Quantcast

Gydytoja oftalmologė: valgydami morkas regėjimo neišgelbėsite

"Pas Kauno klinikų gydytojus oftalmologus – nė vieno talonėlio. Patarkite, ką daryti?" – klausia Druskininkų gyventojas, kurį šio miesto akių ligų gydytojai siunčia pas kolegas į Kauną. Patarimo prašymą peradresavome Kauno klinikų Akių ligų konsultacinio diagnostinio skyriaus vadovei profesorei Ingridai Janulevičienei.

– Ką daryti, kai šeimos gydytojo siuntimą oftalmologo konsultacijai turintys ligoniai negali užsiregistruoti ne tik pas jus, nors labai to norėtų, bet ir nė pas vieną Kauno klinikų oftalmologą. Internetinėje sergu.lt registratūroje – vieni nuliai, tai ir telefonu teirautis talonėlių yra beprasmiška.

– Pirmiausia mums visiems reikia diferencijuoti, dėl kokios problemos ir kur kreiptis susirgus. Pagal dabartinę tvarką galima rinktis gydymo įstaigą ir joje dirbantį specialistą. Nueina ligonis pas šeimos gydytoją ir sako: kažkas negerai su mano akimis. Gali būti, kad netinka akiniai skaityti, bet gali būti ir taip, kad akis reikia operuoti, pavyzdžiui, dėl kataraktos. Gali būti ir kitokių regėjimo problemų, kurios yra neurologinių ar kardiologinių ligų padarinys, todėl reikia neurologo ar kardiologo konsultacijos.

Dėl visų šių problemų pacientai išsirikiuoja vienoje eilėje prie universitetinės Akių ligų klinikos, nes galvoja, kad tik čia gaus deramą pagalbą. Toks neteisingas mąstymas sukelia daug problemų, ir pas trečiojo lygio specialistus nepatenka tie, kuriems reikia patekti būtent čia. Ateina prieš du mėnesius užsiregistravusieji ir sako: man reikia akinių skaityti. Juos kuo puikiausiai gali parinkti optikose dirbantys gydytojai oftalmologai. Jie gali atlikti ir profilaktinius tyrimus: nustatyti akispūdį, refrakciją, nufotografuoti akių dugną.

– Kur kreiptis, galėtų patarti šeimos gydytojas, rašantis siuntimą specialisto konsultacijai?

– Pagal universitetinės ligoninės tvarką į ją turi patekti pacientai, kuriems jau atlikti pradiniai tyrimai. Mes juos toliau vertiname arba tiksliname. Būna pacientų, kurie pas mus ateina dėl to, kad jiems graužia akis. O taip gali atsitikti, kai visą dieną dirbame kompiuteriu arba nuo ryto iki vakaro žiūrime televizorių. Tokiu atveju gali padėti ir vaistininkas, pasiūlęs dirbtinių ašarų. Kai kurios sausų akių problemos įveikiamos nesunkiai. Esant sunkioms sausos akies formoms, kai akyse atsiranda žaizdos, jos opėja, pas gydytoją reikia eiti nedelsiant. Deja, neretai tokie ligoniai elgiasi atvirkščiai, sėdi namuose ir laukia, gal bėda praeis savaime.

– Kaip išsaugoti sveikas akis ir gerą regėjimą? Daugumai iš mūsų  reikalingi akiniai, jei ne nuolat naudoti, tai, bėgant metams, atsiranda skaitymo akinių poreikis. O kiek vaikų su akiniais...

– Reikia žinoti tris pagrindinius dalykus. Pirmiausia, koks mūsų gyvenimo būdas: kiek dirbame, kiek ilsimės. Daug kas iš mūsų dirba nuo ryto iki vakaro, po to sėda prie televizoriaus, kompiuterio ar "iPhono". Kada akims pailsėti? Kas iš mūsų atlieka paprasčiausią pratimą – pabūti užsimerkus arba nesusikaupus pažiūrėti į tolį? Rastume tam laiko, bet net nepagalvojame, kad jei neleisime pailsėti akims, jos tikrai netarnaus mums amžinai.

Antras dalykas – mityba. Ne tik dėl akių ji turi būti sveika, subalansuota. Jei valgome šlamštą, atleiskite už tą žodį, tikėtis, kad jo galutiniai produktai ilgainiui nenusės šlakais, degeneraciniais pakitimais, būtų naivu.

Reikia keisti blogus įpročius ir nelaukti, kol atsiras ligos.

Trečias dalykas – reikia keisti blogus įpročius ir nelaukti, kol atsiras ligos. Norint sulaukti sveikos senatvės, reikia sveikai gyventi nuo jaunystės. O mes galvojame taip: atsiras problema, nueisime pas daktarą. Norime, kad jis duotų stebuklingą tabletę, ir išvengsime degeneracijos, kataraktos. Deja, taip nebūna.

– Mums nuolat primenama saugoti širdį, neperšalti ir panašai. Akys – tarsi atskiras organas, ir su bendra organizmo būkle jų nesiejame. Taip kenkiame sau?

– Senovės filosofai sakė, kad akys yra sielos veidrodis. Jei siela nesveika – nesveikos ir akys. Regėjimas gyvenimo kokybę lemia net 90 proc. Ar susimąstome apie tai? Dauguma galvoja, kad pirštų sąnariai sustingo, jei negali įverti siūlo į adatą, bet nesusirūpina, kad jos nemato. Sunku pasakyti, kas blogiau: nematyti adatos ar jos nesučiupinėti? Akis turime dvi, galima sakyti, kad viena yra pirmoji, kita – paskutinė. Nuo akių ligų staigi mirtis, kaip nuo širdies, neištiks, gal todėl jų nebijome. Didžioji akių ligų dalis yra lėtinės neinfekcinės, jos progresuoja lėtai, ir ateina diena, kai pasireiškia. Kraujotakos sutrikimai gali būti neurologinių ar kardiologinių ligų komplikacijos.

– Kaip tai susiję su akimis?

– Akys yra galvoje. Akių tinklainė – tai smegenų dalis, joje yra nervinės ląstelės, šviesos patekimą į akį transformuojančios į regėjimo pojūtį, ir neuronais informacija perduodama į smegenis. Šios ją apdoroja, išanalizuoja. Jei akis paduoda blogą informaciją, smegenys neturi ko analizuoti. Taip atsitinka dėl įvairių priežasčių, kaip, pavyzdžiui, netinkami akiniai, akys žvairuoja, terpės neskaidrios, nes išsivysčiusi katarakta ar viduje akies išsiliejęs kraujas. Jei vietoje nervinių ląstelių susikaupęs pigmentas, riebaliniai intarpai, akis gali atrodyti sveika, bet regėjimo pojūtis bus sutrikęs.

– O kaip širdis gali pakenkti akims?

– Kai širdis nesveika, sutrinka akies aprūpinimas krauju, atnešamos nekokybiškos maisto medžiagos, nepašalinami toksinai, jie kaupiasi. Akis yra labai izoliuotas uždaras organas. Kas patenka į apvalų akies obuolį,  tas jame ir laikosi. Nuo odos nešvarumus galime nuplauti muilu, iš akies, deja, ne.

– Tuomet padeda gydytojai oftalmologai...

– Gydytojai oftalmolgai tikrai gali padėti, tačiau mes ne dievai. Galime padėti daugeliu atveju, net ir kai kurių rūšių aklumą galime gydyti. Bet jei akies nervas jau žuvęs, išsivysčiusi tinklainės degeneracija, jos vietoje – tik randai, tokiu atveju padėti nebeįmanoma. Akis nėra paprastas fofotaparatas, kuris paima vaizdą ir nusiunčia jį į smegenis. Turi būti sveika ir tinklainė, ir regos nervas, ir optinis traktas – regos takai. Viskas iki pat smegenų žievės turi būti sveika, kad galėtume regėti.

– Regėjimą atima viena pavojingiausių lėtinių ligų – glaukoma? Kaip ją įtarti iš anksto?

– Tai regos nervo liga, kuri, laiku jos nediagnozavus ir nepradėjus gydyti, baigiasi negrįžtamu aklumu. Negrįžtamas aklumas reiškia, kad sugrąžinti proceso atgal, padaryti taip, kad žmogus vėl matytų, negalime. Tačiau gera žinia ta, kad aklumas nuo glaukomos yra išvengiamas. Vadinasi, laiku pradėję gydyti, galime stabilizuoti ar bent sulėtinti ligos eigą. Siekiame, kad žmogus iki gyvenimo pabaigos išsaugotų regėjimo funkcijas.

Glaukoma yra neskausminga, neturi jokių specifinių ankstyvų simptomų, todėl tai labai klastinga liga. Žmonės dažniausiai susirūpina, pajautę skausmą ar kokį kitą ligos simptomą, pavyzdžiui, plaukiojantį debesėlį ar rūką. Tačiau susirgus glaukoma jokių specifinių ankstyvų simptomų nėra: matymas slopsta lėtai, negrįžtamai siaurėja regos laukas, kol rega visai išnyksta.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Gerbiamoji, Liudna, liudna jus skaityti, nes jauciasi jog jusu kompleksai verziasi per krastus. Nesistengsiu issiaiskinti, kodel tiek pykcio verziasi is jusu, ko gero, tai dirva butu psichologams, nors, ir is tu keliu sakiniu galima pastebeti, kad..geriau issivemti tiesiai ant kito, negu pasiziureti i savo vidu ir...kad nepavyko paciai pasiekti. Galbut gerumas iselbetu jusu siela?... Neteisk, kad nebutum teisiama! Ir..toks mazas patarimas: kad nebutu taip Liudna...isileisk i savo sirdi gerio, kad dziugesys neaplenktu ir pacios!!! Kaip tam senam multike -nusisypsok pirma ir tau nusisypsos atgal : ))

Liudna

Liudna portretas
Blemba, kaip tokias gydytojas deda i laikraščius, tai ponia, kuriai sanitare registratorė ar sesele tai yra niekas, šiukšle. Niekada nevertinkite postu gydytoju, kuriuos jie užima,su kompetencija ir profesionalumu nieko bendro neturi, geriau eilinis gydytojas be laipsniu, be vadovu statuso. Tie kas turi laipsnius jie menkai dirba tikra gryna mediko darba,o tas, kuris laipsnio neturi jis tiesiog per kruvi dideli neturi kada perašineti kitu mintis.

zmogus

zmogus portretas
Neperku vaistu ir nepirksiu nes juose tiesiog nieko vertingo nera. Tik pelnas tiekejam zydam,kurie pelnosi is LT.zmoniu.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių