Quantcast

Gyventojų šokdinamiems medikams trūko kantrybė: prakalbo apie baudas arba iškvietimų apmokestinimą

  • Teksto dydis:

Greitosios pagalbos medikai skuba į iškvietimą, tačiau sako, kad mažiausiai trečdaliu atvejų jie į pagalbą žmogui lekia be reikalo, praneša LNK.

Pagrindinė priežastis – žmonėms sunku patekti pas šeimos gydytojus. „Jeigu būtų paprasčiau patekti pas gydytoją tada, kai žmogui nutiko kažkas, tai faktas, kad turbūt nereikėtų nei greitosios medicinos pagalbos, nei į priėmimą“, – sakė Ukmergės profesinės sąjungos „Solidarumas“ pirmininkė Jolanta Keburienė.

„Nori patekti į ligoninę. Kada yra įprastas kelias – kada nukreipia poliklinika: lėtinė liga, gydytis reikia kiekvieną dieną, namie gerti vaistus. Žmonės to nenori, nori būti sveiki čia ir dabar. Ir mano, kad pagulėję ligoninėje, jie pasidarys sveiki“, – aiškino Vilniaus greitosios medicinos pagalbos skyriaus vadovas Mindaugas Kliukas.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

 

Medikus gyventojai šokdina dėl problemų, kurias galėtų ir patys išspręsti. Pirmiausia tiesiog išgėrę vaistų. „Deja, jie nori, kad kvalifikuotai paduotų jiems tabletę“, – pridūrė M. Kliukas.

„Žmogus jau buvo priėmimo kambaryje, turi gydymą, bet sugrįžo į namus, jam nepadėjo per kelias valandas tai, kas jam paskirta. Jis vėl ima telefoną ir vėl skambina, kviečiasi“, – detalizavo J. Keburienė.

Medikų brangų laiką dažnai gaišina girti asmenys. Būna, kad kviečiant pagalbą problema nupasakojama vienaip, o nuvykus į vietą – realybė visai kita. „Moteris grįžinėjo iš klubo ir nugriuvo laiptinėje, guli. Vyras kvietė savo žmonai. Kvietimas skambėjo taip, kad gal moterį kažkas apnuodijo. O nuvažiavus tiesiog reikėjo ją nuvesti iki namų“, – teigė Vilniaus greitosios medicinos pagalbos stoties direktoriaus pavaduotojas Tadeuš Rodz.

Vieni medikus šokdina nesąmoningai, tačiau yra ir piktybinių atvejų. „Būna skambučių į dispečerinę iš to paties asmens per parą 20-30 skambučių. Į dalį atsakome, į kitą dalį važiuoja medikų brigada su policija. Jie terorizuoja, kad nusižudys, nors realiai jie greičiausiai vartoja alkoholį“, – kalbėjo Panvėžio greitosios medicinos pagalbos stoties direktorė Rūta Ramoškaitė.

Netikrų iškvietimų, kai pavojus gyvybei negresia, itin padaugėja šventiniu laikotarpiu. „Labai daug vienišų žmonių, kurie palikti yra, neturi artimųjų, neturi, su kuo švęsti švenčių. Tada prasideda jaudulys, sukyla emocijos. Iš paskos, žinoma, ateina ir hipertenzija, tada ir širdies ritmai gali sutrikti“, – aiškino Vilniaus greitosios medicinos pagalbos skyriaus vadovas.

Vieniši žmonės medikams skambina, nes pastariesiems tiesiog trūksta dėmesio, jie nori paskalbėti. „Pasėdėjus, pabendravus su žmogumi dažniausiai ta problema išsisprendžia“, – sakė M. Kliukas.

Turime tokią vieną močiutę, pas kurią važiavome beveik 80 kartų per metus.

„Turime tokią vieną močiutę, pas kurią važiavome beveik 80 kartų per metus“, – pasakojo R. Ramoškaitė.

Greitosios medicinos pagalbos darbuotojų ir taip trūksta. Tad toks medikų šokdinimas eikvoja išteklius, o kartais gali kainuoti ir kažkieno gyvybę. „Tueime pasverti ir pagalvoti, ar tikrai ta mano problema tokia, kad aš negaliu atvykti pats“ – patarė Ukmergės profesinės sąjungos „Solidarumas“ pirmininkė.

Anot medikų, ši problema greitosios medicinos pagalbos tarnybas kamuoja jau seniai, o spręsti ją iš esmės nesiimama. Medikai svarsto, kad galbūt noras suskaudus galvai kviestis greitąją pagalbą, išspręstų baudos, arba nebūtinų iškvietimų apmokestinimas taip, kaip Latvijoje.

„Bausti už tai tiek, kiek kainuoja būtent tas iškvietimas“, – sakė Vilniaus greitosios medicinos pagalbos stoties direktoriaus pavaduotojas.

„Nuomonių yra įvairių: vieni siūlo baudas, kiti – padaryti mokamus kvietimus. Bet, niekada negali žinoti, tam piktybiniam žmogui gali vieną kartą iš tikrųjų įvykti miokardo infarktas arba insultas“ – svarstė M. Kliukas.

Medikų skaičiavimu, vienas greitosios medicinos pagalbos iškvietimas kainuoja apie 200 eurų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Visiems girtuokliams uždėt mokestį. Arba girtų išvis nevežti į ligonines.Priėmimo skyriuose vien pasmirdę girtuokliai ir seniai, kurie taipogi namie galėtų pasigydyti nuo spaudimų ar kitų senatvinių negalių, bet visiems reikia ligoninių, o paskui koniaveikiasi, koliojasi.

Tik nereikia

Tik nereikia portretas
čia vaidinti šikantį katiną. Visi dirbam savo darbą, ir pas visus būna problemų. Pirmiausia išsiaiškinkite su savo kolegomis šeimos gydytojais, o jau tada grasinkit baudomis.

Irena

Irena portretas
Tegul ima mokestį,žmonės ispindejo ,dėl kiekvieno sudo kviečiasi,kai skambini,kad duobutės sritį skauda,kad net silpna darosi,ką sako,,tai viskas gerai,nes jau prisiskambinote,,tai gali žmonės dėl kiekvienos sudinos problemos irgi neskambinti,yra kaimynai,giminės,anūkai ,tegul šnekasi,kas draudžia ,o kas atsiliepia,gali pasakyti konkrečiai,kad be reikalo neskambinetu,ir neperduoti greitosioms jokios informacijos,ne greitosios reikalas jei ekstremalai,laipioja ant elektros tinklų,kaip užlipo,taip ir nulips,ar boba kraujuoja,nes diedas į snukį dėjo,negali bybio sutvarkyti,ar nenori,kas neaišku,o ko visi varo gelbėti kelių ereliu,tegul dvesta,taigi kaip tik donoras vietoje,po to tik teismas,kas neaišku
VISI KOMENTARAI 48

Galerijos

Daugiau straipsnių