Quantcast

Gydytojai rezidentai jaučiasi neįvertinti: įtampą kelia darbo krūviai ir atlyginimai

  • Teksto dydis:

Gydytojai rezidentai Santaros klinikose ne tik sunkiausiu pandemijos metu petys į petį gelbėjo gyvybes, bet šiandien jie sako esantys pavargę ir tapę situacijos įkaitais. Kodėl – LNK žurnalistams atsako Vilniaus universiteto (VU) medicinos fakulteto rezidentų tarybos pirmininkė Kamilė Marcinkevičiūtė.

– Nuo ko pavargote?

– Nuo darbo. Darbas yra sunkus. Mes, aišku, norime dirbti, mes atėjome dirbti. Tačiau, deja, sąlygos, kuriomis dirba rezidentai, šiuo metu neatspindi to, ko mes siekiame ir ko norėtume visiems kolegoms.

– Tikriausiai dalis nuomonių būna tokia, kad jūs dar studentai, rezidentai, dar ne gydytojai, ko jūs dabar norite? Jūs gal paaiškinkite, kad gydytojai rezidentai yra tie žmonės, kurie jau šešerius metus studijavo mediciną ir kurie jau šeimas ir vaikus turi, kuriuos reikia išlaikyti.

Mes jau žiūrime į kolegas, jie jau būna ir būstą nusipirkę, ir mašiną turi, o mes tik pradedame dirbti.

– Taip, gydytojai rezidentai tikrai yra pabaigę šešerių metų magistrantūros studijas. Mes jau žiūrime į kolegas, jie jau būna ir būstą nusipirkę, ir mašiną turi, o mes tik pradedame dirbti. Aišku, nereikia tikėtis kosminės algos pirmame darbe. Bet vis dėlto, rezidentūros studijos gali trukti nuo trejų iki septynerių metų. Sutariama, kad tos rezidentūros studijos turi būti truputį prailginamos kai kuriose programose, kadangi nespėjame įgyti visų reikalingų įgūdžių. Tačiau taip, esame suaugę žmonės nuo 24–25 metų ir norisi dirbti ir už mūsų daromą darbą adekvačiai uždirbti.

– Jūs jau užsiminėte apie keletą problemų, kalbėdama apie situaciją Santarose, kad nesijaučiate lygiagretūs su kolegomis medikais, jūsų darbo krūvis labai dažnai neatitinka to, kuris yra surašytas grafike. Jaučiate netiesioginį spaudimą dirbti daugiau ir nemokamai, spintelių trūkumas. Tai kurios problemos yra pačios aštriausios ir pačios opiausios gydytojams rezidentams?

– Iš tikrųjų norėčiau pradėti nuo to, kad mes esame tokie politiniai įkaitai. Problema iškilo prieš dešimt–penkiolika metų, kai buvo priimtas sprendimas, kad gydytojų trūksta Lietuvoje, jų reikia rengti daugiau. Universitetai padidino priėmimus į medicinos studijas. Reikia suprasti, kad aš savo sprendimą tapti gydytoja priėmiau prieš dešimt metų. Tuo metu buvo sakoma, kad gydytojų poreikis yra didžiulis, jūs visi eisite dirbti, turėsite darbą. Dabar turime tokią situaciją, kad rezidentų skaičius išaugo apytiksliai apie 30 proc. per pastaruosius dešimt metų. Mes vis dar visi mokėmės tose pačiose rezidentūros bazėse. Tai jeigu kalbame apie VU – yra Santaros klinikos, jeigu apie LSMU – Kauno klinikos ir taip pat dalis išeina į kitas miesto ligonines.

Bet šiuo metu VU mokosi 840 rezidentų. Skaičiai yra kosminiai. Kadangi rezidentūros bazių tinklas nebuvo išplėstas, teorinių rezidentūros bazių kaip ir yra, bet dėl tų pačių žmogiškųjų kriterijų mes nesame linkę važiuoti į Klaipėdą, Šiaulius. Kadangi tuomet turime nuomotis būstą, kažkas turi mums padengti kuro išlaidas.

– Tai jums nebus tiesiog kur atlikti praktikos, kai tokie rezidentų skaičiai? Kur problema?

52 proc. vertina savo įgūdžius nuo vieno iki penkių. Kas antras rezidentas vertina savo praktinius įgūdžius kaip nepakankamus.

– Taip, šiemet pasirodė valstybės kontrolės atliktas auditas, ar užtikrinama studijų kokybė ir būtent buvo daug dėmesio skiriama rezidentūros studijoms. Rezidentai bendrai – Vilniaus ir Kauno – vertina savo praktinius įgūdžius dešimtbalėje sistemoje. Kur vienas – aš nieko nemoku, nieko nesugebu, dešimt – puikiai viską moku. 52 proc. vertina savo įgūdžius nuo vieno iki penkių. Kas antras rezidentas vertina savo praktinius įgūdžius kaip nepakankamus.

– O rezidentams tenka ir nemažai praktinės dalies. Tarkime, Santaros klinikose didžioji dalis rezidentų ėjo gelbėti kovidinių pacientų.

– Tai ne tik kovidinių. Nuo pirmų rezidentūros metų, pirmo mėnesio, mes budime Santaros klinikose, kaip ir dauguma kitų gydymo įstaigų – savaitgaliais, darbo dienų naktimis.

– Koks jūs darbo krūvis kalbant apie studijas ir apie darbą? Kiek valandų per dieną jūs dirbate, studijuojate ir kiek liek poilsiui?

– Teoriškai Rezidentūros studijų reglamentas apibrėžia, kad mes dirbame 38 valandas per savaitę, iš jų 25 proc. turėtų būti skiriama teorinėms studijoms. Praktika rodo kitaip – mes dirbame 38 valandas per savaitę plius savo papildomu laiku skiriame laiką studijoms. Aišku, kadangi mūsų pajamos nėra tenkinančios, tai turbūt visi rezidentai dirba kažkur dar papildomai, kaip medicinos gydytojai važiuoja po regionines ligonines tuo pačiu tikslu – ne tik uždirbti pinigų, bet ir įgyti praktinių įgūdžių.

Plačiau – vaizdo įraše:

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Siaip

Siaip portretas
Uz darba reik moket!!!!!

RJ

RJ portretas
Antivakseriams po 100, o gydytojams špygą. Ar normaliai masto Vyriausybė?

To tikrai

To tikrai portretas
O kaip išeina su daktarais? Dar greičiau?
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių