cigarečių ekstra atvejui, o jei esate įpratęs parūkyti po kavos, vietoj kavos rinkitės kitus gėrimus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

matomai su Svedais bizniuka nutare

matomai  su  Svedais  bizniuka  nutare   portretas
prastumt , ypirst visiems vietoj kontrobandiniu cigareciu [ valdisku is pardutuviu retas kuris ykanda nusipirkt] siulo kaip alternatyva elektrines ,bedumes ,garines ,is svedijos pirkt ,o konservatorius mickevicius siulo kanapes legalizzuot ir visiems jas pradet ,rukyt --sako nuo plaucio vezio isgydo

Svaigulionis

Svaigulionis portretas
Nemanau , kad valerijoną ar lobeliją rūkyti sveikiau :D

Mokslininkai -zudikai

Mokslininkai -zudikai portretas
Nerasykit nesamomiu kenkia duminis NEDUMINIS GARINIS SKYSTINIS IR VISAS KITAS SLAMSTAS IR DARDAUGIAU..... VAKIKAI RUKO TA jusu slamsta MASISKAI IR dieliais kiekiais. Patalpu lubos sienos apsinesa nuo to slamsto, o plauciai grazuteliai?????????? Tai atsakymas trumpas ir aiskus tai chemija kuri kenkia dar stipriau ........
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių