Quantcast

Gydytojas apie COVID-19 sergančius ligonius: kartais pasiseka gyvybę išgelbėti, kartais...

  • Teksto dydis:

„Kartais pasiseka tokį ligonį išgelbėti. Kartais...“, –  Vilniaus universiteto ligoninės Santaros klinikų Anesteziologijos, intensyvios terapijos ir skausmo gydymo centro gydytojas Elegijus Žilėnas pasidalijo patirtimi gydant sergančiuosius COVID-19.

„Ryte parašiau esė apie COVID-19 edukaciniais tikslais, nes turiu vieną gerai trenktą pažįstamą, tai gal suvoks kažką... Nors abejoju...“, – feisbuke pastebėjimais dalijosi gydytojas anesteziologas-reanimatologas.

„Gerai, jei sunki forma apsiriboja karščiavimu, labai stipriu pykinimu, skausmais, vėmimu, nevalgymu. Čia niekai  –palašinsime, duosime deguonies pagal poreikį, hormonų ir daugeliu atveju bus gerai. Baisiausia, kai prasideda dusulys ir per parą žūsta plaučiai... O, atrodė, kad ligonio būklė net gerėjo... Aš net daviau pavadinimą tom katastrofiškai sunkiom formom  – „Vilko bilietas“.  Iš pradžių taikome high flow su 60l/min, tada neinvazinė ventiliacija, o tada, kai pasiekta riba – ligonį intubuojame ir ventiliuojame su aparatu... Jei ir tai nepadeda –  tada jungiam ECMO (tai aparatas, kuris pavaduoja plaučius ekstra korporine membranine oksigenacija), tada jungiame hemofiltracijos kolonėlę dėl nedirbančių inkstų (jei nebuvo prijungta anksčiau), bandome suvaldyti kraujavimus iš  skrandžio, žarnyno, nosiaryklės. Jungiam citosorbo kolonėlę, kad organizmo imuninė sistema per citokinų audrą nenužudytų paties organizmo ir nuolat malamės po plaučius – siurbiam, perintubuojam, siurbiam. Ir viskas iš plaučių šalinasi gabalais – mes vadiname fliakais, nes nėra kaip kitaip apibūdinti tos plaučių audinio konsistencijos. Kartais pasiseka tokį ligonį išgelbėti. Kartais... Dar noriu grįžti prie intubacijos... Man, asmeniškai, nesuvokiama yra tai, kai ligonio kvėpavimo funkciją parodantys tyrimai yra nesuderinami nei su ligonio sąmonės būkle, nei su gyvybe, o ligonis yra sąmoningas, adekvatus, motyvuotas... Tik dūsta kaip žuvis ir prašo: „Daktare, tik neintubuokite, prašau. Aš viską darysiu, ką liepsite.“

Tik dūsta kaip žuvis ir prašo: „Daktare, tik neintubuokite, prašau. Aš viską darysiu, ką liepsite.“

Medikas atviras – ligonių amžius yra labai įvairus –  86, 49, 51, 54, 59, 72 metai. Ligonių vis daugėja, o medikų mažėja. „Taigi saugokime vieni kitus visomis priemonėmis:  įmanomomis, ir neįmanomomis. Visomis... Tegul padeda mums visiems Dievas“, –  medikas teigia, jog komendanto valanda Lietuvoje būtų reikalinga.

„Komendanto valanda būtų labai reikalinga, ypač dėl vienos nakties – Naujųjų metų nakties. Prisiminkime, kaip atrodo tą naktį didžiosios miestų aikštės ir Palangos tiltas. Klausimų neturėtų kilti“, – sako E. Žilėnas.

Primename, kad per praėjusią parą patvirtinti 3067 nauji koronaviruso atvejai, nuo COVID-19 mirė 29 žmonės. Praėjusią parą pasveiko 1117 žmonių.

Nuo pandemijos pradžios COVID-19 šalyje užsikrėtė 86 tūkst. 949 asmenys, 49 tūkst. 628 – tebeserga, 36 tūkst. 168 – pasveiko.

Nuo koronaviruso Lietuvoje iš viso mirė 764 žmonės, dėl kitų priežasčių mirė 391 užsikrėtusieji.

Per praėjusią parą ištirti 12 tūkst. 59 ėminiai dėl įtariamo koronaviruso, bendras nuo pandemijos pradžios ištirtų ėminių skaičius siekia 1 mln. 387 tūkst. 528.

Ligoninėse gydomas 2171 COVID-19 pacientas, 178 iš jų – reanimacijoje, penktadienį pranešė Statistikos departamentas.

Deguonis reikalingas 1050 pacientų, 105 žmonėms taikoma dirbtinė plaučių ventiliacija.

Šiuo metu užimta apie pusę ligoninių lovų: 8403 iš 16 tūkst. 644.

Iš 672 reanimacijos lovų užimta maždaug du trečdaliai – 410. Iš 624 lovų, kuriose gali būti taikoma dirbtinė plaučių ventiliacija, užimtos yra 248, iš 6289 lovų su deguonimi užimta 2371.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kęstutis

Kęstutis portretas
Nuo kada galima tikėti statistikos departamentu? Šiuo metu viešai skelbiama, kad susirgusių per dieną virš 3060 žmonių. kiek iš jų besimptomių niekas neskelbia. Tikėtina, kad besimptomis žmogus turi savyje negyvą koronos mikrobą, bet jis visvien priskiriamas prie ligonių. Kiek tokių besimptomių iš 3060 registruotų irgi nieks neskelbia. Esamų, itin jautrių testų patikimumas yra labai žemas, bet apie tai irgi nutylima. Ne tik pas mus, bet ir visam pasaulyje, daugybė atvejų, kai pirminiai testai nepasitvirtindavo. Net milijardieriaus, "Teslos" koncerno įkūrėjo Masko pirminiai testai buvo klaidingi. Tai ką kalbėti apie mus mirtinguosius ir mūsų medicinos lygį. Vadovaujantis straipsniu, užsikrėtusių apie 87 tūkstančiai, mirusių 764 (ir tai ne faktas, kad būtent nuo Koronos) žmonės, tai mažiau negu 1 procentas. Kodėl statistika tyli ir nieko nesako apie kitų ligų mirštamumo procentus. Koks mirštamumas nuo tuberkuliozės, nuo pneumonijos ir kitų ligų?

Nuomone

Nuomone portretas
Aš ne medikas ar žinovas, bet girdėjau, kad neduoda tradicinių, visada pagelbejanciu vaistų papuolus iš ligoninę nuo plaučių. Kita vertus, aš ne medikas, bet sergant pneumonija neturėtų žmogus daugiau judėt, pagal galimybes o ne gulėt ir dust. Neišsipleciant, esma daug negerų dalykų kalbama apie tai, kad geriau į ligoninę dabar nepapult, nes ten darosi negeri dalykai. O tai, kad aukština į dabar medikai tai lol. Visų darbas sunkus ir pavojinga. Gaisrininkų, elektrikų, angliakasiu, prekybos centrų darbuotojų.... Nuo jų taip pat priklauso mūsų gyvybės. Tai gal būkime paprastesni ir gerbkime kiekvieno darbą.

ALGIS

ALGIS portretas
Blogai pasijutus , patikrina kovidą , jeigu neranda , tai ir von namo , kitos ligos nesvarbu ,ateivis iš psichikos pasaulio geriau nesumastė .
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių