Quantcast

Gydymo įstaigos neskuba vėl atnaujinti darbą

  • Teksto dydis:

Praėjus daugiau nei mėnesiui, kai švelninant karantino sąlygas Lietuvos gydymo įstaigoms palaipsniui leista vėl atverti duris, savo veiklą atnaujino tik 78,4 proc. šalies gydymo įstaigų.

Veikia daugiausia ligoninių

Vakar dienos duomenimis, kuriuos pateikė Nacionalinis visuomenės sveikatos centras, planinių paslaugų teikimo planus yra pateikusios 70,78 proc. ambulatorines paslaugas teikiančių asmens sveikatos priežiūros įstaigų (ASPĮ), 85 proc. stacionarias paslaugas teikiančių ASPĮ ir 83 proc. Odontologijos paslaugas teikiančių ASPĮ.

Praėjusią savaitę darbą buvo atnaujinę dar mažiau – tik 72 proc. gydymo įstaigų. Tuomet valstybės lygio ekstremaliosios situacijos operacijų vadovas, sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga pagrasino, kad planinių paslaugų neatnaujinsiančioms įstaigoms bus apribotas mokėjimas.

Išsiskiria trys apskritys

Mažiausiai gydymo įstaigų veikia Alytaus (69,9 proc.), Šiaulių (71 proc.) ir Vilniaus (73,7 proc.) apskrityse. A.Veryga tvirtino girdėjęs įvairių pasiteisinimų, kodėl gydymo įstaigos dar nepateikusios planų ir neatnaujinusios darbo. "Vieni teisinasi tuo, kad reikalavimai yra sudėtingi, kiti dar kažkokių susigalvoja paaiškinimų ar pateisinimų. Kaip ne kartą esu minėjęs, tie paaiškinimai mums dabar atrodo nebe laiku ir nebe vietoje. Buvo labai daug laiko, – spaudos konferencijoje praėjusią savaitę sakė ministras. – Viena iš prielaidų – tiesiog neskubama dirbti, nes mokami pinigai už nedarbą. Yra priimti sprendimai, kad nuo birželio 8 d. tokia praktika nebebus tęsiama. Jeigu nebus dirbama, nebus ir pinigų."

Vakar jis vylėsi, kad pagrasinus sumažinti finansavimą planinių paslaugų neatnaujinusioms gydymo įstaigoms, tokių šalyje artimiausiu metu nebeliks. "Norėčiau tikėtis, kad tokių įstaigų, kurioms nebebus galima mokėti vienos dvyliktosios, neliks iš viso. Nes tikslas tikrai yra ne kaip nors nubausti įstaigas ar atimti pinigus, bet mobilizuoti ir aiškiai paraginti pradėti teikti paslaugas pacientams, nes tikrai girdime daug nerimą keliančių žinučių, pačių pacientų nusiskundimo, kad gauti paslaugas jiems tapo tikrai sudėtinga, nors įstaigos tikrai turėjo pakankamai laiko pasiruošti toms planinėms paslaugoms atnaujinti", – LRT radijui pirmadienį sakė A.Veryga.

Vienos dvyliktosios taisyklė

Įsigaliojus gydymo įstaigų finansavimo pakeitimams, planines paslaugas iki birželio 8 d. atnaujinusios įstaigos ir toliau apmokėjimą gaus pagal vienos dvyliktosios taisyklę, net jei paslaugų suteiks mažiau, nei numatyta sutartyje su ligonių kasa. Viršijus suplanuotą paslaugų kiekį, bus mokama papildomai.

O įstaigoms, kurios nepradėjo teikti paslaugų iki birželio 8 d., bus apmokėta tik tiek, kiek realiai tą mėnesį bus suteikta paslaugų. Pavyzdžiui, jei įstaiga veiklą atnaujins po birželio 8 d. ir suteiks paslaugų dešimčiai pacientų, jai ir bus apmokėta tik už šias suteiktas paslaugas.

Anot ministerijos, pagal naująją tvarką taip bus atsiskaitoma už birželio mėnesį suteiktas paslaugas pacientams.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Vargsai vaistininkai,

Vargsai vaistininkai, portretas
pagarba ir dekui jiems,jie neatsitvere nuo ligoniu,paliegusiu,senu,kosinciu ir verkianciu,o poliklinikos kaip tvirtoves,nenori jokiu ligoniu ir aimanu,idomu,kuo uzsiima darbo metu. Nuotolines konsultacijos sukelia juoka,vaistu israsymui tinka,ir tiek.

Mes

Mes portretas
Tikrai tegul pradeda dirbti gydymo įstaigos. Skrydžiai ir sienos atidarytos, o gydymas neveikia. Pati jautriausia ir daug kam reikalinga sritis neveikia. Priima pi keletą pacientų per dieną, o eilės didžiulės. Nevien korona visi serga, o tos gydymo įstaigos, kurios pilnai nedirba bausti ir savivaldybes taip pat, kurios neleidžia joms dirbti. Būtinai ir kuo greičiau reikia tvarkyti SAM ministrui A.Verygai šituos reikalus
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių