Quantcast

Gydytojas: gyventojams būtų saugiau saliutus tik stebėti, o ne patiems juos laidyti

Tradiciškai prieš metų pabaigą įvairių sričių specialistams plačiau kalbant apie žalą, kurią gali sukelti neprofesionaliai naudojamos pirotechnikos priemonės, pirmiausia užsimenama apie jų galimą pavojų žmogaus sveikatai. Taip pat – ir apie žalą aplinkai, pasauliui vis labiau jaučiant klimato kaitos padarinius.

Chemikų teigimu, pirotechnikos sudėtyje yra 18 įvairių cheminių medžiagų, dauguma iš jų – kenksmingos žmogui. Todėl nepatartina (ypač vaikams) kvėpuoti oru, kuriame po saliutų sprogimų tvyro nemažai sveikatai pavojingų medžiagų. Medikai savo ruožtu linkę prisiminti nelaimingus atsitikimus, po kurių teko ilgai gydyti sužalotus žmones, neretai neatgaunant jų sveikatos būklės tokios, kokia ji buvo iki jiems didele nelaime pasibaigusių šventiškų linksmybių.

Apie keturis dešimtmečius Kauno klinikose dirbęs ir daugiau nei 20 metų vadovavęs akių traumų padaliniui gydytojas oftalmologas dr. Remigijus Gricius, 2020-ųjų išvakarėse kalbėdamas su naujienų agentūra ELTA, prisiminė išskirtinius atvejus iš savo budėjimų naujametę naktį.

Gydytojo teigimu, ypač daug nelaimių dėl saliutų ar petardų nutikdavo tada, kai parduotuvėse jų nebuvo galima laisvai nusipirkti. Tačiau visada atsirasdavo gudruolių, kurie patys susimeistraudavo tą šventišką sprogmenį. Deja, visai nepatikimą. Dabar kai kurie žmonės laisvai perka fabrikinę produkciją, netgi dėžėmis. Ekspertai viešai skelbia, kad 70 procentų saliutų ir petardų, pasiekiančių Lietuvą, pagaminta Kinijoje, 30 procentų Indijoje, 10 – kitose šalyse. Ir ne visada šių produktų kokybė yra garantuota, o jei dar įsilinksminus nesilaikoma prie gaminio pridėtos instrukcijos, – šventė gali pasibaigti sužalojimais.

„Visada per naujamečius budėjimus man su kolegomis darbo netrūkdavo, – teko gelbėti regėjimą daugybei pacientų. Ir mūsų vienos medikės vyras yra praradęs akį, kai neatsargiai elgėsi su pirotechnika Naujųjų metų naktį. Atrodo, žmogus supratingas, laikėsi instrukcijos, bet jo panaudota pirotechnikos priemonė nebuvo kokybiška. Dar gerai atsimenu tokį nutikimą, kai nukentėjo daugiabučio namo balkone stovėjęs ir saliutus stebėjęs vyras. Kadangi kaimyno iš gretimos laiptinės paleista „raketa“ kažkodėl šovė ne į viršų, bet į šoną, pataikydama žmogui tiesiai į akį“, – pasakojo dr. R. Gricius, Respublikinės Kauno klinikinės ligoninės akių ligų gydytojas.

Dr. Remigijus Gricius. ELTOS nuotr.

Anot jo, medikai traumatologai yra pasirengę skubią pagalbą teikti visą parą. Ir nors, lyginant su tuo, kas buvo prieš keliasdešimt ar keliolika metų, dabar per metų sandūros šventes kiek apmažėję sunkių akių traumų, tačiau kiekviena jų baigiasi ne tik dideliu skausmu, ilgu, sudėtingu gydymu, bet kai kada, – netgi regėjimo praradimu. Nes cheminis nudegimas, smūgis (dažniausi yra mišrūs akių sužalojimai) lemia akyje didelius pakitimus, ir ne visada pavyksta ją išgelbėti. Ypač skaudu, kai nukenčia vaikai.

Kauno klinikų Akių ligų klinikos gydytoja dr. Edita Puodžiuvienė žurnalistams pirmadienį pateikė tokius prieš kelerius metus fiksuotus duomenis: pagal vietinį registrą, iki 5 proc. akių traumas JAV patyrusių pacientų susižalojo nuo petardų ir saliutų. Vengrijoje, kur gyventojams draudžiama sprogdinti tokius šventiškus „sprogtukus“, šis skaičius minimalus, – siekia tik vieną, Lietuvoje – 2 procentus.

Dr. R. Griciaus įsitikinimu, Lietuvoje šventiniai saliutai turėtų būti patikėti tik profesionalams. Gyventojams užsiiminėti saviveikla nereikėtų – jiems pakaktų stebėti ir džiaugtis saugiu atstumu nuo tos vietos, iš kurios saliutai leidžiami į padanges.

„Po daugybės darbo akių traumų sektoriuje metų su bendradarbiais galime daryti išvadą, kad turėtų būti draudžiama pardavinėti petardas, kitas sprogstančias, galinčias sužaloti žmones, priemones. Nes ne visos jos būna kokybiškos, – dažnai petarda sprogsta „ne taip, kaip priklauso“. Juolab jei ji „sprogdinama“ išgėrus alkoholio, skubant, skaičiuojant laikrodžio dūžius, kai nepaisoma instrukcijų, kaip su tomis priemonėmis saugiai elgtis. Labai reikšminga ir tai, kad nelaimei nutikus, didelius pinigus valstybei kainuoja skubi kvalifikuota pagalba bei susižalojusių žmonių gydymas. O blogiausia, kad kažkas paskui savo aklumu, randais ar neįgalumu (kuris taip pat kompensuojamas mokesčių mokėtojų lėšomis) visą likusį gyvenimą turi mokėti už trumpą šventinių saliutų nušviestą akimirką. Todėl šventiniai saliutai turi būti organizuoti ir patikėti tik profesionalams, turintiems įgūdžių, kaip elgtis su tomis priemonėmis“, – Eltai sakė dr. R. Gricius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Tam "laidys"

Tam "laidys" portretas
O tu negalėtum šiemet gale komentaro vietoi taškas- rašyt debilas.

Jei visi stebės

Jei visi stebės portretas
kas "laidys"?

...,stebeti irgi TAM TIKRA RIZIKA...,

...,stebeti irgi TAM TIKRA RIZIKA..., portretas
o KA jau beKALBETI apie JU LAIDYMA... TASKAS
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių