Quantcast

Gyvenimas po širdies smūgio: nepamirškite fizinės veiklos

  • Teksto dydis:

Miokardo infarktas, kitaip vadinimas širdies smūgiu, gali kardinaliai pakeisti žmogaus gyvenimą. Neretai po širdies smūgio žmonės nedrįsta užsiimti aktyvia fizine veikla ir susiduria su baime, nežinodami, kaip užkirsti kelią širdies problemoms ateityje. Medikai pataria, ką daryti, kad panašių įvykių nepasikartotų.

Užsiimkite fizine veikla

Farmacininkė Jovita Aleknienė tikina: keletas paprastų kasdienės rutinos elementų gali turėti didžiulį vaidmenį sveikstant ir sumažinti infarkto riziką.

Reguliarūs kardiopratimai gali sustiprinti jūsų širdį. Fizinė veikla yra kone esminis širdies stiprinimo elementas po miokardo infarkto, pasakoja J.Aleknienė. Anot jos, tai gali būti bėgimas, dviračio mynimas, plaukiojimas ar paprasčiausias vaikščiojimas.

„Tenka išgirsti atvejų, kai žmonės po širdies smūgio nerimauja, kad jų širdis neatlaikys aktyvesnės veiklos. Žinoma, kiekviena situacija yra individuali, todėl visada reikėtų pasitarti su savo gydytoju, tačiau retas iš jų patartų visiškai atsakyti fizinio aktyvumo. Kardiopratimai padeda širdžiai pumpuoti kraują ir tiekti deguonį jūsų organizmui. Tai stiprina širdies raumenį, todėl net ir paprasčiausi pasivaikščiojimai vakarais gali ne tik ją sustiprinti, bet ir užkirsti kelią širdies darbo sutrikimams ateityje“, – pasakoja J.Aleknienė.

Palaikykite elektrolitų kiekį

Vaistininkė pasakoja, kad užsiimant aktyvia veikla išprakaituojama daugiau mineralų, ypač magnio ir kalio. Todėl ji pataria papildomai gerti tirpius papildų gėrimus, turinčius didesnį elektrolitų kiekį.

„Tai gelbsti užsiimant įvairiomis sporto šakomis: bėgiojant, važiuojant dviračiu ir tiesiog išėjus ilgiau pasivaikščioti. Papildomai vartojant šias medžiagas, širdies raumuo greičiau ir lengviau atsigauna nuo didelės apkrovos“, – pasakoja J.Aleknienė.

Vartodami žuvų taukus galite sumažinti kraujo lipidų kiekį ir kraujospūdį, be to, jie teigiamai veikia širdies ritmą.

Nepamirškite žuvų taukų

Dauguma yra gerai susipažinę su įvairiausia žuvų taukų nauda, tačiau vaistininkė teigia, kad omega-3 rūgštys turi ir daugiau pranašumų: „Kalbant apie širdies kraujagyslių ligų prevenciją, omega-3 papildus atsimena retas žmogus. Iš tikrųjų, vartodami žuvų taukus, galite sumažinti kraujo lipidų kiekį ir kraujospūdį, be to, jie teigiamai veikia širdies ritmą.“

Kraujospūdis ir cholesterolis

Stebėkite kraujospūdį ir cholesterolio kiekį. Didelis cholesterolio kiekis ir aukštas kraujospūdis sukelia stresą širdžiai ir kraujagyslėms, pasakoja vaistininkė: „Tiek kraujospūdžiui, tiek cholesteroliui reguliuoti galima pasitelkti tokias kasdienes ir nieko nekainuojančias priemones kaip lengva mankšta, mažai druskos turinti mityba. Taip pat patariama sąžiningai ir atsakingai vartoti gydytojo paskirtus vaistus, skirtus kraujospūdžiui ir cholesteroliui kontroliuoti. Ypač svarbus reguliarumas, todėl, vos pajutus pagerėjimą, nereikėtų lengva ranka numoti į vaistus“, – pasakoja J.Aleknienė.

Venkite transriebalų

Vaistininkė pataria vengti ne tik transriebalų, bet ir sočiųjų riebalų. „Mityba, kurioje yra daug sočiųjų riebalų ir transriebalų, gali sukelti apnašų kaupimąsi arterijose. Tai laikui bėgant sulėtina kraujo tekėjimą į širdį – toks arterijų blokavimas gali sukelti širdies priepuolį. Todėl ypač po širdies priepuolio į savo mitybą įtraukite daugiau vaisių ir daržovių, o vietoj raudonos mėsos rinkitės paukštieną arba žuvį. Sumažinkite pieno produktų, greitojo maisto, druskos ir cukraus vartojimą“, – pataria J.Aleknienė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių